Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Gruzja  /  22 stycznia 2019

Gęsta zupa gulaszowa – Charczo

by Adrian i Monika Sroka
Charczo  – gęsta zupa gulaszowa - gotowe danie
Charczo – gęsta zupa gulaszowa, fot. Adrian Sroka

Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: łatwe

Gęsta zupa gulaszowa – tym daniem rozpoczęliśmy wyprawę do Gruzji. Po wrażeniach z Holandii i Węgier ilość przypraw w tym kraju jest wręcz oszałamiająca. Już sama lektura przepisów na charczo zaintrygowała nas. Odkrywamy powoli pomysły różnych narodów na zagęszczanie na przykład gulaszu. Wiemy, że w Polsce w tym przypadku króluje mąka, na Węgrzech papryka w proszku, zaś w Gruzji wykorzystują mielone orzechy! Do charczo dodaje się też dla zagęszczenia trochę ryżu. W czasie lektury przepisu trochę nas to zaskoczyło. W gotowym daniu na tę niewielką ilość ryżu nikt nie zwróci uwagi, a z drugiej strony będzie ona miała znaczący wpływ na konsystencję potrawy. Nam bardzo przypadła do gustu gruzińska wersja gulaszu. 

Gęsta zupa gulaszowa - podsmażone mięso
Charczo – przygotowanie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 100 g ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g ajvaru
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • po 1 łyżeczce posiekanej natki pietruszki, koperku, bazylii i kolendry
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • suszony majeranek
  • suszony tymianek
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
Gęsta zupa gulaszowa - zagęszczona
Zagęszczone charczo , fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Podsmażamy cebulę aż do jej zeszklenia.
  4. Następnie dodajemy mięso i czosnek drobno pokrojony i smażymy aż do ścięcia mięsa (do szarego koloru). 
  5. Dolewamy litr wody i przecier pomidorowy. Dodajemy też ajvar, mielone orzechy, zioła, przyprawy i liście laurowe.
  6. Gotujemy przez 1,5 godziny na małym ogniu.
  7. 20 minut przed końcem dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę paprykę.
  8. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Źródło:

  • http://www.mirabelkowy.pl/2013/11/charczo.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • europa
  • gruzja
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • zupa

Nawigacja wpisu

Pasta z buraków lub szpinaku – Pchali
Placek drożdżowy z mięsem – Kubdari

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...