Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Jemen  /  26 kwietnia 2021

Kuchnia Jemenu

by Adrian i Monika Sroka

Kuchnia Jemenu to bogactwo przypraw (kurkuma, kardamon, cynamon, goździki, kolendra), mięso i świeże warzywa. Nam bardzo odpowiadają takie połączenia. Przepisy jednak polecamy raczej na pory roku, w których dostępne są bakłażany, bób i świeże pomidory. My na kilka dań mieliśmy ochotę, ale jednak warzywa na początku wiosny nie mają takiego smaku, jak w pełni lata, więc jeszcze tu wrócimy. 

Wśród potraw już teraz mamy faworyta, który rozłożył konkurencję na łopatki. Zajrzyjcie koniecznie do przepisu na mutabbaq. 

Przekąski

Fatoot – jajecznica z chlebem pita

  • https://food52.com/recipes/82136-scrambled-eggs-with-toasted-pita-recipe
  • https://www.merecipes.com/recipe/yemeni-fatut/

Lahuh – placki drożdżowe

  • https://wiszniowka.pl/lahuh-z-pasztetem-brokulowym-i-sosem-czosnkowym/
  • https://jwfoodandwine.com/lachuch-or-lahoh-or-lahuh

Shafout – chleb moczony w jogurcie z kolendrą

  • https://www.thefocus.news/food-and-drink/yemeni-cuisine-how-to-make-shafout/
  • http://www.shebayemenifood.com/content/mint-and-pomegranate-shafout

Fatta – chleb moczony w mleku z miodem

  • http://www.shebayemenifood.com/recipes/fattah-with-milk-yogurt
  • http://www.shebayemenifood.com/content/susi-fattah

Kubaneh – tradycyjny chleb

  • https://food52.com/recipes/66596-uri-scheft-s-yemeni-kubaneh
  • https://www.kingarthurbaking.com/recipes/israeli-kubaneh-recipe

Aseed – ciasto z maki, wody i jogurtu z sosem

  • http://www.shebayemenifood.com/content/yemeni-aseeda-aseed-%D8%B9%D8%B5%D9%8A%D8%AF%D8%A9
  • https://www.youtube.com/watch?v=hdv5q_ASRgI

Ful medames – pasta z bobu

  • https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2015/03/ful-medames.html
  • https://food52.com/recipes/37480-yemeni-foul

Mutabbaq – placek nadziewany mięsem

  • https://ikneadtoeat.com/mutabbaq-recipe-saudi-street-style-partha/
  • https://asaanrecipes.com/saudi-street-food-mutabbaq/

Shakshouka – jajka w pomidorach

  • https://www.poezja-smaku.pl/shakshouka-szakszuka-jajka-w-pomidorach/
  • https://tarasmulticulturaltable.com/sundaysupper-eggtastic-recipes-yemeni-shakshouka-yemeni-spiced-scrambled-eggs/

Zhoug – ostry zielony sos

  • https://www.chilipeppermadness.com/recipes/zhug/
  • https://www.bonappetit.com/recipe/yemenite-green-hot-sauce

Zupy

Al-Fahsah – potrawka mięsna

  • https://www.szlakiempodrozy.pl/kuchnia-jemenska/
  • https://ichi.pro/pl/wiec-fahsah-so-good-komfortowe-gotowanie-w-jemenie-243438811900092
  • https://www.epersianfood.com/fahsa/
  • https://yemeniyah.com/2011/07/01/yemeni-fahsa/

Saltah – zupa warzywna

  • https://www.196flavors.com/yemen-saltah/

Maraq – rosół

  • https://yemeniyah.com/2012/01/16/maraq-yemeni-soup/

Dania główne

Foul – potrawka z fasoli

  • https://food52.com/recipes/37480-yemeni-foul

Mandi – pieczony kurczak

  • https://www.butfirstchai.com/2020/07/yemeni-chicken-mandi-baked-smoky.html
  • https://marocmama.com/how-to-make-yemeni-chicken-mandi-at-home/
  • https://www.munatycooking.com/yemeni-chicken-mandi/

Madfoon – jagniecina z ryzem

  • http://worldlocalfood.blogspot.com/2017/12/madfoon-saudi-traditional-arab-food.html
  • https://culturedcuisine.co.uk/madfoon-recipe/

Mutabal – pasta z bakłażana 

  • https://www.196flavors.com/syria-mutabal/

Haneeth – jagnięcina z ryżem i orzechami

  • https://everylittlecrumb.com/lamb-haneeth/
  • https://www.sifrafoods.com/post/haneeth

Kabsa – kurczak z ryżem

  • https://www.czteryfajery.pl/2013/04/kabsa-kepsa-kuchnia-arabska-z-regionu.html
  • https://www.desieat.com/recipe-303-Yemeni+Kabsa

Maqluba – ciasto z ryżu, bakłażanów i mięsa

  • https://www.196flavors.com/jordan-makluba/

Desery

Masoub – chleb z bananem

  • https://www.middleeasteye.net/discover/how-make-yemeni-masoob-breakfast-dessert-recipe-dine-discover

Bint al sahn – ciasto z miodem

  • https://www.196flavors.com/yemen-bint-al-sahn/
  • https://smakowity.pl/przepis/bint-al-sahn

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • jemen
  • lista

Nawigacja wpisu

Feijoada completa – gulasz z czarnej fasoli i mięsa
Mutabbaq – placek nadziewany mięsem

3 comments

  • Mutabbaq - placek nadziewany mięsem - Księga smaku
    26 maja 2021

    […] Danie kuchni jemeńskiejZestawienie przepisów […]

    Reply
  • Al-Fashah - gulasz wołowy z pomidorami - Księga smaku
    31 maja 2021

    […] Danie kuchni jemeńskiejZestawienie przepisów […]

    Reply
  • Kabsa - kurczak z ryżem - Księga smaku
    6 lutego 2022

    […] Danie kuchni jemeńskiejZestawienie przepisów […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...