Danie kuchni gruzińskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 1 godz 30 min
Trudność: trudne
Gruzińskie pierożki Chinkali były naszym punktem obowiązkowym w kulinarnej podroży po Gruzji. Nazwę znaliśmy już od dawna. Jeszcze zanim zagłebiliśmy się w poszukiwania oryginalnych gruzińskich przepisów wiedzieliśmy, że są to pierogi nie tylko z mięsem, ale i rosołem w środku.
Właśnie dlatego, że danie było nam znane jeszcze zanim sięgneliśmy po przepisy, myśleliśmy o nich już od pierwszej chwili po wybraniu Gruzji na styczeń. Jednak ciągle odkładaliśmy je na później ze względu pracochłonność przygotowania. Być może zabralibyśmy się do nich wcześniej, gdyby nasze pierogowe doświadczenia były bogatsze. Do tej pory skupialiśmy się raczej na degustowaniu tego typu dań. Najchętniej oczywiście tych, które powstają w naszych rodzinnych domach.
Pewnego dnia po południu zabraliśmy się do pracy. Okazało się, że danie jest rzeczywiście pracochłonne, ale przy okazji dość proste do zrobienia. Jak smakują? Czym oprócz kształtu różnią się od pierogów z mięsem? Tym, że farsz przygotowujemy z surowego mięsa i przez to gotujemy je trochę dłużej niż tylko do wypłynięcia. Dzięki temu w środku pozostaje sok z mięsa tworząc wspomniany już rosół.
Składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 300 g mielonej wołowiny
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść siekanej pietruszki
- 200 ml wody lub bulionu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
- Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i odkładamy na pół godziny.
- W międzyczasie mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki farszu poza wodą.
- Na koniec powoli wlewamy wodę (lub bulion), zagniatając go w mięsną masę.
- Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-2 mm.
- Wykrawamy koła o średnicy ok. 12 cm.
- Do środka nakładamy łyżeczkę nadzienia i zagniatamy brzegi ciasta tworząc sakiewkę jak na zdjęciu. Jeżeli farsz podczas zalepiania wychodzi przez górę sakiewki, należy zmniejszyć jego ilość. Skorzystaliśmy z następującej instrukcji zalepiania: https://youtu.be/BRV20lMlrjY?t=413
- Gdy zbierzemy wszystkie brzegi ściskamy je i lekko obracamy.
- Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Nam z tej porcji wyszło aż 60 sztuk, z których część wylądowała w zamrażalniku. Niestety po rozmrożeniu i podgrzaniu do podania odkryliśmy, że rosół w środku zniknął.
Źródło: