
Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów
Czas
Trudność: łatwe
Placki z maki kukurydzianej znane w Gruzji jako Mczadi są niczym tortilla dla meksykańskich dań lub puri dla indyjskich. Jest to bardzo prosty dodatek, który nie ma sam w sobie żadnego zdecydowanego smaku.Nasze pierwsze podejście do placków z mąki kukurydzianej nie było zbyt udane. Początkowo zgodnie z oryginalnym przepisem nasze placuszki miały grubość ok. 1 cm. Okazało się, że jest to zdecydowanie zbyt dużo, ponieważ nie dosmażyły się w środku. Na szczęście kolejna partia smażenia była już dużo cieńsza i dodatkowo trochę większa. Okazało się to dość dobra modyfikacją.

Składniki
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie ser do podania
Przygotowanie
- Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z solą
- Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy. Ciasto powinno być plastyczne.
- Formujemy placuszki o grubości ok. 4 mm i średnicy 5 cm.
- Następnie smażymy na gorącym oleju.
- Po obróceniu ich na druga stronę kładziemy na wierch kawałek sera.
- Po usmażeniu zdejmujemy i podajemy jako dodatek do innego dania lub z dodatkiem sosu o wyrazistym smaku.
Dodatek ten pod względem smaku nie przypadł nam do gustu, ale zapamiętamy go jako dobry zamiennik masy solnej lub ciastoliny.
Źródło: