Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Łotwa  /  14 marca 2019

Kotlety schabowe z musztardą – Karbonāde

by Adrian i Monika Sroka
Kotlety schabowe z musztardą - gotowe danie
Kotlety schabowe z musztardą – gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni łotewskiej
Zbiór przepisów

Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe

To łotewskie danie – kotlety schabowe z musztardą – wzbudziło nasz uśmiech, ale i ciekawość. Chyba w każdym polskim domu kotlety schabowe goszczą na stole często. Pewnie kiedyś wygrałyby konkurs na najpopularniejsze danie na niedzielny obiad.
Wróćmy jednak do łotewskich pomysłów. Sprawa bardzo prosta. To idealny pomysł dla tych, którzy lubią drobne zmiany, ale nie mają przekonania do wielkich rewolucji. Schab i musztarda, czy to dobre połączenie? Warstawa gorczycowego sosu ukryta pod panierką wpływa na smak dużo delikatniej niż, gdy serwujemy ją na przykład do kiełbasek z grilla.

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 6 łyżek musztardy (może być ostra, jeżeli lubimy)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Kotlety schabowe z musztardą - przed usmażeniem
Kotlety schabowe z musztardą – przed usmażeniem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Mięso rozbijamy na cienkie kotlety.
  2. Solimy i posypujemy pieprzem.
  3. Z obu stron smarujemy musztardą.
  4. Panierujemy w jajku i bułce tartej.
  5. Smażymy na gorącym tłuszczu aż do zarumienienia.

Powyższy przepis na kotlety schabowe to ciekawy pomysł, by wprowadzić element zaskoczenia w tradycyjnym obiedzie. Nuta nowej ostrości pod chrupiącą panierką, a wszystko wygląda jak zawsze.

Źródło:

  • http://www.fotoreceptes.lv/karbonade.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • łotwa

Nawigacja wpisu

Gruzińskie pierożki – Chinkali
Drożdżowe pierożki z boczkiem i cebulą – Pirāgi

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...