Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Brazylia  /  24 marca 2021

Frango a Passarinho – kurczak po brazylijsku

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 20 minut
Trudność: łatwe

Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów

Frango a Passarinho
Frango a Passarinho, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Poniżej znajdziesz przepis na kawałki kurczaka w bardzo smacznej panierce, której przygotowanie w naszym przypadku przerodziło się w doświadczenia fizyczne. Jak to się stało? 

Zacznijmy od tego, że zamiast mąki z tapioki nabyliśmy skrobię. Z rozpędu od razu dwa kilogramy (przecież nie będziemy biegać do sklepu po nietypowe składniki co chwilę). 

Nie analizując dokładnie wcześniej przepisu, zaplanowaliśmy sobie frango a Passarinho na szybki obiad w ciągu dnia (przecież to tylko kurczak w panierce). Oczywiście, gdy przystępowaliśmy do dzieła, mając kilka minut, zobaczyliśmy, że kurczaka należy marynować w limonce i cytrynie przez godzinę. No cóż, nie mogliśmy sobie już na to pozwolić. W przypływie kulinarnej fantazji, postanowiliśmy przyspieszyć sprawę, łącząc marynatę z mąką (opisując to, już zupełnie nie pojmuję tego przypływu natchnienia slightly smiling face). Tutaj czyhała na nas niespodzianka. 

Widzieliście kiedyś ciecz nienewtonowską? Jeśli nie, to już wiecie jak ją przygotować. Tańszy wariant będzie oczywiście ze skrobii ziemniaczanej. 

Zatem zapraszamy dziś do eksperymentowania lub na obiad. 

Składniki do panierki
Składniki do panierki, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 4 łyżki mąki z tapioki
  • sok z limonki
  • 3 ząbki czosnku
Smażenie kurczaka, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w drobne paski. 
  2. Czosnek siekamy i mieszamy z sokiem z limonki. 
  3. Marynujemy przez godzinę kawałki mięsa. 
  4. Wyjmujemy mięso z zalewy i obtaczmy w mące. My dodaliśmy mąkę do limonki (nie polecam! Wyjaśniliśmy we wstępie, dlaczego). 
  5. Smażymy na patelni lub nawet w głębokim tłuszczu.
Usmażone Frango a Passarinho
Usmażone Frango a Passarinho, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.oliviascuisine.com/brazilian-style-chicken-wings/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • brazylia
  • danie główne

Nawigacja wpisu

Escondidinho – zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego
Enchiladas – Zapieczone tortille nadziewane wołowiną

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...