Czas wykonania: 1,5 godziny (jeśli nie macie gotowych tortilli lub naleśników)
Trudność: łatwe
Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów
Jeśli lubicie zapiekanki z wołowiną, sosem pomidorowym, serem i oliwkami, to na pewno warto spróbować enchiladas!
Jest to proste i szybkie (jeśli macie gotowe tortille) danie. Od znanych nam wcześniej smaków różni je przede wszystkim zamiana makaronu (występującego najczęściej w towarzystwie obecnych tu składników) na tortille.
Na pewno zagości w naszej kuchni jeszcze nie jeden raz!
Składniki
- 8 tortilli (lub naleśników)
Nadzienie
- 1/2 kg mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka sosu pomidorowego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka pokrojonych zielonych oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sos
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1,5 szklanki sosu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu
- sól i pieprz
Dodatki
- 2 szklanki tartego sera
- siekana natka pietruszki do smaku
Przygotowanie
Nadzienie
- Zasmaż posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia na oliwie z oliwek.
- Dodaj mieloną wołowinę i smaż, mieszając, dopóki mięso nie zbrązowieje (około 10 minut).
- Dodaj sos pomidorowy, oliwki i przyprawy.
- Gotuj przez 5 minut.
- Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodaj mąki do zagęszczenia.
- Gotuj do zgęstnienia.
Sos
- W rondelku zasmaż cebulę i czosnek na sos.
- Dodaj sos pomidorowy i bulion.
- Gotuj przez 20 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
Zapiekanie
- Farsz zawiń w tortille (lub naleśniki), posypując w środku odrobiną sera i pietruszką. Układaj ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
- Wszystkie polej sosem.
- Całość posyp startym serem.
- Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/enchiladas-zapieczone-tortille-nadziewane-wolowina/ […]