Czas wykonania: 45 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów
To zdecydowanie pomysł na szybki i prosty obiad albo danie w stylu „coś z niczego”. Bez specjalnych zakupów i przygotowań. Potrzebujemy ryżu i drobno pokrojonych warzyw, które prawie zawsze mamy w domu – cebula, marchewka, groszek, papryka, czosnek, a do tego garść rodzynek.
Jeszcze słówko o nazwie. Tak jak nasza ryba po grecku tak i o arroz a Grega, Grecy wiedzą niewiele.
Składniki
- 2 szklanki ryżu basmati
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 2 posiekane cebule
- 3 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- szklanka groszku
- pół szklanki rodzynek
- sól i pieprz do smaku
- 3 szklanki gorącej wody lub bulionu
- liść laurowy
- 1/3 szklanki pietruszki siekanej
Proporcje warzyw można modyfikować wedle uznania (albo zawartości lodówki).
Przygotowanie
- Płuczemy ryż w zimnej wodzie dwa razy.
- Rozgrzewamy w dużym naczyniu olej i masło.
- Wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia.
- Następnie dodajemy marchewkę i paprykę.
- Smażymy przez około 5 minut – do miękkości papryki.
- Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty.
- Dodajemy groszek i sparzone rodzynki i smażymy dalej.
- Po kilku minutach dodajemy ryż i całość smażymy przez kilka minut, mieszając.
- Następnie dolewamy wodę lub bulion oraz dodajemy liście laurowe.
- Gotujemy przez 15 minut, aż ryż zmięknie.
- Po ugotowaniu wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
- Dodajemy natki pietruszki, mieszamy i czekamy kilka minut aż ryż wchłonie do końca wodę (jeśli jeszcze tego nie zrobił).
Źródło: