Czas wykonania: 20 minut przygotowania + 20 minut pieczenia
Trudność: łatwe
Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów
Danie sprawdzi się jako dodatek do gulaszu, sałatki czy ciepłą przekąskę. Zdecydowanie najlepsze są na ciepło. Na zimno, gdy ser już zastygnie, stają się dość twarde.
Jeśli chodzi o nasze gusta – wolimy lżejsze ciasto, np. Rogaliki z szynka i serem, więc raczej do grona naszych ulubieńców pão de queijo nie dołączą.
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 6 łyżek oleju
- 2 szklanki startego sera żółtego
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie
- W rondelku mieszamy mleko, wodę, olej i sól.
- Grzejemy do zagotowania.
- W międzyczasie przesiewamy mąkę do misy miksera.
- Po zagotowaniu płynów, wlewamy je do mąki i mieszamy mikserem (polecam tu użyć haków, bo ciasto będzie dość gęste i lepiące).
- Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej mieszamy.
- Następnie starty ser żółty.
- Całość będzie lepka – taka ma być.
- Ciasto nabieramy łyżką i kładziemy kawałki ciasta na papier do pieczenia. Jeśli bardzo się klei, możemy łyżkę płukać w ciepłej wodzie.
- Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Najlepiej smakują na ciepło, gdy ser jest rozpuszczony.
Źródło:
To chyba nie jest to samo co jadłem w Brazylii
A jak wyglądało to co jadłeś w Brazylii?