Kuchnia Jemenu to bogactwo przypraw (kurkuma, kardamon, cynamon, goździki, kolendra), mięso i świeże warzywa. Nam bardzo odpowiadają takie połączenia. Przepisy jednak polecamy raczej na pory roku, w których dostępne są bakłażany, bób i świeże pomidory. My na kilka dań mieliśmy ochotę, ale jednak warzywa na początku wiosny nie mają takiego smaku, jak w pełni lata, więc jeszcze tu wrócimy.
Wśród potraw już teraz mamy faworyta, który rozłożył konkurencję na łopatki. Zajrzyjcie koniecznie do przepisu na mutabbaq.
Przekąski

Fatoot – jajecznica z chlebem pita

Shafout – chleb moczony w jogurcie z kolendrą

Fatta – chleb moczony w mleku z miodem


Aseed – ciasto z maki, wody i jogurtu z sosem
Ful medames – pasta z bobu

Mutabbaq – placek nadziewany mięsem


Zupy

Saltah – zupa warzywna
Maraq – rosół
Dania główne

Foul – potrawka z fasoli

Mutabal – pasta z bakłażana
Haneeth – jagnięcina z ryżem i orzechami

Maqluba – ciasto z ryżu, bakłażanów i mięsa
Desery


[…] Danie kuchni jemeńskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni jemeńskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni jemeńskiejZestawienie przepisów […]