Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Brazylia  /  31 marca 2021

Arroz a Grega – pilaw po grecku

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 45 minut
Trudność: łatwe

Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów

Arroz a Grega
Arroz a Grega, fot. Monika Skoczylas-Sroka

To zdecydowanie pomysł na szybki i prosty obiad albo danie w stylu „coś z niczego”. Bez specjalnych zakupów i przygotowań. Potrzebujemy ryżu i drobno pokrojonych warzyw, które prawie zawsze mamy w domu – cebula, marchewka, groszek, papryka, czosnek, a do tego garść rodzynek.
Jeszcze słówko o nazwie. Tak jak nasza ryba po grecku tak i o arroz a Grega, Grecy wiedzą niewiele. slightly smiling face

Składniki na Arroz a Grega
Składniki na Arroz a Grega, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 2 szklanki ryżu basmati
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 posiekane cebule
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka groszku
  • pół szklanki rodzynek
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 szklanki gorącej wody lub bulionu
  • liść laurowy
  • 1/3 szklanki pietruszki siekanej

Proporcje warzyw można modyfikować wedle uznania (albo zawartości lodówki).

Przygotowanie potrawy
Przygotowanie potrawy, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Płuczemy ryż w zimnej wodzie dwa razy. 
  2. Rozgrzewamy w dużym naczyniu olej i masło. 
  3. Wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia.
  4. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę.
  5. Smażymy przez około 5 minut – do miękkości papryki.
  6. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty. 
  7. Dodajemy groszek i sparzone rodzynki i smażymy dalej. 
  8. Po kilku minutach dodajemy ryż i całość smażymy przez kilka minut, mieszając. 
  9. Następnie dolewamy wodę lub bulion oraz dodajemy liście laurowe. 
  10. Gotujemy przez 15 minut, aż ryż zmięknie.
  11. Po ugotowaniu wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. 
  12. Dodajemy natki pietruszki, mieszamy i czekamy kilka minut aż ryż wchłonie do końca wodę (jeśli jeszcze tego nie zrobił).

Źródło:

  • https://www.oliviascuisine.com/brazilian-arroz-a-grega/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • brazylia
  • danie główne

Nawigacja wpisu

Enchiladas – Zapieczone tortille nadziewane wołowiną
Brigadeiro – trufle kajmakowe

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...