Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Jemen  /  26 maja 2021

Kabsa – kurczak z ryżem

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godzina 
Trudność: łatwe

Danie kuchni jemeńskiej
Zestawienie przepisów

Kabsa na talerzu
Kabsa na talerzu, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie dla wszystkich, którzy lubią duże ilości przypraw. Przygotowanie nie jest wymagające.

Składniki na kabsa
Składniki na kabsa, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 6 pałeczek z kurczaka
  • 1 cebula
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego liścia laurowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • woda
Kurczak w garnku
Kurczak w garnku, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. 
  2. Dodajemy wymieszane przyprawy i smażymy przez minutę. 
  3. Dodajemy sos pomidorowy i kurczaka. W międzyczasie włączamy piekarnik na 180 stopni. 
  4. Całość smażymy przez parę minut aż kurczak się zarumieni i przekładamy naczynia żaroodpornego. 
  5. Wsypujemy ryż i rodzynki i dolewamy wody do wysokości ryżu. 
  6. Całość pieczemy przez 40 minut pod przykryciem. 
Kabsa - proste danie z kurczakiem dla tych którzy lubią intensywne, orientalne mieszanki przypraw. Tak doprawiony kurczak smakuje wyjątkowo.
Upieczona kabsa, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.czteryfajery.pl/2013/04/kabsa-kepsa-kuchnia-arabska-z-regionu.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • danie główne
  • jemen

Nawigacja wpisu

Mutabbaq – placek nadziewany mięsem
Al-Fashah – gulasz wołowy z pomidorami

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...