Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 30 min
Trudność: łatwe
W dzienniku naszej kulinarnej podróży moglibyśmy zapisać: Gruzja to kraj orzechów, warzywnych przystawek i drożdżowych placków. Badridżani, czyli bakłażan z pastą orzechową wpisuje się doskonale w to stwierdzenie. Prosta do przygotowania przystawka może zrobić duże wrażenie na przyjęciu (możecie wówczas zrezygnować z czosnku). Pomysły Gruzinów na wykorzystanie orzechów w kuchni nieustannie nas zaskakują i zachwycają. Jak na prawdziwą podróż przystało, zdarzają nam się również niemiłe przygody. Do przygotowania badridżani zabraliśmy się późnym wieczorem. Doszliśmy tylko do etapu posolenia plastrów bakłażana. „Dokończymy jutro” – pomyślałam, wkładając je do lodówki. Następnego dnia mimo obfitego płukania, plastry pozostały słone. Zdecydowanie za słone, jak na nasze obecne przyzwyczajenia. Jak tylko to odkryliśmy, drugą połowę plastrów wymoczyliśmy w wodzie niczym śledzie. Jeśli chcecie odłożyć część prac przy badridżani na następny dzień, nie przerywajcie w połowie drugiego punktu.
Składniki
- 3 bakłażany
- 200 g orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 ostre papryki według uznania, opcjonalnie jedna dodatkowa do dekoracji
- 1 łyżka ziaren kolendry
- garść posiekanej świeżej kolendry
- sól
- kilka łyżek gorącej wody
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Myjemy bakłażany i kroimy na cieniutkie plastry przez całą długość.
- Posypujemy solą i zostawiamy na 15-20 minut, dzięki temu warzywa zmiękną. Po upływie tego czasu dokładnie spłukujemy całą sól.
- W międzyczasie wsypujemy orzechy włoskie do blednera lub moździerza i ucieramy na pastę.
- Kroimy drobno czosnek i paprykę. Czosnek można tez przepuścić przez praskę.
- Łączymy ze sobą orzechy, czosnek, paprykę i kolendę. Mieszamy ze sobą powoli dodając gorącą wodę, żeby masa była w konsystencji podobna do pasty. Bedziemy nią później smarować bakłażany.
- Plastry bakłażana smażymy na patelni do miękkości.
- Następnie smarujemy przygotowana pastą i zawijamy.
- Gotowe ruloniki warto lekko schłodzić przed zjedzeniem.
Źródło:
- https://www.zlotaproporcja.pl/2014/07/07/baklazany-z-pasta-orzechowa-po-gruzinsku/
- http://healthypoint.pl/badridzani-przepis-baklazany-idealne/
- http://przezzoladekdogruzji.blogspot.com/2013/12/badridzani-nigvzit-przepis-na-bakazany.html
- http://tomekwrosole.pl/2018/11/25/badridzani/
- http://konkolpolny.pl/baklazany-po-gruzinsku/