Danie kuchni holenderskiej
Zbiór przepisów
Czas wykonania: 1 godz 30 min
Trudność: średnia
Poniższy przepis jest zmodyfikowaną wersją różnych przepisów na Appelbeignet, które udało nam się znaleźć. Dziś zatem prezentujemy wariację na temat tradycyjego holenderskiego przepisu.
Oryginalnie ciasto drożdżowe jest trochę inne, a same racuchy są smażone. Jak już pewnie zauważyliście, smażenia zdecydowanie unikamy. Poza sytuacjami, w których innej alternatywy nie ma.
Można gotować zdrowo, rezygnując zupełnie z tradycyjnych receptur. My w naszej kulinarnej podróży poszukujemy złotego środka, czasem dla zdrowia pozwalając sobie na większe odstępstwa od wyjściowych przepisów. Skoro nadwaga i otyłość są problemami naszych czasów, to źródeł tych problemów nie znajdziemy zapewne w starych książkach kucharskich, prawda?
Wróćmy jednak do Holandii i Appelbeignet. Pieczone racuchy z jabłkami to smaczna i zdrowa przekąska na różne okazje – na spotkanie, przyjęcie czy drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- 130 gramów masła
- szczypta soli
- 800 g mąki pszennej
- białko jajka
Przygotowanie
- Podgrzej mleko do temperatury 40 stopni.
- Do 50 ml podgrzanego mleka dodaj drożdże i łyżkę cukru.
- Poczekaj 5
minut aż drożdże wystartują. - Do reszty mleka dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier i sól.
- Gdy masło się rozpuści dodaj wystartowane drożdże.
- Powoli dodawaj mąkę cały czas zagniatając ciasto. Póki ciasto jest płynne, najlepiej je zagniatać łyżką, a dopiero później ręką.
- Po zagnieceniu pozwalamy ciastu podwoić swoja objętość. Gdy to zrobi, zagniatamy je ponownie i odstawiamy.
- Po kolejnym podwojeniu objętości ciasto jest gotowe.
- Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm.
- Następnie wycinamy koła o średnicy ok 12 cm.
- Na jedno koło nakładamy kawałki jabłka o grubości 3 do 5 mm, zostawiając margines dookoła do zlepienia.
- Przykrywamy warstwę jabłka drugim kołem, zlepiając dokładnie brzegi (warto pamiętać, żeby co najmniej z jednej strony nie sypać na ciasto mąki, dzięki temu łatwiej się zlepią). Przy zlepianiu ściskamy mocno brzegi (odbite ślady palców stworzą elegancką falbankę po wyrośnięciu ciasta w piekarniku).
- Gotowe placki pieczemy przez 20 min w temperaturze 190 stopni.
Źródło: