Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Szwecja  /  2 kwietnia 2019

Zupa grochowa – Ärtsoppa

by Adrian i Monika Sroka
Szwedzka zupa grochowa
Szwedzka zupa grochowa, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 2 godziny (nie uwzględnia namaczania grochu)
Trudność: łatwe

Danie kuchni szwedzkiej
Zestawienie przepisów

Szukając przepisów kuchni szwedzkiej, nie spodziewaliśmy się, że znajdziemy wśród nich danie tak bardzo popularne w Polsce. Mowa oczywiście o klasycznej grochówce. Zupa grochowa znana w Szwecji różni się od jej polskiego odpowiednika głównie dużo większą ilością boczku i dodatkiem tymianku. Modyfikuje to lekko smak, jednak nadal smakuje podobnie do klasycznej polskiej grochówki.

Pokrojony boczek
Pokrojony boczek, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 250 g grochu łuskanego
  • 500 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • łyżka majeranku
  • łyżka tymianku
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
Zupa grochowa w garnku
Zupa grochowa w garnku, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Groch zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia (można też kupić groch, który nie wymaga moczenia).
  2. Po namoczeniu groch gotujemy przez 30 minut. Możemy zmienić wodę dla grochu lub nie. Jeżeli wlejemy świeżą wodę – zupa wyjdzie bardziej przejrzysta, jeżeli jej nie odlejemy – wyjdzie gęstsza. My zdecydowaliśmy się na pozostawienie ok 1/3 wody po gotowaniu, a resztę uzupełniliśmy czysta wodą.
  3. W tym czasie podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.
  4. Następnie dodajemy boczek do grochu.
  5. Dodajemy też cebulę – w całości uprzednio nieco ją nacinając, ale tak, a by się nie rozpadła.
  6. Dodajemy marchewkę pokrojoną w półksiężyce i wsypujemy przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz i sól do smaku.
  7. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny (groch, który nie wymaga namaczania gotuje się znacznie szybciej).

Gotowa zupa najlepiej smakuje z pieczywem. W naszym domowym menu grochówka nigdy nie gościła, choć znamy ją dobrze z domów rodzinnych. Może dlatego w ramach miesiąca kuchni szwedzkiej ugotowaliśmy ją dwukrotnie.

Źródło:

  • http://www.notatnikkuchenny.pl/artsoppa-zupa-grochowa/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • szwecja
  • zupa

Nawigacja wpisu

Szwedzkie klopsiki – Köttbullar
Duszone mięsno z ziemniakami – Pyttipanna

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...