Czas wykonania: 40-50 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów
Takie rogaliki bardzo lubimy! Przepis niby z Brazylii, a znaliśmy go już od lat. Sprawdzają się na przekąskę czy kolację.
Poniższy przepis sprawdzi się również z innymi nadzieniami. Trzeba przyznać, że w wersji z samym serem i szynką nieco brakuje wilgoci.
Składniki
- 15 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki mąki
- 24 małe plasterki szynki (lub odpowiednio mniej większych)
- 24 małe plasterki sera (lub odpowiednio mniej większych)
- jajko do posmarowania
Przygotowanie
Ciasto przygotowujemy identycznie jak ciasto na pizze []
- Wodę grzejemy do około 40 stopni.
- Do kubka dodajemy: drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i pół szklanki wody.
- Wkładamy do lekko ciepłego piekarnika (nie więcej niż 40 stopni) do wyrośnięcia (czyli podwojenia objętości).
- Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski.
- Dodajemy oliwę z oliwek i sól.
- Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki.
- Dokładnie zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
- Po zagnieceniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Zazwyczaj odstawiam go do letniego piekarnika.
- Jak ciasto wyrośnie mogę przygotowywać rogaliki. W tym momencie można również włożyć ciasto drożdżowe na noc do lodówki (najlepiej zawinięte w folię spożywczą).
- Ciasto dzielimy na 2 części.
- Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 12 części.
- Nakładamy plasterki sera i szynki i zwijamy od środka na zewnątrz.
- Gotowe rogaliki przekładamy na papier do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.
- Najlepiej smakują ciepłe.
Źródło: