Czas wykonania: 45 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni jemeńskiej
Zestawienie przepisów
Za to danie pokochaliśmy Jemen! Bogactwo przypraw, pomidory, jajka i mięso zamknięte w prostym cieście nawet bez drożdży. Tego nie da się opisać. Koniecznie musicie spróbować we własnej kuchni.
Im bardziej coś polubimy, tym więcej razy przyrządzamy tuż po odkryciu przepisu. Mutabbaq jest rekordzistą!
Składniki
Ciasto
- szklanka mąki
- łyżka oleju
- szczypta soli
- pół szklanki wody
Nadzienie
- łyżka oleju
- 200 g mielonej wołowiny
- pół łyżeczki czosnku (zmiażdżonego lub granulowanego)
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 jajka
- drobno pokrojony pomidor
- pół szklanki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Ciasto
- Suche składniki na ciasto. mieszamy dokładnie w misce.
- Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy. Ciasto powinno dobrze odchodzić od rąk.
- Wyrobione ciasto dzielimy na trzy-cztery części (wedle uznania. Nam przypadły do gustu nieco mniejsze porcje).
- Ciasto powinno poleżeć przez 30 minut.
Nadzienie
- Rozgrzej patelnię i podsmaż lekko mięso na oleju.
- Dodaj przyprawy.
- Smaż do zbrązowienia mięsa.
- Następnie przełóż do miski.
- Wbij do mięsa jajka, dodaj pomidora i szczypiorek.
- Dokładnie wymieszaj.
Łączenie
- Każdą część ciasta po kolei rozwałkuj na prostokąt.
- Na środek nałóż farsz i zawiń jak krokieta.
- Smaż gotowe placki na gorącym oleju aż do zbrązowienia.
To bardzo wygodne, że mięso zostało wcześniej podsmażone oddzielnie. Dzięki temu nie ma obaw, że podamy niedopieczone.
Źródło: