Czas wykonania: 20 minut + 1 godzina czekania na ostygnięcie
Trudność: łatwe
Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów
Mimo wielu eksperymentów kulinarnych rzadko trafiają nam się nowe dania, na które nie mamy ochoty albo takie, które nam zupełnie nie smakują. Dlaczego?
Dzięki temu, że gdy dań charakterystycznych dla danego kraju jest tak wiele, jak w przypadku Brazylii, już przy sporządzaniu zestawienia odrzucamy te, które nie zapowiadają się apetycznie (według naszych subiektywnych ocen) lub też wymagają zbyt wielu niedostępnych w Polsce składników.
Niestety tym razem nasz algorytm zawiódł. Brigadeiro zupełnie nie trafiły w nasze gusta smakowe. Wafle z kajmakiem lubimy, więc pomyśleliśmy, że będzie to jakaś wariacja na ten temat. Niestety masa stała się zbyt ciągnąca (żeby nie powiedzieć „gumowa”), by określić ją mianem smacznej.
Jeśli po tym wstępie macie jeszcze ochotę je przygotować, przepis znajdziecie poniżej.
Składniki
- puszka mleka skondensowanego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- czekoladowa lub cukrowa posypka
Przygotowanie
- Mleko skondensowane, masło, kakao i sól grzejemy w rondelku.
- Gotujemy do zgęstnienia.
- Następnie masę rozsmarowujemy na dużym talerzu i schładzamy.
- Po około godzinie możemy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub nieco mniejsze). Najlepiej zdejmując łyżką masę z talerza.
- Obtaczamy je w posypce i gotowe.
Źródło: