Danie kuchni szwedzkiej
Zestawienie przepisów
Czas
Trudność: łatwe
Z jednej strony jesteśmy w kulinarnej podróży po świecie, a z drugiej potrzebujemy czasem przygotować szybki obiad. Wtedy przeglądamy listę przepisów z danego kraju i w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na dania podobne do znanych nam polskich przepisów.
W ten sposób na początku marca wybór nasz padł na köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki. Przepis wydawał nam się tak zwyczajny, że nie spodziewaliśmy się wielkich różnic w smaku od znanego nam dania. Z drugiej strony, czy pomyślelibyśmy sami o dodaniu śmietany kremówki (całego kubka!) do klopsików wołowo-wieprzowych? Raczej nie. Myśleliśmy, że nie zmieni ona wiele w smaku. Ku naszemu zaskoczeniu delikatne i soczyste mięsne kuleczki bardzo różniły się od znanych wersji. Zdecydowanie warto spróbować.
Składniki
- 400 g mięsa wieprzowego
- 400 g mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 kubek śmietanki kremówki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- łyżka masła
Przygotowanie
- Cebulę podsmaż do zeszklenia.
- Wszystkie składniki: mięso, cebulę, bułkę tartą, śmietanę, jajko, sól i pieprz wkładamy do miski i dokładnie mieszamy (zagniatamy ręką).
- Z powstałej masy tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (łatwiej formować kuleczki mokrymi rękami).
- Smażymy je na oleju z dodaną łyżką masła, aż uzyskają złocisty kolor.
Źródło: