Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: trudne
To danie jest naszym hitem w tym miesiącu. Jeśli lubicie ciepłe pieczywo, na pewno przypadnie Wam do gustu. Do przygotowania nadzienia powinniśmy użyć sera podpuszczkowego np. korycińskiego. Właśnie tego typu ser jest używany w Gruzji. Jednak, gdy nie mamy takiej możliwości, możemy użyć sera mozzarella, który także jest podpuszczkowy.
W przepisie podajemy standardowe składniki na nadzienie, ale można traktować je jako bazę i eksperymentować z różnymi dodatkami. Wyrazistości potrawie nada czosnek i zioła (już próbowaliśmy). Myślimy również o wersji z oliwkami (nazwiemy ją chaczapuri po włosku).
Do podania można przygotować zestaw sosów.
Jeśli macie ochotę poczuć klimat Gruzji możecie też kupić chaczapuri w jednej z gruzińskich piekarni, które można znaleźć w dużych miastach. By przeczytać więcej o jednym z takich miejsc, zajrzyjcie tu: http://www.nakarmionastarecka.pl/ormiansko-gruzinska-piekarnia-w-hali-mirowskiej/
Składniki
- 1 kg mąki
- 20 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 szklanki wody
Nadzienie:
- kula sera mozzarella
- 100 g sera żółtego (tartego)
- 5 łyżek śmietany
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
- Na początku należy przygotować drożdżowy zaczyn.
- Do kubka wkładamy drożdże i nalewamy ciepłej wody do połowy objętości. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40 stopni, żeby nie zabić drożdży.
- Dosypujemy łyżkę maki i łyżeczkę cukru.
- Tak przygotowany zaczyn musi wystartować. My zazwyczaj pozwalamy mu rosnąć w lekko nagrzanym piekarniku, po wyłączeniu grzania.
- Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, możemy wyrabiać ciasto.
- Wsypujemy i przesiewamy całą mąkę do dużej miski.
- Dodajemy zaczyn i wodę.
- Następnie długo wyrabiamy ciasto. Gdy nie będzie odchodziło od rąk, dodajemy trochę maki. Jednak pamiętajmy, że ciasto ma być dość miękkie.
- Po wyrobieniu odstawiamy w spokojne miejsce i przykrywamy ściereczką. My znów odstawiliśmy je do piekarnika do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 kawałki (część możemy wstawić do lodówki i wykorzystać np. następnego dnia).
- Aby zrobić nadzienie serowe rozrywamy na kawałki mozzarellę, dodajemy starty żółty ser i śmietanę. Całość mieszamy i dodajemy sól i pieprz.
- Kawałek ciasta rozciągnąć bądź rozwałkować cienko na duży placek.
- Środek posmarować nadzieniem i zawinąć ciasto.
- Całość piec w piekarniku na dolnym elemencie grzejnym przez 12 minut w temperaturze 200 stopni.
W przygotowaniu pewną trudnością może stanowić zawinięcie placka. Nasze wyszły dość grube w stosunku do warstwy nadzienia. Rozwiązaniem może być podzielenie ciasta na więcej części i pieczenie małych placuszków. Ważne jest, by ciasto po rozwałkowaniu miało dość równą grubość, w przeciwnym wypadku, nadzienie może znaleźć ucieczki. Jeden z naszych wypieków pozostał prawie pustą w środku drożdżową bułką.
Źródło:
[…] Jeśli tak jak my preferujecie pieczenie w piekarniku zamiast smażenia, zajrzyjcie do przepisu na CHACZAPURI. […]