Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Holandia  /  19 marca 2019

Pieczone racuchy z jabłkami – Appelbeignet

by Adrian i Monika Sroka
Pieczone racuchy z jabłkami
Pieczone racuchy z jabłkami, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni holenderskiej
Zbiór przepisów

Czas wykonania: 1 godz 30 min
Trudność: średnia

Poniższy przepis jest zmodyfikowaną wersją różnych przepisów na Appelbeignet, które udało nam się znaleźć. Dziś zatem prezentujemy wariację na temat tradycyjego holenderskiego przepisu.
Oryginalnie ciasto drożdżowe jest trochę inne, a same racuchy są smażone. Jak już pewnie zauważyliście, smażenia zdecydowanie unikamy. Poza sytuacjami, w których innej alternatywy nie ma.

Można gotować zdrowo, rezygnując zupełnie z tradycyjnych receptur. My w naszej kulinarnej podróży poszukujemy złotego środka, czasem dla zdrowia pozwalając sobie na większe odstępstwa od wyjściowych przepisów. Skoro nadwaga i otyłość są problemami naszych czasów, to źródeł tych problemów nie znajdziemy zapewne w starych książkach kucharskich, prawda?

Wróćmy jednak do Holandii i Appelbeignet. Pieczone racuchy z jabłkami to smaczna i zdrowa przekąska na różne okazje – na spotkanie, przyjęcie czy drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 130 gramów masła 
  • szczypta soli
  • 800 g mąki pszennej
  • białko jajka
Sklejanie racuchów
Sklejanie racuchów, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Podgrzej mleko do temperatury 40 stopni.
  2. Do 50 ml podgrzanego mleka dodaj drożdże i łyżkę cukru.
  3. Poczekaj 5 minut aż drożdże wystartują.
  4. Do reszty mleka dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier i sól.
  5. Gdy masło się rozpuści dodaj wystartowane drożdże.
  6. Powoli dodawaj mąkę cały czas zagniatając ciasto. Póki ciasto jest płynne, najlepiej je zagniatać łyżką, a dopiero później ręką.
  7. Po zagnieceniu pozwalamy ciastu podwoić swoja objętość. Gdy to zrobi, zagniatamy je ponownie i odstawiamy. 
  8. Po kolejnym podwojeniu objętości ciasto jest gotowe.
  9. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm.
  10. Następnie wycinamy koła o średnicy ok 12 cm.
  11. Na jedno koło nakładamy kawałki jabłka o grubości 3 do 5 mm, zostawiając margines dookoła do zlepienia.
  12. Przykrywamy warstwę jabłka drugim kołem, zlepiając dokładnie brzegi (warto pamiętać, żeby co najmniej z jednej strony nie sypać na ciasto mąki, dzięki temu łatwiej się zlepią). Przy zlepianiu ściskamy mocno brzegi (odbite ślady palców stworzą elegancką falbankę po wyrośnięciu ciasta w piekarniku).
  13. Gotowe placki pieczemy przez 20 min w temperaturze 190 stopni.
Gotowe racuchy
Gotowe racuchy, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R868824/appelbeignets

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • dodatek
  • europa
  • holandia

Nawigacja wpisu

Kuchnia szwedzka – zestawienie przepisów
Szwedzkie klopsiki – Köttbullar

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...