
Położenie geograficzne Szwecji miało decydujący wpływ na kształtowanie się kuchni kraju. Klimat wymagał od Szwedów doskonalenia umiejętności długiego przechowywania produktów – główne sposoby to solenie, suszenie czy kiszenie (śledzi!). Utrudniony dostęp do innych krajów na długo uchował ich od zagranicznych wpływów.
Podstawowe składniki tradycyjne kuchni Szwecji to: ryby (szczególnie śledzie), ziemniaki, nabiał i leśne owoce. Z mięs na stoły najczęściej trafiła dziczyzna i boczek.
Na zimowe miesiące preferujemy kuchnie z krajów, w których warzywa nie są głównymi bohaterami stołu. Dlatego w naszej kulinarnej podróży marzec spędzamy w Szwecji.
Przekąski

Knäckebröd – chrupki chleb
Apple-Flask – Bekon z jabłkami i cebulą



Kroppkaka – Nadziewane kluski ziemniaczane


Szwedzka sałatka ze śledzi
Zupy


Köttsoppa – Zupa mięsno-warzywna
Dania główne

Fläskpannkaka – pieczony naleśnik z boczkiem




Fiskbullar – Pulpety rybne
- http://www.notatnikkuchenny.pl/fiskbullar-fiskeboller-pulpety-rybne/
- https://www.coop.se/recept/fiskbullar-i-citrongraddsas/

Janssons Frestelse – Zapiekanka ziemniaczana z sardynkami/szprotkami
- https://mittkok.expressen.se/recept/janssons-frestelse/
- http://www.notatnikkuchenny.pl/janssons-frestelse-zapiekanka-ziemniaczana/
- https://picantecooking.com/pl/recipes/kuchnia-skandynawska/ziemniaczana-zapiekanka-pokusa-janssona-szw-janssons-frestelse/
- http://przepisyzpodrozy.pl/kuszaca-zapiekanka-szwedzka/


Kåldolmar – Gołąbki

Skomakarlåda – Steki wołowe

Flygande Jakob – kurczak z orzechami i bananami

Gubbröra – sałatka/pasta jajeczna
Desery


Kanelbulle – bułeczki cynamonowe




Havregrynskugler – kulki czekoladowe

Dodatki
Gravlaxsås – sos musztardowy
Wszystkie zdjęcia bez opisu pochodzą z Wikipedii i zasobów własnych.
[…] Danie kuchni szwedzkiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni szwedzkiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni szwedzkiejZestawienie przepisów […]