Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Brazylia  /  10 marca 2021

Empadão – tarta z kurczakiem

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: łatwe

Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów

Empadão
Empadão, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Empadão z jednej strony od razu wzbudziło nasze zainteresowanie (apetyt od pierwszego wejrzenia!), a z drugiej połowie naszej drużyny (zgadnij komu?) wydawało się suche i z tego powodu nie poszło na pierwszy ogień z brazylijskiego menu. 
Na szczęście tylko wydawało się suche. Było przepyszne! Jakieś wady? Z niewyjaśnionych przyczyn nie smakowało młodszej części naszej kulinarnej drużyny. Mimo mięsa z kurczaka, groszku, kukurydzy, oliwek (bardzo lubianych przez nasze dziewczynki) zamkniętych w kruchym cieście. Mamy nadzieję, że to po prostu był zły dzień, bo mamy ochotę przygotować Empadão znów. slightly smiling face

Masa do tarty z kurczakiem
Masa do tarty z kurczakiem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

Ciasto

  • 5 szklanek mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 340 g masła
  • białko do posmarowania ciasta
Masa do tarty z kurczakiem
Masa do tarty z kurczakiem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Nadzienie

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki pokrojonych zielonych oliwek
  • szklanka sosu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego 
  • pół szklanki natki pietruszki siekanej
  • puszka kukurydzy 
  • szklanka groszku 
  • sól i pieprz do smaku
Tarta przed pieczeniem przed pieczeniem
Tarta przed pieczeniem przed pieczeniem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka gotujemy w całości przez około 20 minut. Dużą pierś możemy podzielić na 2-3 części. 
  2. Następnie odkładamy do ostygnięcia.

Ciasto

  1. Mąkę przesiewamy do miski.
  2. Dodajemy pół łyżeczki soli.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy. 
  4. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ciasto ręcznie.
  5. Powoli dodajemy wodę. 
Tarta przed pieczeniem
Tarta przed pieczeniem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Nadzienie

  1. Smażymy do zeszklenia pokrojone cebule i czosnek na oliwie z oliwek. 
  2. Dodajemy oliwki, poszarpane piersi kurczaka i sos pomidorowy. 
  3. Następnie dolewamy szklankę bulionu i gotujemy na małym ogniu.
  4. Całość ma być kremowa i wilgotna. W razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. 
  5. Gotujemy przez 10 minut.
  6. Dodajemy siekaną natkę pietruszkę i mieszamy.
  7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Empadão
Tarta z kurczakiem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Łączenie

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. 
  2. Ciasto dzielimy na 3 części. 
  3. Pierwszą wylepiamy spód okrągłej formy (można też ją rozwałkować i przycinając, wpasować do naczynia).
  4. Drugą rozwałkowujemy, tniemy na paski i wykładamy nimi brzegi formy. Łączymy dokładnie że spodem. Pamiętajmy, żeby nie zostawić żadnej luki, szczególnie od spodu.
  5. Do środka wkładamy farsz i nakrywam pozostałą częścią ciasta.
  6. Na środku robimy nacięcie nożem i całość smarujemy białkiem.
  7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C na termoobiegu 30 minut. 
Empadão
Tarta z kurczakiem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.oliviascuisine.com/brazilian-chicken-pot-pie-empadao-de-frango/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • brazylia
  • danie główne

Nawigacja wpisu

Pão de queijo – brazylijskie mini bułeczki serowe
Escondidinho – zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...