Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Jemen  /  26 maja 2021

Mutabbaq – placek nadziewany mięsem

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 45 minut 
Trudność: łatwe

Danie kuchni jemeńskiej
Zestawienie przepisów

Za to danie pokochaliśmy Jemen! Bogactwo przypraw, pomidory, jajka i mięso zamknięte w prostym cieście nawet bez drożdży. Tego nie da się opisać. Koniecznie musicie spróbować we własnej kuchni. 
Im bardziej coś polubimy, tym więcej razy przyrządzamy tuż po odkryciu przepisu. Mutabbaq jest rekordzistą! 

Mutabbaq - gotowe danie
Mutabbaq – gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

Ciasto

  • szklanka mąki
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • pół szklanki wody
Mieszanka przypraw
Mieszanka przypraw, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Nadzienie

  • łyżka oleju
  • 200 g mielonej wołowiny
  • pół łyżeczki czosnku (zmiażdżonego lub granulowanego)
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 jajka
  • drobno pokrojony pomidor
  • pół szklanki posiekanego szczypiorku
Mutabbaq - składniki na farsz
Mutabbaq – składniki na farsz, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

Ciasto

  1. Suche składniki na ciasto. mieszamy dokładnie w misce. 
  2. Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy. Ciasto powinno dobrze odchodzić od rąk. 
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy-cztery części (wedle uznania. Nam przypadły do gustu nieco mniejsze porcje). 
  4. Ciasto powinno poleżeć przez 30 minut. 

Nadzienie

  1. Rozgrzej patelnię i podsmaż lekko mięso na oleju.
  2. Dodaj przyprawy. 
  3. Smaż do zbrązowienia mięsa. 
  4. Następnie przełóż do miski.
  5. Wbij do mięsa jajka, dodaj pomidora i szczypiorek. 
  6. Dokładnie wymieszaj. 
Zawijanie placków
Zawijanie placków, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Łączenie

  1. Każdą część ciasta po kolei rozwałkuj na prostokąt. 
  2. Na środek nałóż farsz i zawiń jak krokieta. 
  3. Smaż gotowe placki na gorącym oleju aż do zbrązowienia. 

To bardzo wygodne, że mięso zostało wcześniej podsmażone oddzielnie. Dzięki temu nie ma obaw, że podamy niedopieczone.

Źródło:

  • https://ikneadtoeat.com/mutabbaq-recipe-saudi-street-style-partha/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • danie główne
  • jemen
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Kuchnia Jemenu
Kabsa – kurczak z ryżem

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...