Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 60 min
Trudność: trudne
W naszej podróży kulinarnej Gruzja jest pierwszym krajem, który tak zachwycił nasze podniebienia, że postanowiliśmy go wpisać na listę naszych podróżnych marzeń. Może dlatego, że Gruzini mają niezwykle bogatą kuchnię, biorącą swoje smaki z większości kultur, które miały wpływ na jej historię na przestrzeni ostatnich kilkuset lat.(źródło: https://www.koniecswiata.net/europa/gruzja/encyklopedia/ludzie-i-kultura)
Nawet osoby, które nie interesują się kuchniami świata kojarzą Gruzję z drożdżowymi plackami z różnym nadzieniem. Kubdari to właśnie jedna z tych potraw. Dla niej skusiliśmy się nawet na smażenie w głębokim oleju.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 10 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 masło do posmarowania z wierzchu
Nadzienie:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego, drobno pokrojonego lub mielonego
- 1 średniej wielkości cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego kminku
- 1/3 łyżeczki sproszkowanych nasion kopru
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli – lub według uznania, do smaku
- mozarella
Jeśli tak jak my preferujecie pieczenie w piekarniku zamiast smażenia, zajrzyjcie do przepisu na CHACZAPURI.
Przygotowanie
- Na początku należy przygotować drożdżowy zaczyn.
- Do kubka wkładamy drożdże i nalewamy ciepłej wody do połowy objętości. Temperatura wody nie może być wyższa niż 40 stopni, żeby nie zabić drożdży.
- Dosypujemy łyżkę mąki i łyżeczkę cukru.
- Tak przygotowany zaczyn musi wystartować. My zazwyczaj pozwalamy mu rosnąć w lekko nagrzanym piekarniku, po wyłączeniu grzania.
- Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, możemy wyrabiać ciasto.
- Wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt naturalny, zaczyn i sól do miski. Nastepnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastycznie i odchodzić od rąk.
- Wtedy możemy włożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ustronnym miejscu na 30 min (lub do podwojenia objętości)
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie
- Siekamy cebulę
- Następnie dodajemy do niej mięso mielone i posiekany czosnek. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy (najlepiej reką).
- Gdy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 4 części
- Każda z nich cienko rozwałkowujemy, środek smarujemy mięsem mielonym i posybujemy kawałkami mozarelli lub sera
- Całośc zawijamy w płaski pakunek i smażymy na patelni na średnim ogniu
- Warto zwrócić uwagę na to żeby ciasto nie było zbyt grube
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/kubdari-placek-drozdzowy-z-miesem/ […]
Nie rozmiem zdania „.. środek smakujemy zesmażonym mięsem mielonym…”, o co tu chodzi?
I drugie pytanie – tutaj mowa o zesmażonym mięsie, a na zdjęciu jest surowe – to jakiego w końcu użyć?
Dziekuje za zauważenie tego ewidentnego błędu.
Chyba wzięliśmy ten kawałek z przepisu na chaczapuri. Poprawiłem już sam przepis.
Powinno być zgodnie ze zdjęciami, czyli surowe mięso wymieszane z cebulą i przyprawami, posypane serem. Zawiajmy je w ciasto i smażymy na patelni.
Ogólnie można je zarówno piec jak i smażyć. To zależy jak grube ciasto lubimy: z piekarnika wychodz bardzo puszyste, na patelni cieknie i chrupiące (kruche).