
Czas wykonania: 2 godziny 30 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów
Wyobraź sobie bigos, w którym kiszoną kapustę zastępujesz czarną fasolą. Wiem, to nie jest łatwe, ale tym właśnie jest feijoada completa. Dodatkowo smak mięsa i fasoli został przełamany w zaskakujący sposób nutą pomarańczy. Nie byliśmy przekonani, że to jest dobry pomysł, ale to strzał w dziesiątkę.
W ramach kulinarnej podróży do Gruzji skosztowaliśmy wegetariańskiego gulasz z fasoli – lobio [przepis znajdziecie tutaj]. Mimo bogactwa przypraw smak czerwonej fasoli był wręcz przytłaczający. Tutaj nie tylko fasola, ale i ciężkie mięsa, a pomarańcza i duża ilość czosnku orzeźwiły i nadały wyrazistości całej potrawie.
Danie oryginalnie podawane jest z ryżem. Jest łatwe do podgrzania, a jednocześnie trochę za ciężkie, by jeść codziennie, więc po przygotowaniu większej porcji polecamy połowę zawekować.

Składniki (na 8 porcji)
- 1/2 kg wołowiny (można użyć kawałka boczku lub innego mięsa)
- 2 długości wędzonej kiełbasy
- 1/2 kg czarnej fasoli (suchej)
- 4 liście laurowe
- pół pomarańczy
- 1 cebula
- 12 ząbków czosnku
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
- Suchą fasolę zalewamy wodą. Odstawiamy na noc (na minimum 12h, polecamy sprawdzić na opakowaniu).
- Mięso i kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut.
- Po ugotowaniu wodę odlewamy do osobnego naczynia.
- Do dużego garnka wsypujemy fasolę, wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe i pół pomarańczy.
- Dolewamy wody z gotowania mięsa do zakrycia składników.
- Gotujemy przez 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy kiełbasę. Całość dusimy przez półtorej godziny aż mięso i fasola będą miękkie. W razie potrzeby w czasie gotowania można dolać trochę wody.
- W międzyczasie kroimy drobno cebulę i czosnek.
- Zasmażamy na oleju do zeszklenia.
- Po półtorej godziny duszenia wyjmujemy pomarańczę i liście laurowe.
- Bierzemy 3 łyżki fasoli z garnka i dodajemy do cebuli i czosnku.
- Rozgniatamy je (możemy też wziąć nieco więcej – jeśli chcemy, by w potrawie było trochę mniej ziaren, a więcej zawiesistej konsystencji).
- Następnie cebulę z czosnkiem i fasolą z patelni dodajemy do garnka.
- Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut – do zgęstnienia.

Źródło: