Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Brazylia  /  6 kwietnia 2021

Brigadeiro – trufle kajmakowe

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 20 minut + 1 godzina czekania na ostygnięcie
Trudność: łatwe

Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów

Brigadeiro w garnku
Brigadeiro w garnku, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Mimo wielu eksperymentów kulinarnych rzadko trafiają nam się nowe dania, na które nie mamy ochoty albo takie, które nam zupełnie nie smakują. Dlaczego?
Dzięki temu, że gdy dań charakterystycznych dla danego kraju jest tak wiele, jak w przypadku Brazylii, już przy sporządzaniu zestawienia odrzucamy te, które nie zapowiadają się apetycznie (według naszych subiektywnych ocen) lub też wymagają zbyt wielu niedostępnych w Polsce składników. 

Niestety tym razem nasz algorytm zawiódł. Brigadeiro zupełnie nie trafiły w nasze gusta smakowe. Wafle z kajmakiem lubimy, więc pomyśleliśmy, że będzie to jakaś wariacja na ten temat. Niestety masa stała się zbyt ciągnąca (żeby nie powiedzieć „gumowa”), by określić ją mianem smacznej.

Jeśli po tym wstępie macie jeszcze ochotę je przygotować, przepis znajdziecie poniżej. 

Gotowe Brigadeiro
Gotowe Brigadeiro, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • puszka mleka skondensowanego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • czekoladowa lub cukrowa posypka

Przygotowanie

  1. Mleko skondensowane, masło, kakao i sól grzejemy w rondelku. 
  2. Gotujemy do zgęstnienia. 
  3. Następnie masę rozsmarowujemy na dużym talerzu i schładzamy. 
  4. Po około godzinie możemy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub nieco mniejsze). Najlepiej zdejmując łyżką masę z talerza. 
  5. Obtaczamy je w posypce i gotowe. 

Źródło:

  • https://www.oliviascuisine.com/traditional-brigadeiros/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • brazylia
  • deser

Nawigacja wpisu

Arroz a Grega – pilaw po grecku
Feijoada completa – gulasz z czarnej fasoli i mięsa

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...