Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Gruzja  /  29 stycznia 2019

Bakłażan z pastą orzechową po gruzińsku – Badridżani

by Adrian i Monika Sroka
Bakłażan z pastą orzechową
Bakłażan z pastą orzechową, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 30 min
Trudność: łatwe

W dzienniku naszej kulinarnej podróży moglibyśmy zapisać: Gruzja to kraj orzechów, warzywnych przystawek i drożdżowych placków. Badridżani, czyli bakłażan z pastą orzechową wpisuje się doskonale w to stwierdzenie. Prosta do przygotowania przystawka może zrobić duże wrażenie na przyjęciu (możecie wówczas zrezygnować z czosnku). Pomysły Gruzinów na wykorzystanie orzechów w kuchni nieustannie nas zaskakują i zachwycają. Jak na prawdziwą podróż przystało, zdarzają nam się również niemiłe przygody. Do przygotowania badridżani zabraliśmy się późnym wieczorem. Doszliśmy tylko do etapu posolenia plastrów bakłażana. „Dokończymy jutro” – pomyślałam, wkładając je do lodówki. Następnego dnia mimo obfitego płukania, plastry pozostały słone. Zdecydowanie za słone, jak na nasze obecne przyzwyczajenia. Jak tylko to odkryliśmy, drugą połowę plastrów wymoczyliśmy w wodzie niczym śledzie. Jeśli chcecie odłożyć część prac przy badridżani na następny dzień, nie przerywajcie w połowie drugiego punktu.

Orzechy
Orzechy, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 ostre papryki według uznania, opcjonalnie jedna dodatkowa do dekoracji
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • sól
  • kilka łyżek gorącej wody
  • olej do smażenia
Zmiażdżone orzechy, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Myjemy bakłażany i kroimy na cieniutkie plastry przez całą długość.
  2. Posypujemy solą i zostawiamy na 15-20 minut, dzięki temu warzywa zmiękną. Po upływie tego czasu dokładnie spłukujemy całą sól.
  3. W międzyczasie wsypujemy orzechy włoskie do blednera lub moździerza i ucieramy na pastę. 
  4. Kroimy drobno czosnek i paprykę. Czosnek można tez przepuścić przez praskę.
  5. Łączymy ze sobą orzechy, czosnek, paprykę i kolendę. Mieszamy ze sobą powoli dodając gorącą wodę, żeby masa była w konsystencji podobna do pasty. Bedziemy nią później smarować bakłażany.
  6. Plastry bakłażana smażymy na patelni do miękkości.
  7. Następnie smarujemy przygotowana pastą i zawijamy.
  8. Gotowe ruloniki warto lekko schłodzić przed zjedzeniem.

Źródło:

  • https://www.zlotaproporcja.pl/2014/07/07/baklazany-z-pasta-orzechowa-po-gruzinsku/
  • http://healthypoint.pl/badridzani-przepis-baklazany-idealne/
  • http://przezzoladekdogruzji.blogspot.com/2013/12/badridzani-nigvzit-przepis-na-bakazany.html
  • http://tomekwrosole.pl/2018/11/25/badridzani/
  • http://konkolpolny.pl/baklazany-po-gruzinsku/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • dodatek
  • europa
  • gruzja

Nawigacja wpisu

Zapiekanka warzywno – mięsna – Czanachi
Kuchnia łotewska – zestawienie przepisów

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...