Gdy zaczęliśmy szukać poniższych przepisów to pierwszą informacją, jaką znalazłem było stwierdzenie, że kuchnia holenderska jest tak nudna, że sami Holendrzy się jej wstydzą. Gdy podążyliśmy bardziej ten temat okazało się, że holenderskie potrawy rzeczywiście wyglądają dziwnie i sugerują, że jest to mało urozmaicona kuchnia bez wyrazu.
Zatem to idealny kraj na grudzień, gdy już od połowy miesiąca biegniemy myślami do polskich pierogów, śledzi i makowców… Gdy zaczęliśmy przygotowywać dania z poniższej listy, dość szybko okazało się, że holenderskie potrawy choć proste, są całkiem atrakcyjne w smaku.
Tradycyjnym daniem Holendrów są długo gotowane ziemniaki z rozgotowanymi do miękkości jarzynami, polewane brązowym sosem mięsnym – jus. Zgodzicie się pewnie, że nie brzmi to zachwycająco.
Podstawą kuchni holenderskiej są ziemniaki i różnego rodzaju warzywa. Choć dania nie wyglądają zachęcająco, to są bardzo pożywne – idealne na zimę.
Nie można też zapomnieć o tym, z czego Holandia słynie – o serach. Można znaleźć wiele ich odmian i rodzajów: Gouda, Leerdammer, Edammer, Maaslander, Amsterdammer.
Przekąski
- śledź (Hollandse Nieuwe lub maatjesharing) – jednoroczny, bardzo delikatny i niezbyt słony, tradycyjnie jedzony na surowo z cebulką
https://pawelwronski.blog/2016/07/13/matjeskarte-z-hamme-hutte/
- inne
Bardzo wiele panierowanych przekąsek smażonych w głębokim tłuszczu. Jednak nie zdecydujmy się ich przygotowywać. Smażenie w głębokim tłuszczu zupełnie nas nie fascynuje. 🙂
Zupy
Erwtensoep – gęsta zupa grochowa z zielonego, łuskanego grochu
- https://www.wiatrak.nl/11164/o-grochowce-i-porach-po-holendersku
- https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R377954/hollandse-erwtensoep
Bruine bonensoep – zupa z brązowej fasoli
- https://www.boodschappen.nl/recept/bruine-bonensoep/
- https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R148000/bruinebonensoep
- https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R148588/bruine-bonensoep-met-worst
Koninginnesoep – zupa z kurczaka z mąką i śmietaną
- https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R810614/koninginnesoep
- https://www.leukerecepten.nl/recepten/koninginnesoep/
Dania główne
Stamppot – ziemniaki z innymi warzywami, np. z jarmużem
Boerenkool stamppot – ziemniaki z jarmużem i wędzoną holenderską kiełbasą rookworst
Hutspot(garnek bałagan) – puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli
Hete bliksem – puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszek
- https://bettyskitchen.nl/hete-bliksem-stamppot-appels/
- https://www.24kitchen.nl/recepten/hete-bliksem#bereidingswijze
Draadjesvlees – (dosłownie włókniste mięso) duszona wołowina
Klapstuk – duszony szponder wołowy
Hachee – holenderski gulasz, czyli duże kawałki chudej wołowiny z cebulą i przyprawami w sosie własnym
Gehaktbal – rodzaj kotleta mielonego, który ma kształt dużej kulki i jest polewany sosem; znacznie rzadziej jada się małe kulki
Sos jus – sos mięsny
Slavinken – mięso mielone owijane w surowy boczek
Desery
Appelgebak – placek z jabłkami i cynamonem
Pannenkoeken – naleśniki z syropem
Poffertjes – typowo holenderskie mini-naleśniczki z cukrem pudrem
- http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2013/05/poffertjes-czyli-cos-maego-na-sodko.html
- https://mojaholandia.nl/artykul/nalesniki-poffertjes
- http://codziszjemnasniadanie.pl/post/19624689538
Hangop – deser jogurtowy
- https://www.kenarry.com/dutch-hangop-yogurt-dessert/
- https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R810624/hangop-en-fruit
- http://jedzjedz.pl/news/show/135/hangop
Oliebollen – racuchy z rodzynkami lub owocami
- https://poproszedokladke.pl/2017/02/23/oliebollen-holenderskie-paczki/
- https://www.wiatrak.nl/53837/przepis-na-klasyczne-holenderskie-oliebollen
Kerststol– słodkie ciasto drożdżowe z rodzynkami i nadzieniem ze zmielonych migdałów
Appelbeignet – racuchy z jabłkami
- https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R868824/appelbeignets
- https://dagelijksekost.een.be/gerechten/appelbeignets
W wielu polskich domach ziemniaki z wody (często w formie puree) są najczęstszym dodatkiem do drugiego dnia. Holendrzy jak widać też wielką sympatią darzą ziemniaki. Sądząc po liczbie sposobów, na które je podają, można powiedzieć, że poszli krok dalej niż my. 🙂
Oryginalne przepisy:
http://www.de-krimpenerwaard.nl/?page_id=234
[…] Nam bardzo przypadły do gustu pomysły Holendrów na urozmaicenie drugiego dania. Tutaj znajdziecie ich więcej: https://ksiegasmaku.pl/kuchnia-holenderska-przepisy/ […]
[…] Danie kuchni holenderskiejZbiór przepisów […]