Czas wykonania: 20 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów
Poniżej znajdziesz przepis na kawałki kurczaka w bardzo smacznej panierce, której przygotowanie w naszym przypadku przerodziło się w doświadczenia fizyczne. Jak to się stało?
Zacznijmy od tego, że zamiast mąki z tapioki nabyliśmy skrobię. Z rozpędu od razu dwa kilogramy (przecież nie będziemy biegać do sklepu po nietypowe składniki co chwilę).
Nie analizując dokładnie wcześniej przepisu, zaplanowaliśmy sobie frango a Passarinho na szybki obiad w ciągu dnia (przecież to tylko kurczak w panierce). Oczywiście, gdy przystępowaliśmy do dzieła, mając kilka minut, zobaczyliśmy, że kurczaka należy marynować w limonce i cytrynie przez godzinę. No cóż, nie mogliśmy sobie już na to pozwolić. W przypływie kulinarnej fantazji, postanowiliśmy przyspieszyć sprawę, łącząc marynatę z mąką (opisując to, już zupełnie nie pojmuję tego przypływu natchnienia ). Tutaj czyhała na nas niespodzianka.
Widzieliście kiedyś ciecz nienewtonowską? Jeśli nie, to już wiecie jak ją przygotować. Tańszy wariant będzie oczywiście ze skrobii ziemniaczanej.
Zatem zapraszamy dziś do eksperymentowania lub na obiad.
Składniki
- pierś kurczaka
- 4 łyżki mąki z tapioki
- sok z limonki
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie
- Mięso kroimy w drobne paski.
- Czosnek siekamy i mieszamy z sokiem z limonki.
- Marynujemy przez godzinę kawałki mięsa.
- Wyjmujemy mięso z zalewy i obtaczmy w mące. My dodaliśmy mąkę do limonki (nie polecam! Wyjaśniliśmy we wstępie, dlaczego).
- Smażymy na patelni lub nawet w głębokim tłuszczu.
Źródło: