Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Gruzja  /  15 stycznia 2019

Gulasz z fasoli – Lobio

by Adrian i Monika Sroka
Składniki na lobio - gulasz z fasoli
Składniki na lobio – gulasz z fasoli, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 1 godzina 30 min
Trudność: łatwe

Słowo “gulasz” kojarzyło nam się tylko z potrawami na bazie mięsa. W ramach kulinarnej podróży do Gruzji nabrało nowego znaczenia. Lobio to wegetariański gulasz z fasoli, którego podstawą jest czerwona fasola. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze fasoli, jest to bardzo dobry pomysł na odskocznię od potraw mięsnych.Przygodę z kuchnią gruzińską rozpoczęliśmy od wycieczki do sklepu po przyprawy, których dotąd w naszym domu dotąd nie było. Jednym z nowych nabytków jest kozieradka. Wróćmy jednak do lobio – jest to danie bardzo sycące o ciekawym, wyrazistym smaku, który nadaje mu bogaty zestaw przypraw. Gruzini podają je z chlebem. Jego jedynym minusem jest wygląd – trudno sprawić, by częściowo zblendowana masa z fasoli wyglądała atrakcyjnie.

Składniki na orzechowa pastę do lobio
Składniki na orzechowa pastę do lobio , fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju

Pasta orzechowo-czosnkowa:

  • 1 łyżeczka cząbru
  • garść orzechów włoskich
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Mieszanie pasty lobio
Mieszanie pasty lobio, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczamy dzień wcześniej. Najlepiej 12 godzin przed gotowaniem. Objętość wody powinna być co najmniej 2 razy większa niż fasoli.
  2. Po namoczeniu gotujemy fasolę ok. 1 godzinę w tej samej wodzie. Jeśli wody jest mało, musimy dolać tyle, aby jej poziom był co najmniej na 1 cm ponad ziarna fasoli.
  3. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę do złocistego koloru. Zanim cebula się zarumieni dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażymy aż trochę zmięknie.
  4. Dodajemy fasolę i całość zalewamy 2 szklankami wody z fasoli (żeby zalać do poziomu fasoli).
  5. Gotujemy przez 20 minut.
  6. W międzyczasie w blenderze przygotowujemy pastę ze wszystkich składników, czyli: czosnku, orzechów, oliwy z oliwek, natki pietruszki i przypraw.
  7. Dodajemy pastę do gulaszu i mieszamy.
  8. Na koniec lekko blendujemy 1/3 wszystkich ziaren fasoli, aby zagęścić sos.

Do przygotowania lobio można wykorzystać fasolę z puszki. Wówczas danie przyrządzimy dużo szybciej, gdyż nie będzie konieczne namaczanie i gotowanie (punkty 1 i 2). My dla urozmaicenia podaliśmy lobio z ogórkami kiszonymi. Połączenie było bardzo interesujące.

Gotowe lobio
Gotowe lobio, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • http://www.jadlonomia.com/przepisy/lobio-czyli-gulasz-z-fasoli/
  • http://www.mirabelkowy.pl/2013/11/lobio.html
  • https://poproszedokladke.pl/2014/09/20/lobio-gruzinska-zupa-z-czerwonej-fasoli/
  • http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/lobio-z-czerwonej-fasoli

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • gruzja

Nawigacja wpisu

Kuchnia gruzińska – zestawienie przepisów
Pasta z buraków lub szpinaku – Pchali

2 comments

  • Kuchnia gruzińska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    28 stycznia 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/lobio-gulasz-z-fasoli/ […]

    Reply
  • Feijoada completa - gulasz z czarnej fasoli i mięsa - Księga smaku
    10 września 2021

    […] kulinarnej podróży do Gruzji skosztowaliśmy wegetariańskiego gulasz z fasoli – lobio [przepis znajdziecie tutaj]. Mimo bogactwa przypraw smak czerwonej fasoli był wręcz przytłaczający. Tutaj nie tylko fasola, […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...