
Photo by Paul van Harten on Unsplash
Kulinarne pomysły Gruzinów tak nam przypadły do gustu, że z chęcią wybralibyśmy się w prawdziwą podróż do Gruzji, by posmakować tamtejszych dań w oryginale. Kuchnia gruzińska to ciekawe połączenia, bogactwo warzyw i przypraw. Często znajdujemy tu orzechy, również jako składnik głównych dań (np. gulaszu czy pasty z buraków). Wyraziste smaki, mieszanki przypraw i ziół. Wspaniały pomysł na urozmaicenie zimowych posiłków.
Gdy do walorów kulinarnych dołożymy górskie krajobrazy i zabytki, to podróż chciałoby się planować już dziś. Tymczasem zapraszamy do zapoznania się z gruzińskim menu.
Sosy i przyprawy
- Adżika – ostra pasta z czerwonej papryki czosnku i ziół
Chmeli –suneli –mieszanka przypraw - Saciwi – pasta z orzechów z przyprawami
- Tkemali – aromatyczny sos produkowany ze śliwek i specjalnie dobranych przypraw
Przek ąski

Chaczapuri – placki drożdżowe z serem

Chaczapuri adżaruli – placek drożdzowy z serem i jajkiem

Lobiani – placek drożdżowy z fasolą
Puri – tradycyjny gruziński chlebek
Najlepiej smakuje z tradycyjnego pieca. Do kupienia w wielu gruzińskich piekarniach.


Badridżani – bakłażan z pastą orzechową po gruzińsku

Pchali – posiekane i mielone warzywa podane z orzechami (burak lub szpinak)
Zupy

Charczo – gęsta zupa gulaszowa
Haszlama – gotowana wołowina – zupa
Dania główne

Kubdari – placek drożdżowy z mięsem

Kurczak tabaka – smażony w przyprawach

Ajapsandali – duszone bakłażany z warzywami

Lobio – gulasz z fasoli

Tolma – gołąbki w liściach winogron
- http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2013/07/toma-w-lisciach-winogron-czyli-goabki.html
- http://obliczagruzji.monomit.pl/historie-kulinarne/tolma-wegetarianska-lisciaste-zawijance-u-zuzuny-w-batumi
- http://www.smakarmenii.pl/tolma/
- http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2013/07/toma-w-lisciach-winogron-czyli-goabki.html

Czanachi – zapiekanka warzywno mięsna


Chinkali – pierożki
- https://madameedith.com/przepis/chinkali-pierogi-z-miesem/
- https://medium.com/@rodzinanawalizkach/gruzi%C5%84skie-chinkali-dlaczego-przepis-nie-jest-taki-%C5%82atwy-7dd36c84d548
- https://magicznyskladnik.pl/2013/10/gruzinskie-pierogi-z-miesem-chinkali/
- http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/soko-chinkali-u-lii-w-achalciche
- http://www.notatnikkuchenny.pl/chinkali-gruzinskie-pierogi/
Kurczak Czkmeruli – duszony kurczak w sosie śmietanowym
Aczma – gruzińska lasagne
Desery


Gozinaki – wafelki miodowo-orzechowe (jak sezamki)
Wszystkie zdjęcia potraw w tym artykule pochodzą ze zbiorów własnych lub z Wikipedii.
[…] Danie kuchni gruzińskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni gruzińskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni gruzińskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni gruzińskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni gruzińskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni gruzińskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni gruzińskiejZestawienie przepisów […]