Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Brazylia  /  3 marca 2021

Pão de queijo – brazylijskie mini bułeczki serowe

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 20 minut przygotowania + 20 minut pieczenia 
Trudność: łatwe

Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów

Gotowe Pão de queijo
Gotowe Pão de queijo, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie sprawdzi się jako dodatek do gulaszu, sałatki czy ciepłą przekąskę. Zdecydowanie najlepsze są na ciepło. Na zimno, gdy ser już zastygnie, stają się dość twarde. 
Jeśli chodzi o nasze gusta – wolimy lżejsze ciasto, np. Rogaliki z szynka i serem, więc raczej do grona naszych ulubieńców pão de queijo nie dołączą. winking face

Składniki na bułeczki
Składniki na bułeczki, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
Pão de queijo przed upieczeniem
Pão de queijo przed upieczeniem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. W rondelku mieszamy mleko, wodę, olej i sól.
  2. Grzejemy do zagotowania.
  3. W międzyczasie przesiewamy mąkę do misy miksera.
  4. Po zagotowaniu płynów, wlewamy je do mąki i mieszamy mikserem (polecam tu użyć haków, bo ciasto będzie dość gęste i lepiące). 
  5. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej mieszamy.
  6. Następnie starty ser żółty.
  7. Całość będzie lepka – taka ma być.
  8. Ciasto nabieramy łyżką i kładziemy kawałki ciasta na papier do pieczenia. Jeśli bardzo się klei, możemy łyżkę płukać w ciepłej wodzie. 
  9. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  10. Najlepiej smakują na ciepło, gdy ser jest rozpuszczony.
Gotowe bułeczki
Gotowe bułeczki, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.oliviascuisine.com/authentic-brazilian-cheese-bread/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • brazylia
  • dodatek

Nawigacja wpisu

Rogaliki z szynką i serem
Empadão – tarta z kurczakiem

2 comments

  • Artur
    13 lutego 2022

    To chyba nie jest to samo co jadłem w Brazylii

    Reply
    • Adrian i Monika Sroka
      15 lutego 2022

      A jak wyglądało to co jadłeś w Brazylii?

      Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...