Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Szwecja  /  21 marca 2019

Szwedzkie klopsiki – Köttbullar

by Adrian i Monika Sroka
Szwedzkie klopsiki
Szwedzkie klopsiki, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni szwedzkiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 30 min
Trudność: łatwe

Z jednej strony jesteśmy w kulinarnej podróży po świecie, a z drugiej potrzebujemy czasem przygotować szybki obiad. Wtedy przeglądamy listę przepisów z danego kraju i w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na dania podobne do znanych nam polskich przepisów.

W ten sposób na początku marca wybór nasz padł na köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki. Przepis wydawał nam się tak zwyczajny, że nie spodziewaliśmy się wielkich różnic w smaku od znanego nam dania. Z drugiej strony, czy pomyślelibyśmy sami o dodaniu śmietany kremówki (całego kubka!) do klopsików wołowo-wieprzowych? Raczej nie. Myśleliśmy, że nie zmieni ona wiele w smaku. Ku naszemu zaskoczeniu delikatne i soczyste mięsne kuleczki bardzo różniły się od znanych wersji. Zdecydowanie warto spróbować.

Składniki na szwedzkie klopsiki
Składniki na szwedzkie klopsiki, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 400 g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 kubek śmietanki kremówki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
Mięso na szwedzkie klopsiki
Mięso na szwedzkie klopsiki, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Cebulę podsmaż do zeszklenia.
  2. Wszystkie składniki: mięso, cebulę, bułkę tartą, śmietanę, jajko, sól i pieprz wkładamy do miski i dokładnie mieszamy (zagniatamy ręką).
  3. Z powstałej masy tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (łatwiej formować kuleczki mokrymi rękami).
  4. Smażymy je na oleju z dodaną łyżką masła, aż uzyskają złocisty kolor.

Źródło:

  • http://beszamel.se.pl/klopsikipulpety/szwedzkie-klopsiki-czyli-kottbullar-przepis-tore-wretmana-na-klopsiki-lepsze-niz-w-ikea-wideo,8448/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • szwecja

Nawigacja wpisu

Pieczone racuchy z jabłkami – Appelbeignet
Zupa grochowa – Ärtsoppa

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...