Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Brazylia  /  24 lutego 2021

Rogaliki z szynką i serem

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 40-50 minut 
Trudność: łatwe

Danie kuchni brazylijskiej
Zestawienie przepisów

Rogaliki z szynką i serem
Rogaliki z szynką i serem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Takie rogaliki bardzo lubimy! Przepis niby z Brazylii, a znaliśmy go już od lat. Sprawdzają się na przekąskę czy kolację.
Poniższy przepis sprawdzi się również z innymi nadzieniami. Trzeba przyznać, że w wersji z samym serem i szynką nieco brakuje wilgoci. 

Składniki

  • 15 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki mąki
  • 24 małe plasterki szynki (lub odpowiednio mniej większych)
  • 24 małe plasterki sera (lub odpowiednio mniej większych)
  • jajko do posmarowania
Rogaliki z szynką i serem
Rogaliki z szynką i serem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

Ciasto przygotowujemy identycznie jak ciasto na pizze []

  1. Wodę grzejemy do około 40 stopni. 
  2. Do kubka dodajemy: drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i pół szklanki wody.
  3. Wkładamy do lekko ciepłego piekarnika (nie więcej niż 40 stopni) do wyrośnięcia (czyli podwojenia objętości). 
  4. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski.
  5. Dodajemy oliwę z oliwek i sól.
  6. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki.
  7. Dokładnie zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
  8. Po zagnieceniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Zazwyczaj odstawiam go do letniego piekarnika. 
  9. Jak ciasto wyrośnie mogę przygotowywać rogaliki. W tym momencie można również włożyć ciasto drożdżowe na noc do lodówki (najlepiej zawinięte w folię spożywczą).
  10. Ciasto dzielimy na 2 części.
  11. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 12 części.
  12. Nakładamy plasterki sera i szynki i zwijamy od środka na zewnątrz.
  13. Gotowe rogaliki przekładamy na papier do pieczenia.
  14. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.
  15. Najlepiej smakują ciepłe.

Źródło:

  • https://www.oliviascuisine.com/brazilian-ham-and-cheese-rolls

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • brazylia
  • dodatek

Nawigacja wpisu

Kuchnia brazylijska
Pão de queijo – brazylijskie mini bułeczki serowe

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...