Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 90 minut
Trudność: łatwe
Zapiekanki w naszej kuchni goszczą często, ale składniki, po które sięgnęliśmy, by przygotować czanachi – suszone pomidory i bakłażany, dużo rzadziej. W oryginalnej wersji przepisu dwie rzeczy wyglądają inaczej. Po pierwsze, mięsa nie trzeba obsmażać. Podeszliśmy jednak do tego pomysłu nieufnie i dokonaliśmy drobnej zmiany. Po drugie, bakłażana kroi się na plastry. U nas są ćwiartki z obawy, że warzywa te dostępne zimą w Polsce będą gruboskórne. Można też je obrać.
Taka zapiekanka warzywno – mięsna będzie ciekawym pomysłem na urozmaicenie jesiennych i zimowych obiadów.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 800 g ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g pomidorów
- 300 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 300 g bakłażanów
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej i czerwonej
- 10 suszonych pomidorów bez zalewy
- łyżeczka cząbru
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w grube ćwiartki i zasypujemy solą. Po 15 minutach opłukujemy je wodą.
- Mięso podsmażamy na oleju przez chwilę, aby się ścięło. Dosypujemy do niego łyżeczkę cząbru, majeranku, oregano i słodkiej papryki oraz pieprz.
- Kroimy cebulę w piórka.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
- Pomidory kroimy w kostkę.
- Pomidory suszone lekko obgotowujemy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a następnie kroimy w małe kawałki.
- Po przygotowaniu wszystkich składników możemy ułożyć zapiekankę w naczyniu żaroodpornym z przykryciem.
- Na dnie układamy mięso, posypujemy je połową cebuli, fasolką i pomidorami. Lekko mieszamy.
- Następnie kładziemy kolejno resztę cebuli, ziemniaki i bakłażana.
- Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Czanachi na surowo ma piękne, żywe kolory. Szkoda, że po godzinie pieczenia wszystkie warzywa dążą do koloru brązowego.
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/czanachi-gruzinska-zapiekanka-warzywno-miesna/ […]