Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: łatwe
Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów
Empadão z jednej strony od razu wzbudziło nasze zainteresowanie (apetyt od pierwszego wejrzenia!), a z drugiej połowie naszej drużyny (zgadnij komu?) wydawało się suche i z tego powodu nie poszło na pierwszy ogień z brazylijskiego menu.
Na szczęście tylko wydawało się suche. Było przepyszne! Jakieś wady? Z niewyjaśnionych przyczyn nie smakowało młodszej części naszej kulinarnej drużyny. Mimo mięsa z kurczaka, groszku, kukurydzy, oliwek (bardzo lubianych przez nasze dziewczynki) zamkniętych w kruchym cieście. Mamy nadzieję, że to po prostu był zły dzień, bo mamy ochotę przygotować Empadão znów.
Składniki
Ciasto
- 5 szklanek mąki
- pół łyżeczki soli
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 340 g masła
- białko do posmarowania ciasta
Nadzienie
- 800 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki pokrojonych zielonych oliwek
- szklanka sosu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- pół szklanki natki pietruszki siekanej
- puszka kukurydzy
- szklanka groszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Pierś kurczaka gotujemy w całości przez około 20 minut. Dużą pierś możemy podzielić na 2-3 części.
- Następnie odkładamy do ostygnięcia.
Ciasto
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy pół łyżeczki soli.
- Dodajemy żółtka i mieszamy.
- Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ciasto ręcznie.
- Powoli dodajemy wodę.
Nadzienie
- Smażymy do zeszklenia pokrojone cebule i czosnek na oliwie z oliwek.
- Dodajemy oliwki, poszarpane piersi kurczaka i sos pomidorowy.
- Następnie dolewamy szklankę bulionu i gotujemy na małym ogniu.
- Całość ma być kremowa i wilgotna. W razie potrzeby dolewamy trochę bulionu.
- Gotujemy przez 10 minut.
- Dodajemy siekaną natkę pietruszkę i mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Łączenie
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
- Ciasto dzielimy na 3 części.
- Pierwszą wylepiamy spód okrągłej formy (można też ją rozwałkować i przycinając, wpasować do naczynia).
- Drugą rozwałkowujemy, tniemy na paski i wykładamy nimi brzegi formy. Łączymy dokładnie że spodem. Pamiętajmy, żeby nie zostawić żadnej luki, szczególnie od spodu.
- Do środka wkładamy farsz i nakrywam pozostałą częścią ciasta.
- Na środku robimy nacięcie nożem i całość smarujemy białkiem.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C na termoobiegu 30 minut.
Źródło: