Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Gruzja  /  26 stycznia 2019

Zapiekanka warzywno – mięsna – Czanachi

by Adrian i Monika Sroka
Czanachi - gotowe danie
Czanachi – gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 90 minut
Trudność: łatwe

Zapiekanki w naszej kuchni goszczą często, ale składniki, po które sięgnęliśmy, by przygotować czanachi – suszone pomidory i bakłażany, dużo rzadziej. W oryginalnej wersji przepisu dwie rzeczy wyglądają inaczej. Po pierwsze, mięsa nie trzeba obsmażać. Podeszliśmy jednak do tego pomysłu nieufnie i dokonaliśmy drobnej zmiany. Po drugie, bakłażana kroi się na plastry. U nas są ćwiartki z obawy, że warzywa te dostępne zimą w Polsce będą gruboskórne. Można też je obrać. 
Taka zapiekanka warzywno – mięsna będzie ciekawym pomysłem na urozmaicenie jesiennych i zimowych obiadów.

Czanachi - zmieszane składniki
Czanachi – zmieszane składniki, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 800 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g pomidorów
  • 300 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 300 g bakłażanów
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej i czerwonej
  • 10 suszonych pomidorów bez zalewy
  • łyżeczka cząbru
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
Czanachi
Czanachi , fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w grube ćwiartki i zasypujemy solą. Po 15 minutach opłukujemy je wodą.
  2. Mięso podsmażamy na oleju przez chwilę, aby się ścięło. Dosypujemy do niego łyżeczkę cząbru, majeranku, oregano i słodkiej papryki oraz pieprz.
  3. Kroimy cebulę w piórka.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
  5. Pomidory kroimy w kostkę.
  6. Pomidory suszone lekko obgotowujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a następnie kroimy w małe kawałki.
  7. Po przygotowaniu wszystkich składników możemy ułożyć zapiekankę w naczyniu żaroodpornym z przykryciem.
  8. Na dnie układamy mięso, posypujemy je połową cebuli, fasolką i pomidorami. Lekko mieszamy.
  9. Następnie kładziemy kolejno resztę cebuli, ziemniaki i bakłażana.
  10. Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Czanachi na surowo ma piękne, żywe kolory. Szkoda, że po godzinie pieczenia wszystkie warzywa dążą do koloru brązowego. 

Zapiekanka warzywno - mięsna przed gotowaniem
Zapiekanka warzywno – mięsna przed gotowaniem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.mojemaleczarowanie.pl/2012/12/czanachi-gruzinska-zapiekanka-warzywno.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • gruzja
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Chaczapuri – placek drożdżowy z serem
Bakłażan z pastą orzechową po gruzińsku – Badridżani

1 comment

  • Kuchnia gruzińska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    28 stycznia 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/czanachi-gruzinska-zapiekanka-warzywno-miesna/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...