Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Brazylia  /  29 marca 2021

Enchiladas – Zapieczone tortille nadziewane wołowiną

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1,5 godziny (jeśli nie macie gotowych tortilli lub naleśników) 
Trudność: łatwe

Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów

Gotowe Enchiladas
Gotowe Enchiladas, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Jeśli lubicie zapiekanki z wołowiną, sosem pomidorowym, serem i oliwkami, to na pewno warto spróbować enchiladas! 

Jest to proste i szybkie (jeśli macie gotowe tortille) danie. Od znanych nam wcześniej smaków różni je przede wszystkim zamiana makaronu (występującego najczęściej w towarzystwie obecnych tu składników) na tortille. 

Na pewno zagości w naszej kuchni jeszcze nie jeden raz! 

Enchiladas na patelni
Enchiladas na patelni, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 8 tortilli (lub naleśników)

Nadzienie

  • 1/2 kg mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka sosu pomidorowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka pokrojonych zielonych oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki sosu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól i pieprz

Dodatki 

  • 2 szklanki tartego sera
  • siekana natka pietruszki do smaku
Zawijanie naleśnika
Zawijanie naleśnika, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

Nadzienie

  1. Zasmaż posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia na oliwie z oliwek. 
  2. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, mieszając, dopóki mięso nie zbrązowieje (około 10 minut). 
  3. Dodaj sos pomidorowy, oliwki i przyprawy.
  4. Gotuj przez 5 minut.
  5. Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodaj mąki do zagęszczenia.
  6. Gotuj do zgęstnienia.

Sos

  1. W rondelku zasmaż cebulę i czosnek na sos. 
  2. Dodaj sos pomidorowy i bulion.
  3. Gotuj przez 20 minut. 
  4. Dopraw solą i pieprzem. 

Zapiekanie

  1. Farsz zawiń w tortille (lub naleśniki), posypując w środku odrobiną sera i pietruszką. Układaj ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wszystkie polej sosem. 
  3. Całość posyp startym serem. 
  4. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Enchiladas przed zapieczeniem
Enchiladas przed zapieczeniem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.oliviascuisine.com/brazilian-beef-cheese-enchiladas/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • brazylia
  • danie główne

Nawigacja wpisu

Frango a Passarinho – kurczak po brazylijsku
Arroz a Grega – pilaw po grecku

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...