Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Gruzja  /  24 stycznia 2019

Chaczapuri – placek drożdżowy z serem

by Adrian i Monika Sroka

Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: trudne

To danie jest naszym hitem w tym miesiącu. Jeśli lubicie ciepłe pieczywo, na pewno przypadnie Wam do gustu. Do przygotowania nadzienia powinniśmy użyć sera podpuszczkowego np. korycińskiego. Właśnie tego typu ser jest używany w Gruzji. Jednak, gdy nie mamy takiej możliwości, możemy użyć sera mozzarella, który także jest podpuszczkowy. 
W przepisie podajemy standardowe składniki na nadzienie, ale można traktować je jako bazę i eksperymentować z różnymi dodatkami. Wyrazistości potrawie nada czosnek i zioła (już próbowaliśmy). Myślimy również o wersji z oliwkami (nazwiemy ją chaczapuri po włosku). 
Do podania można przygotować zestaw sosów. 
Jeśli macie ochotę poczuć klimat Gruzji możecie też kupić chaczapuri w jednej z gruzińskich piekarni, które można znaleźć w dużych miastach. By przeczytać więcej o jednym z takich miejsc, zajrzyjcie tu: http://www.nakarmionastarecka.pl/ormiansko-gruzinska-piekarnia-w-hali-mirowskiej/

Chaczapuri - zagniatanie ciasta drożdżowego
Chaczapuri – zagniatanie ciasta drożdżowego, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 20 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki wody

Nadzienie:

  • kula sera mozzarella
  • 100 g sera żółtego (tartego)
  • 5 łyżek śmietany
  • Pieprz i sól do smaku 
Chaczapuri – nadzienie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Na początku należy przygotować drożdżowy zaczyn. 
  • Do kubka wkładamy drożdże i nalewamy ciepłej wody do połowy objętości. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40 stopni, żeby nie zabić drożdży.
  • Dosypujemy łyżkę maki i  łyżeczkę cukru.
  • Tak przygotowany zaczyn musi wystartować. My zazwyczaj pozwalamy mu rosnąć w lekko nagrzanym piekarniku, po wyłączeniu grzania. 
 Chaczapuri - ciasto drożdżowe
Chaczapuri – ciasto drożdżowe, fot. Monika Skoczylas-Sroka
  1. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, możemy wyrabiać ciasto.
  2. Wsypujemy i przesiewamy całą mąkę do dużej miski.
  3. Dodajemy zaczyn i wodę.
  4. Następnie długo wyrabiamy ciasto. Gdy nie będzie odchodziło od rąk, dodajemy trochę maki. Jednak pamiętajmy, że ciasto ma być dość miękkie.
  5. Po wyrobieniu odstawiamy w spokojne miejsce i przykrywamy ściereczką. My znów odstawiliśmy je do piekarnika do podwojenia objętości.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 kawałki (część możemy wstawić do lodówki i wykorzystać np. następnego dnia). 
  7. Aby zrobić nadzienie serowe rozrywamy na kawałki mozzarellę, dodajemy starty żółty ser i śmietanę. Całość mieszamy i dodajemy sól i pieprz. 
  8. Kawałek ciasta rozciągnąć bądź rozwałkować cienko na duży placek.
  9. Środek posmarować nadzieniem i zawinąć ciasto.
  10. Całość piec w piekarniku na dolnym elemencie grzejnym przez 12 minut w temperaturze 200 stopni.

W przygotowaniu pewną trudnością może stanowić zawinięcie placka. Nasze wyszły dość grube w stosunku do warstwy nadzienia. Rozwiązaniem może być podzielenie ciasta na więcej części i pieczenie małych placuszków. Ważne jest, by ciasto po rozwałkowaniu miało dość równą grubość, w przeciwnym wypadku, nadzienie może znaleźć ucieczki. Jeden z naszych wypieków pozostał prawie pustą w środku drożdżową bułką.

Chaczapuri - składanie placka
Chaczapuri – składanie placka, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://klaudynahebda.pl/chaczapuri-przepis/
  • http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-serowy-chleb

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • dodatek
  • europa
  • gruzja
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Placek drożdżowy z mięsem – Kubdari
Zapiekanka warzywno – mięsna – Czanachi

1 comment

  • Placek drożdżowy z mięsem - Kubdari - Księga smaku
    20 września 2019

    […] Jeśli tak jak my preferujecie pieczenie w piekarniku zamiast smażenia, zajrzyjcie do przepisu na CHACZAPURI. […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...