Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Gruzja  /  16 stycznia 2019

Pasta z buraków lub szpinaku – Pchali

by Adrian i Monika Sroka
Gotowe pchali - Pasta z buraków
Gotowe pchali – pasta z buraków, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 15 min (bez czasu pieczenia buraków)
Trudność: łatwe

Kuchnia gruzińska wniosła duże urozmaicenie do naszego menu. Z pieczonymi burakami zmierzyliśmy się po raz pierwszy (choć o tym sposobie ich przyrządzania słyszeliśmy już dawno). Próba przebiegła pomyślnie, więc chętnie do nich wrócimy. Pchali to jednak nie same buraki. Wręcz przeciwnie to pasta z buraków z wieloma dodatkami. Mimo, że buraki dominują kolorystycznie, ze względu na swój łagodny smak są raczej tłem dla bardzo interesującej kompozycji przypraw, nad którymi króluje świeży czosnek. Pchali możemy podawać w postaci kuleczek lub jako pastę do chleba. Ta druga opcja przypadła nam bardziej do gustu. Pewnie dlatego, że po prostu jest wygodniejsza.W gruzińskiej kuchni bardzo podoba nam się częsta obecność orzechów w różnych nietypowych zestawieniach. W tym daniu orzechy włoskie są ukryte w burakach, w charczo mielone orzechy laskowe obok walorów smakowych mają też zagęścić konsystencję potrawy.

Składniki na pchali
Składniki na pchali, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 500 g pieczonych buraków
  • natka pietruszki
  • łyżeczka kolendry
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • cząber
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Miksowanie pchali
Miksowanie pchali, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Pieczone buraki kroimy w kostkę i wsypujemy do blendera.
  2. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy.
  3. Możemy sterować gęstością masy, dodając oliwę z oliwek.
  4. Po zmiksowaniu tworzymy kulki z powstałej masy, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę przed podaniem.
  5. Masę można również przechowywać w słoiku i używać jako pasty do chleba.

Pastę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Może być ciekawym urozmaiceniem nie tylko zimowych kanapek, a może i alternatywą dla naszej polskiej ćwikły. 

Prezentacja gotowego dania
Prezentacja gotowego dania, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródła:

  • http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/pchali-warzywna-kreatywnosc-w-orzechowym-sosie
  • http://konkolpolny.pl/pchali/
  • https://cookmagazine.pl/pchali-z-buraka/2/
  • http://lukaszluczaj.pl/gruzinskie-pchali-czyli-o-zjadaczach-zywokostu-i-jaskrow/
  • http://hania-kasia.blogspot.com/2013/08/pchali-z-bakazana.html
  • http://www.smakarmenii.pl/pchali/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • dodatek
  • europa
  • gruzja

Nawigacja wpisu

Gulasz z fasoli – Lobio
Gęsta zupa gulaszowa – Charczo

1 comment

  • Kuchnia gruzińska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    28 stycznia 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/pasta-z-burakow-pchali/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...