Czas wykonania: 1 godzina przygotowania + 1/2 godziny pieczenia
Trudność: łatwe
Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów
Tym daniem rozpoczęliśmy naszą kulinarną wyprawę do Brazylii. Wydawać by się mogło, że przy składnikach escondidinho (szczególnie farszu) nic nas nie zaskoczy. Sos pomidorowy, cebula, mięso mielone… A jednak! Jak dotąd zawsze sos pomidorowy dodawaliśmy po podsmażeniu mięsa. Tutaj oryginalny przepis wskazywał, że kolejność należy odwrócić. Mięso od początku dusiło się w sosie, dzięki temu stało się gładkie, jakby kremowe. Konsystencja okazała się dużą zmianą.
Warto spróbować escondidinho choćby dla poznania tej zmiany. Może wykorzystamy ten zabieg gdzieś jeszcze? Ciekawe, czy zmianę odczujemy na przykład w lasagne?
Składniki
Mięso
- 1 kg mielonej wołowiny
- szklanka sosu pomidorowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- gałązka rozmarynu, zmiażdżona
- 1 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
Purre ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml śmietany kremówki
- szklanka tłustej śmietany
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklaki startego żółtego sera (mozzarella)
Przygotowanie
- Gotujemy ziemniaki w mundurkach.
- Po ostudzeniu obieramy je i rozgniatamy na purre.
- W rondelku zagrzewamy śmietankę i ser.
- Dodajemy do purre ziemniaczanego i całość dobrze mieszamy.
- Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Warstwa mięsna
- Na dużej patelni, na maśle smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia.
- Dodajemy sos pomidorowy, natkę pietruszki i rozmaryn.
- Gdy sos wrze dodajemy mięso mielone i smażymy je aż do zbrązowienia.
- Następnie dodajemy starty ser żółty.
- Gotujemy do zgęstnienia.
- Dodajemy żółtko oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Mięso przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
- Na wierzch kładziemy purre ziemniaczane.
- Całość posypujemy startym serem żółtym.
- Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Źródło: