Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 15 min (bez czasu pieczenia buraków)
Trudność: łatwe
Kuchnia gruzińska wniosła duże urozmaicenie do naszego menu. Z pieczonymi burakami zmierzyliśmy się po raz pierwszy (choć o tym sposobie ich przyrządzania słyszeliśmy już dawno). Próba przebiegła pomyślnie, więc chętnie do nich wrócimy. Pchali to jednak nie same buraki. Wręcz przeciwnie to pasta z buraków z wieloma dodatkami. Mimo, że buraki dominują kolorystycznie, ze względu na swój łagodny smak są raczej tłem dla bardzo interesującej kompozycji przypraw, nad którymi króluje świeży czosnek. Pchali możemy podawać w postaci kuleczek lub jako pastę do chleba. Ta druga opcja przypadła nam bardziej do gustu. Pewnie dlatego, że po prostu jest wygodniejsza.W gruzińskiej kuchni bardzo podoba nam się częsta obecność orzechów w różnych nietypowych zestawieniach. W tym daniu orzechy włoskie są ukryte w burakach, w charczo mielone orzechy laskowe obok walorów smakowych mają też zagęścić konsystencję potrawy.
Składniki
- 500 g pieczonych buraków
- natka pietruszki
- łyżeczka kolendry
- garść orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- cząber
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Pieczone buraki kroimy w kostkę i wsypujemy do blendera.
- Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy.
- Możemy sterować gęstością masy, dodając oliwę z oliwek.
- Po zmiksowaniu tworzymy kulki z powstałej masy, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę przed podaniem.
- Masę można również przechowywać w słoiku i używać jako pasty do chleba.
Pastę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Może być ciekawym urozmaiceniem nie tylko zimowych kanapek, a może i alternatywą dla naszej polskiej ćwikły.
Źródła:
- http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/pchali-warzywna-kreatywnosc-w-orzechowym-sosie
- http://konkolpolny.pl/pchali/
- https://cookmagazine.pl/pchali-z-buraka/2/
- http://lukaszluczaj.pl/gruzinskie-pchali-czyli-o-zjadaczach-zywokostu-i-jaskrow/
- http://hania-kasia.blogspot.com/2013/08/pchali-z-bakazana.html
- http://www.smakarmenii.pl/pchali/
[…] https://ksiegasmaku.pl/pasta-z-burakow-pchali/ […]