Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Gruzja  /  12 marca 2019

Gruzińskie pierożki – Chinkali

by Adrian i Monika Sroka
Chinkali
Chinkali, fot.Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 1 godz 30 min
Trudność: trudne

Gruzińskie pierożki Chinkali były naszym punktem obowiązkowym w kulinarnej podroży po Gruzji. Nazwę znaliśmy już od dawna. Jeszcze zanim zagłebiliśmy się w poszukiwania oryginalnych gruzińskich przepisów wiedzieliśmy, że są to pierogi nie tylko z mięsem, ale i rosołem w środku.

Właśnie dlatego, że danie było nam znane jeszcze zanim sięgneliśmy po przepisy, myśleliśmy o nich już od pierwszej chwili po wybraniu Gruzji na styczeń. Jednak ciągle odkładaliśmy je na później ze względu pracochłonność przygotowania. Być może zabralibyśmy się do nich wcześniej, gdyby nasze pierogowe doświadczenia były bogatsze. Do tej pory skupialiśmy się raczej na degustowaniu tego typu dań. Najchętniej oczywiście tych, które powstają w naszych rodzinnych domach.

Pewnego dnia po południu zabraliśmy się do pracy. Okazało się, że danie jest rzeczywiście pracochłonne, ale przy okazji dość proste do zrobienia. Jak smakują? Czym oprócz kształtu różnią się od pierogów z mięsem? Tym, że farsz przygotowujemy z surowego mięsa i przez to gotujemy je trochę dłużej niż tylko do wypłynięcia. Dzięki temu w środku pozostaje sok z mięsa tworząc wspomniany już rosół.

Mięso na chinkali, fot.Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść siekanej pietruszki
  • 200 ml wody lub bulionu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Nasączanie mięsa
Nasączanie mięsa, fot.Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i odkładamy na pół godziny.
  2. W międzyczasie mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki farszu poza wodą.
  3. Na koniec powoli wlewamy wodę (lub bulion), zagniatając go w mięsną masę.
  4. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-2 mm.
  5. Wykrawamy koła o średnicy ok. 12 cm.
  6. Do środka nakładamy łyżeczkę nadzienia i zagniatamy brzegi ciasta tworząc sakiewkę jak na zdjęciu. Jeżeli farsz podczas zalepiania wychodzi przez górę sakiewki, należy zmniejszyć jego ilość. Skorzystaliśmy z następującej instrukcji zalepiania: https://youtu.be/BRV20lMlrjY?t=413
  7. Gdy zbierzemy wszystkie brzegi ściskamy je i lekko obracamy.
  8. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Chinkali przed ugotowaniem
Chinkali przed ugotowaniem, fot.Monika Skoczylas-Sroka

Nam z tej porcji wyszło aż 60 sztuk, z których część wylądowała w zamrażalniku. Niestety po rozmrożeniu i podgrzaniu do podania odkryliśmy, że rosół w środku zniknął.

Gotowe chinkali
Gotowe chinkali, fot.Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • http://www.notatnikkuchenny.pl/chinkali-gruzinskie-pierogi/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • danie główne
  • gruzja
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym – Cauliflower cheese
Kotlety schabowe z musztardą – Karbonāde

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...