Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 1 godzina 30 min
Trudność: łatwe
Słowo “gulasz” kojarzyło nam się tylko z potrawami na bazie mięsa. W ramach kulinarnej podróży do Gruzji nabrało nowego znaczenia. Lobio to wegetariański gulasz z fasoli, którego podstawą jest czerwona fasola. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze fasoli, jest to bardzo dobry pomysł na odskocznię od potraw mięsnych.Przygodę z kuchnią gruzińską rozpoczęliśmy od wycieczki do sklepu po przyprawy, których dotąd w naszym domu dotąd nie było. Jednym z nowych nabytków jest kozieradka. Wróćmy jednak do lobio – jest to danie bardzo sycące o ciekawym, wyrazistym smaku, który nadaje mu bogaty zestaw przypraw. Gruzini podają je z chlebem. Jego jedynym minusem jest wygląd – trudno sprawić, by częściowo zblendowana masa z fasoli wyglądała atrakcyjnie.
Składniki
- 400 g czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
Pasta orzechowo-czosnkowa:
- 1 łyżeczka cząbru
- garść orzechów włoskich
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka kozieradki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fasolę namaczamy dzień wcześniej. Najlepiej 12 godzin przed gotowaniem. Objętość wody powinna być co najmniej 2 razy większa niż fasoli.
- Po namoczeniu gotujemy fasolę ok. 1 godzinę w tej samej wodzie. Jeśli wody jest mało, musimy dolać tyle, aby jej poziom był co najmniej na 1 cm ponad ziarna fasoli.
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę do złocistego koloru. Zanim cebula się zarumieni dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażymy aż trochę zmięknie.
- Dodajemy fasolę i całość zalewamy 2 szklankami wody z fasoli (żeby zalać do poziomu fasoli).
- Gotujemy przez 20 minut.
- W międzyczasie w blenderze przygotowujemy pastę ze wszystkich składników, czyli: czosnku, orzechów, oliwy z oliwek, natki pietruszki i przypraw.
- Dodajemy pastę do gulaszu i mieszamy.
- Na koniec lekko blendujemy 1/3 wszystkich ziaren fasoli, aby zagęścić sos.
Do przygotowania lobio można wykorzystać fasolę z puszki. Wówczas danie przyrządzimy dużo szybciej, gdyż nie będzie konieczne namaczanie i gotowanie (punkty 1 i 2). My dla urozmaicenia podaliśmy lobio z ogórkami kiszonymi. Połączenie było bardzo interesujące.
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/lobio-gulasz-z-fasoli/ […]
[…] kulinarnej podróży do Gruzji skosztowaliśmy wegetariańskiego gulasz z fasoli – lobio [przepis znajdziecie tutaj]. Mimo bogactwa przypraw smak czerwonej fasoli był wręcz przytłaczający. Tutaj nie tylko fasola, […]