Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Anglia, Europa  /  9 marca 2019

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym – Cauliflower cheese

by Adrian i Monika Sroka
Kalafior
Kalafior, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 1,5 godziny
Trudność: łatwe

Poznając kuchnie różnych krajów zauważamy, że jest wiele potrw, które możemy znaleźć prawie wszędzie z drobnymi modyfikacjami (należą do nich na przykład przeróżne kuleczki z mięsa mielonego), a obok nich znajdujemy przepisy zupełnie wyjątkowe, choć często zbudowane z ogólnodostępnych składników.

Jednym z takich właśnie wyjątków jest kalafior zapiekany w sosie beszamelowym. To angielskie danie, które odkryliśmy jakiś czas temu, gdy nasze kulinarne podróże były jeszcze dość okazjonalne. Od tamtej pory gości w naszym domu dość często (o ile tylko można kupić dobre kalafiory w przystępnej cenie), bo zdecydowanie należy do naszych ulubionych zapiekanek.
Aż trudno uwierzyć, że połączenie kilku prostych składników (kalafiora, sosu beszamelowego i sera) może dać tak niesamowite rezultaty. Danie, choć wyjątkowo sycące, warto podawać z dodatkami. Brytyjczycy polecają je do młodych, gotowanych ziemniaków. My lubimy je również jako dodatek do mięs.

Kalafior
Kalafior, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • ok. 600 ml pełnego mleka
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka goździków
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g wyrazistego sera żółtego
  • sól i pieprz
Sos beszamelowy, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Kalafior myjemy i dzielimy na duże różyczki. Gotujemy go al dente (średnio twardo).
  2. W międzyczasie gotujemy mleko wraz z ziarnami pieprzu, goździkami, liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. Po zagotowaniu studzimy.
  4. Po wystudzeniu wyławiamy przyprawy.
  5. Następnie dodajemy po trochu mąkę, podgrzewamy na małym ogniu i intensywnie mieszamy.
  6. Dodajemy masło i gałkę muszkatołową.
  7. Całość zagotowujemy ciągle mieszając. Dzięki temu sos nieco zgęstnieje i stanie się puszysty.
  8. Na koniec dodajemy połowę startego sera i jeszcze przez chwilę gotujemy na małym ogniu, tak aby ser się rozpuścił.
  9. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, które układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy równomiernie sosem i posypujemy resztą sera. 
  10. Pieczemy w piekarniku (nagrzanym) w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym
Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Do kuchni brytyjskiej na pewno jeszcze wrócimy. Gdy tylko nabierzemy ochoty, by ponownie zmierzyć się z polędwicą Wellington.

Źródło:

  • własne przepisy

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • anglia
  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • wielka brytania

Nawigacja wpisu

Placki z mąki kukurydzianej – Mczadi
Gruzińskie pierożki – Chinkali

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...