Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Brazylia  /  17 marca 2021

Escondidinho – zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godzina przygotowania + 1/2 godziny pieczenia 
Trudność: łatwe

Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów

Zapiekanka przed pieczeniem
Zapiekanka przed pieczeniem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Tym daniem rozpoczęliśmy naszą kulinarną wyprawę do Brazylii. Wydawać by się mogło, że przy składnikach escondidinho (szczególnie farszu) nic nas nie zaskoczy. Sos pomidorowy, cebula, mięso mielone… A jednak! Jak dotąd zawsze sos pomidorowy dodawaliśmy po podsmażeniu mięsa. Tutaj oryginalny przepis wskazywał, że kolejność należy odwrócić. Mięso od początku dusiło się w sosie, dzięki temu stało się gładkie, jakby kremowe. Konsystencja okazała się dużą zmianą.

Warto spróbować escondidinho choćby dla poznania tej zmiany. Może wykorzystamy ten zabieg gdzieś jeszcze? Ciekawe, czy zmianę odczujemy na przykład w lasagne? 

Składniki na Escondidinho
Składniki na Escondidinho, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

Mięso

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • szklanka sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • gałązka rozmarynu, zmiażdżona
  • 1 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku
Escondidinho
Escondidinho, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Purre ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml śmietany kremówki
  • szklanka tłustej śmietany
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklaki startego żółtego sera (mozzarella)

Przygotowanie

  1. Gotujemy ziemniaki w mundurkach. 
  2. Po ostudzeniu obieramy je i rozgniatamy na purre. 
  3. W rondelku zagrzewamy śmietankę i ser. 
  4. Dodajemy do purre ziemniaczanego i całość dobrze mieszamy. 
  5. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i pieprzem. 

Warstwa mięsna

  1. Na dużej patelni, na maśle smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. 
  2. Dodajemy sos pomidorowy, natkę pietruszki i rozmaryn. 
  3. Gdy sos wrze dodajemy mięso mielone i smażymy je aż do zbrązowienia. 
  4. Następnie dodajemy starty ser żółty. 
  5. Gotujemy do zgęstnienia. 
  6. Dodajemy żółtko oraz doprawiamy solą i pieprzem. 
  7. Mięso przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. 
  8. Na wierzch kładziemy purre ziemniaczane.
  9. Całość posypujemy startym serem żółtym.
  10. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C. 

Źródło:

  • https://www.oliviascuisine.com/beef-mashed-potatoes-casserole-brazilian-escondidinho/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • brazylia
  • danie główne

Nawigacja wpisu

Empadão – tarta z kurczakiem
Frango a Passarinho – kurczak po brazylijsku

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...