Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Brazylia  /  8 kwietnia 2021

Feijoada completa – gulasz z czarnej fasoli i mięsa

by Adrian i Monika Sroka
Feijoada completa na talerzu
Feijoada completa na talerzu, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 2 godziny 30 minut
Trudność: łatwe

Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów

Wyobraź sobie bigos, w którym kiszoną kapustę zastępujesz czarną fasolą. Wiem, to nie jest łatwe, ale tym właśnie jest feijoada completa. Dodatkowo smak mięsa i fasoli został przełamany w zaskakujący sposób nutą pomarańczy. Nie byliśmy przekonani, że to jest dobry pomysł, ale to strzał w dziesiątkę. 

W ramach kulinarnej podróży do Gruzji skosztowaliśmy wegetariańskiego gulasz z fasoli – lobio [przepis znajdziecie tutaj]. Mimo bogactwa przypraw smak czerwonej fasoli był wręcz przytłaczający. Tutaj nie tylko fasola, ale i ciężkie mięsa, a pomarańcza i duża ilość czosnku orzeźwiły i nadały wyrazistości całej potrawie. 

Danie oryginalnie podawane jest z ryżem. Jest łatwe do podgrzania, a jednocześnie trochę za ciężkie, by jeść codziennie, więc po przygotowaniu większej porcji polecamy połowę zawekować. 

Składniki na Feijoada completa
Składniki na Feijoada completa, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki (na 8 porcji) 

  • 1/2 kg wołowiny (można użyć kawałka boczku lub innego mięsa)
  • 2 długości wędzonej kiełbasy
  • 1/2 kg czarnej fasoli (suchej)
  • 4 liście laurowe
  • pół pomarańczy
  • 1 cebula
  • 12 ząbków czosnku
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
Feijoada completa w garnku
Feijoada completa w garnku, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Suchą fasolę zalewamy wodą. Odstawiamy na noc (na minimum 12h, polecamy sprawdzić na opakowaniu). 
  2. Mięso i kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut.
  3. Po ugotowaniu wodę odlewamy do osobnego naczynia.
  4. Do dużego garnka wsypujemy fasolę, wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe i pół pomarańczy.
  5. Dolewamy wody z gotowania mięsa do zakrycia składników.
  6. Gotujemy przez 30 minut.
  7. Po tym czasie dodajemy kiełbasę. Całość dusimy przez półtorej godziny aż mięso i fasola będą miękkie. W razie potrzeby w czasie gotowania można dolać trochę wody. 
  8. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i czosnek.
  9. Zasmażamy na oleju do zeszklenia.
  10. Po półtorej godziny duszenia wyjmujemy pomarańczę i liście laurowe.
  11. Bierzemy 3 łyżki fasoli z garnka i dodajemy do cebuli i czosnku. 
  12. Rozgniatamy je (możemy też wziąć nieco więcej – jeśli chcemy, by w potrawie było trochę mniej ziaren, a więcej zawiesistej konsystencji). 
  13. Następnie cebulę z czosnkiem i fasolą z patelni dodajemy do garnka.
  14. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut – do zgęstnienia.
Feijoada completa w garnku
Feijoada completa w garnku, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.oliviascuisine.com/feijoada-recipe/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • brazylia
  • danie główne
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Brigadeiro – trufle kajmakowe
Kuchnia Jemenu

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...