Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Gruzja  /  6 marca 2019

Placki z mąki kukurydzianej – Mczadi

by Adrian i Monika Sroka
Placki z mąki kukurydzianej
Placki z mąki kukurydzianej, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe

Placki z maki kukurydzianej znane w Gruzji jako Mczadi są niczym tortilla dla meksykańskich dań lub puri dla indyjskich. Jest to bardzo prosty dodatek, który nie ma sam w sobie żadnego zdecydowanego smaku.Nasze pierwsze podejście do placków z mąki kukurydzianej nie było zbyt udane. Początkowo zgodnie z oryginalnym przepisem nasze placuszki miały grubość ok. 1 cm. Okazało się, że jest to zdecydowanie zbyt dużo, ponieważ nie dosmażyły się w środku. Na szczęście kolejna partia smażenia była już dużo cieńsza i dodatkowo trochę większa. Okazało się to dość dobra modyfikacją.

Ciasto na placki z mąki kukurydzianej
Ciasto na placki z mąki kukurydzianej, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie ser do podania

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z solą
  2. Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być plastyczne.
  3. Formujemy placuszki o grubości ok. 4 mm i średnicy 5 cm.
  4. Następnie smażymy na gorącym oleju.
  5. Po obróceniu ich na druga stronę kładziemy na wierch kawałek sera.
  6. Po usmażeniu zdejmujemy i podajemy jako dodatek do innego dania lub z dodatkiem sosu o wyrazistym smaku.

Dodatek ten pod względem smaku nie przypadł nam do gustu, ale zapamiętamy go jako dobry zamiennik masy solnej lub ciastoliny.

Źródło:

  • http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/09/mczadi-gruzinskie-placuszki-z-maki.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • dodatek
  • gruzja

Nawigacja wpisu

Kuchnia łotewska – zestawienie przepisów
Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym – Cauliflower cheese

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...