Danie
Zbiór przepisów
Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe
To łotewskie danie – kotlety schabowe z musztardą – wzbudziło nasz uśmiech, ale i ciekawość. Chyba w każdym polskim domu kotlety schabowe goszczą na stole często. Pewnie kiedyś wygrałyby konkurs na najpopularniejsze danie na niedzielny obiad.
Wróćmy jednak do łotewskich pomysłów. Sprawa bardzo prosta. To idealny pomysł dla tych, którzy lubią drobne zmiany, ale nie mają przekonania do wielkich rewolucji. Schab i musztarda, czy to dobre połączenie? Warstawa gorczycowego sosu ukryta pod panierką wpływa na smak dużo delikatniej niż, gdy serwujemy ją na przykład do kiełbasek z grilla.
Składniki
- 4 plastry schabu bez kości
- 2 jajka
- bułka tarta
- 6 łyżek musztardy (może być ostra, jeżeli lubimy)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Mięso
rozbijamy na cienkie kotlety . Solimy i posypujemy pieprzem .- Z
obu stron smarujemy musztardą. - Panierujemy w
jajku i bułcetartej . - Smażymy na gorącym tłuszczu aż do zarumienienia.
Powyższy przepis na kotlety schabowe to ciekawy pomysł, by wprowadzić element zaskoczenia w tradycyjnym obiedzie. Nuta nowej ostrości pod chrupiącą panierką, a wszystko wygląda jak zawsze.
Źródło: