Czas wykonania: 2,5 godziny
Trudność: łatwe
Danie kuchni jemeńskiej
Zestawienie przepisów
W większości krajów, które odwiedziliśmy w naszej kulinarnej podróży, na liście najpopularniejszych dań znajdziemy takie, które można by nazwać gulaszem. Pomysł z Jemenu jest bardzo prosty. Wystarczy wołowina, pomidory, cebula i kozieradka. Danie praktycznie gotuje się samo. Po chwili krojenia tylko mu dać dwie godziny.
Składniki
- litr wody
- 2 łyżeczki kozieradki
- 2 łyżki oleju
- szklanka posiekanej cebuli
- 80 dag wołowiny pokrojonej w kostkę
- 2 pomidory (pokrojone)
- 1/2 krojonej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Przygotowanie
- Smażymy cebulę.
- Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i kozieradkę).
- Razem smażymy przez 2 minuty.
- Dodajemy mięso i smażymy aż zmieni kolor.
- Wówczas dodajemy pomidory i wodę.
- Całość gotujemy przez dwie godziny.
Źródło: