Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: łatwe
Gęsta zupa gulaszowa – tym daniem rozpoczęliśmy wyprawę do Gruzji. Po wrażeniach z Holandii i Węgier ilość przypraw w tym kraju jest wręcz oszałamiająca. Już sama lektura przepisów na charczo zaintrygowała nas. Odkrywamy powoli pomysły różnych narodów na zagęszczanie na przykład gulaszu. Wiemy, że w Polsce w tym przypadku króluje mąka, na Węgrzech papryka w proszku, zaś w Gruzji wykorzystują mielone orzechy! Do charczo dodaje się też dla zagęszczenia trochę ryżu. W czasie lektury przepisu trochę nas to zaskoczyło. W gotowym daniu na tę niewielką ilość ryżu nikt nie zwróci uwagi, a z drugiej strony będzie ona miała znaczący wpływ na konsystencję potrawy. Nam bardzo przypadła do gustu gruzińska wersja gulaszu.
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego
- 100 g ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 100 g ajvaru
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- po 1 łyżeczce posiekanej natki pietruszki, koperku, bazylii i kolendry
- słodka i ostra papryka w proszku
- suszony majeranek
- suszony tymianek
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
- Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Podsmażamy cebulę aż do jej zeszklenia.
- Następnie dodajemy mięso i czosnek drobno pokrojony i smażymy aż do ścięcia mięsa (do szarego koloru).
- Dolewamy litr wody i przecier pomidorowy. Dodajemy też ajvar, mielone orzechy, zioła, przyprawy i liście laurowe.
- Gotujemy przez 1,5 godziny na małym ogniu.
- 20 minut przed końcem dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło: