Czas wykonania: 2 godziny (nie uwzględnia namaczania grochu)
Trudność: łatwe
Danie kuchni szwedzkiej
Zestawienie przepisów
Szukając przepisów kuchni szwedzkiej, nie spodziewaliśmy się, że znajdziemy wśród nich danie tak bardzo popularne w Polsce. Mowa oczywiście o klasycznej grochówce. Zupa grochowa znana w Szwecji różni się od jej polskiego odpowiednika głównie dużo większą ilością boczku i dodatkiem tymianku. Modyfikuje to lekko smak, jednak nadal smakuje podobnie do klasycznej polskiej grochówki.
Składniki
- 250 g grochu łuskanego
- 500 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- łyżka majeranku
- łyżka tymianku
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Groch zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia (można też kupić groch, który nie wymaga moczenia).
- Po namoczeniu groch gotujemy przez 30 minut. Możemy zmienić wodę dla grochu lub nie. Jeżeli wlejemy świeżą wodę – zupa wyjdzie bardziej przejrzysta, jeżeli jej nie odlejemy – wyjdzie gęstsza. My zdecydowaliśmy się na pozostawienie ok 1/3 wody po gotowaniu, a resztę uzupełniliśmy czysta wodą.
- W tym czasie podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.
- Następnie dodajemy boczek do grochu.
- Dodajemy też cebulę – w całości uprzednio nieco ją nacinając, ale tak, a by się nie rozpadła.
- Dodajemy marchewkę pokrojoną w półksiężyce i wsypujemy przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz i sól do smaku.
- Całość gotujemy ok. 1,5 godziny (groch, który nie wymaga namaczania gotuje się znacznie szybciej).
Gotowa zupa najlepiej smakuje z pieczywem. W naszym domowym menu grochówka nigdy nie gościła, choć znamy ją dobrze z domów rodzinnych. Może dlatego w ramach miesiąca kuchni szwedzkiej ugotowaliśmy ją dwukrotnie.