Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Gruzja  /  24 stycznia 2019

Placek drożdżowy z mięsem – Kubdari

by Adrian i Monika Sroka
Kubdari – placek drożdżowy z mięsem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 60 min
Trudność: trudne

W naszej podróży kulinarnej Gruzja jest pierwszym krajem, który tak zachwycił nasze podniebienia, że postanowiliśmy go wpisać na listę naszych podróżnych marzeń. Może dlatego, że Gruzini mają niezwykle bogatą kuchnię, biorącą swoje smaki z większości kultur, które miały wpływ na jej historię na przestrzeni ostatnich kilkuset lat.(źródło: https://www.koniecswiata.net/europa/gruzja/encyklopedia/ludzie-i-kultura) 
Nawet osoby, które nie interesują się kuchniami świata kojarzą Gruzję z drożdżowymi plackami z różnym nadzieniem. Kubdari to właśnie jedna z tych potraw. Dla niej skusiliśmy się nawet na smażenie w głębokim oleju. 

Rozwałkowywanie ciasta
Rozwałkowywanie ciasta, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 10 g drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 masło do posmarowania z wierzchu
Nadzienie w kubdari
Nadzienie w kubdari, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Nadzienie:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego, drobno pokrojonego lub mielonego
  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanych nasion kopru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli – lub według uznania, do smaku
  • mozarella

Jeśli tak jak my preferujecie pieczenie w piekarniku zamiast smażenia, zajrzyjcie do przepisu na CHACZAPURI. 

Placek drożdżowy z mięsem - zwijanie
Placek drożdżowy z mięsem – zwijanie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Na początku należy przygotować drożdżowy zaczyn. 
    • Do kubka wkładamy drożdże i nalewamy ciepłej wody do połowy objętości. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40 stopni, żeby nie zabić drożdży.
    • Dosypujemy łyżkę mąki i  łyżeczkę cukru.
    • Tak przygotowany zaczyn musi wystartować. My zazwyczaj pozwalamy mu rosnąć w lekko nagrzanym piekarniku, po wyłączeniu grzania. 
  2. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, możemy wyrabiać ciasto.
  3. Wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt naturalny, zaczyn i sól do miski. Nastepnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastycznie i odchodzić od rąk.
  4. Wtedy możemy włożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ustronnym miejscu na 30 min (lub do podwojenia objętości)
  5. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie
  6. Siekamy cebulę
  7. Następnie dodajemy do niej mięso mielone i posiekany czosnek. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy (najlepiej reką).
  8. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 4 części
  9. Każda z nich cienko rozwałkowujemy, środek smarujemy mięsem mielonym i posybujemy kawałkami mozarelli lub sera
  10. Całośc zawijamy w płaski pakunek i smażymy na patelni na średnim ogniu
  11. Warto zwrócić uwagę na to żeby ciasto nie było zbyt grube
Smażenie kubdari
Smażenie kubdari, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • http://podrozenajezyku.blogspot.com/2015/07/kubdari-gruzinski-placek-z-miesem.html
  • http://www.gotowanieiblogowanie.pl/2016/10/kubdari-gruzinski-placek-z-miesem-i.htm
  • http://www.mangopapaja.pl/2015/10/kubdari-czyli-gruzinski-placek.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • dodatek
  • europa
  • gruzja

Nawigacja wpisu

Gęsta zupa gulaszowa – Charczo
Chaczapuri – placek drożdżowy z serem

3 comments

  • Kuchnia gruzińska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    28 stycznia 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/kubdari-placek-drozdzowy-z-miesem/ […]

    Reply
  • MarcinH
    20 września 2019

    Nie rozmiem zdania „.. środek smakujemy zesmażonym mięsem mielonym…”, o co tu chodzi?
    I drugie pytanie – tutaj mowa o zesmażonym mięsie, a na zdjęciu jest surowe – to jakiego w końcu użyć?

    Reply
    • suvroc
      20 września 2019

      Dziekuje za zauważenie tego ewidentnego błędu.
      Chyba wzięliśmy ten kawałek z przepisu na chaczapuri. Poprawiłem już sam przepis.
      Powinno być zgodnie ze zdjęciami, czyli surowe mięso wymieszane z cebulą i przyprawami, posypane serem. Zawiajmy je w ciasto i smażymy na patelni.

      Ogólnie można je zarówno piec jak i smażyć. To zależy jak grube ciasto lubimy: z piekarnika wychodz bardzo puszyste, na patelni cieknie i chrupiące (kruche).

      Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...