
Danie
Zbiór przepisów
Czas wykonania: 1 godz. 30 min
Trudność: średnie
Kuchnia łotewska miała dla nas tę zaletę, że nie zastanawialiśmy się długo przy wyborze dań, które ugotujemy. Tych, które wzbudziły nasze zainteresowanie, było tylko kilka. Wśród nich znalazły się drożdżowe pierożki z boczkiem i cebulą, czyli pirāgi. Po zmierzeniu się z gruzińskimi chinkali, te wydawały nam się całkiem proste w przygotowaniu.
Jeśli tylko oswoiliście już w swojej kuchni materię, jaką są drożdże, przygotowanie tej potrawy nie sprawi Wam kłopotu. Jeśli nie, poniżej znajdziecie nasz sposób. Drożdżowe ciasto bardzo dobrze się wyrabia i bez trudu formuje w pierożki po nadzianiu farszem.
Mimo, że ciasto według tej receptury ma bardzo dużo drożdży, wcale ich nie czuć w smaku po upieczeniu pirāgów. Lekko słony boczek świetnie się komponuje z puszystym i delikatnym ciastem.

Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- 130 gramów masła
- szczypta soli
- 800 g mąki pszennej
- białko jajka

Nadzienie:
- 500 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 1 żółtko jaja
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie
- Podgrzej mleko do temperatury 40 stopni.
- Do 50 ml podgrzanego mleka dodaj drożdże i łyżkę cukru.
- Poczekaj 5
minut aż drożdże wystartują. - Do reszty mleka dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier i sól.
- Gdy masło się rozpuści, dodaj wystartowane drożdże.
- Powoli dodawaj mąkę cały czas zagniatając ciasto. Na początku polecam zagniatać jeszcze płynne ciasto łyżką, a dopiero później ręką.
- Po zagnieceniu pozwalamy ciastu podwoić swoją objętość. Gdy to zrobi, zagniatamy je ponownie i odstawiamy.
- Po kolejnym podwojeniu objętości ciasto jest gotowe.
- W czasie czekania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie.
- Drobno kroimy cebulę i podsmażamy do szklistości.
- Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i dalej smażymy przez kilka minut.
- Gdy mamy wyrośnięte ciasto i gotowe nadzienie możemy przystąpić do formowania rogalików.
- Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość nie więcej niż 2 mm.
- Wycinamy kubkiem nieduże okręgi.
- Następnie nakładamy łyżeczkę nadzienia i zawijamy jak pierogi (wystarczy ścisnąć brzegi bez charakterystycznej dla pierogów falbanki, gdyż ciasto rosnąc, ładnie się zaokrągli).
- Przed pieczeniem smarujemy wierzch białkiem.
- Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Jeśli lubicie wytrawne przekąski, polecamy! Będą się świetnie komponowały z czerwonym barszczem zamiast naszych tradycyjnych pasztecików.
Źródło: