Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Holandia  /  10 grudnia 2018

Kuchnia holenderska – zestawienie przepisów

by Adrian i Monika Sroka
Kuchnia holenderska

Gdy zaczęliśmy szukać poniższych przepisów to pierwszą informacją, jaką znalazłem było stwierdzenie, że kuchnia holenderska jest tak nudna, że sami Holendrzy się jej wstydzą. Gdy podążyliśmy bardziej ten temat okazało się, że holenderskie potrawy rzeczywiście wyglądają dziwnie i sugerują, że jest to mało urozmaicona kuchnia bez wyrazu.
Zatem to idealny kraj na grudzień, gdy już od połowy miesiąca biegniemy myślami do polskich pierogów, śledzi i makowców… Gdy zaczęliśmy przygotowywać dania z poniższej listy, dość szybko okazało się, że holenderskie potrawy choć proste, są całkiem atrakcyjne w smaku.

Tradycyjnym daniem Holendrów są długo gotowane ziemniaki z rozgotowanymi do miękkości jarzynami, polewane brązowym sosem mięsnym – jus. Zgodzicie się pewnie, że nie brzmi to zachwycająco.

Podstawą kuchni holenderskiej są ziemniaki i różnego rodzaju warzywa. Choć dania nie wyglądają zachęcająco, to są bardzo pożywne – idealne na zimę.
Nie można też zapomnieć o tym, z czego Holandia słynie – o serach. Można znaleźć wiele ich odmian i rodzajów: Gouda, Leerdammer, Edammer, Maaslander, Amsterdammer.

Przekąski

Photo by Samuel C. on Unsplash
  • śledź (Hollandse Nieuwe lub maatjesharing) – jednoroczny, bardzo delikatny i niezbyt słony, tradycyjnie jedzony na surowo z cebulką

https://pawelwronski.blog/2016/07/13/matjeskarte-z-hamme-hutte/

  • inne

Bardzo wiele panierowanych przekąsek smażonych w głębokim tłuszczu. Jednak nie zdecydujmy się ich przygotowywać. Smażenie w głębokim tłuszczu zupełnie nas nie fascynuje. 🙂

Zupy

Erwtensoep – gęsta zupa grochowa z zielonego, łuskanego grochu

  • https://www.wiatrak.nl/11164/o-grochowce-i-porach-po-holendersku
  • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R377954/hollandse-erwtensoep

Bruine bonensoep – zupa z brązowej fasoli

  • https://www.boodschappen.nl/recept/bruine-bonensoep/
  • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R148000/bruinebonensoep
  • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R148588/bruine-bonensoep-met-worst

Koninginnesoep – zupa z kurczaka z mąką i śmietaną

  • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R810614/koninginnesoep
  • https://www.leukerecepten.nl/recepten/koninginnesoep/

Dania główne

Photo by Lukas Budimaier on Unsplash


Stamppot – ziemniaki z innymi warzywami, np. z jarmużem

  • https://ksiegasmaku.pl/stamppot-ziemniaki-z-jarmuzem/

Boerenkool stamppot – ziemniaki z jarmużem i wędzoną holenderską kiełbasą rookworst


Hutspot(garnek bałagan) – puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli

  • https://ksiegasmaku.pl/hutspot-puree-z-ziemniakow-marchwi-i-cebuli/

Hete bliksem – puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszek

  • https://bettyskitchen.nl/hete-bliksem-stamppot-appels/
  • https://www.24kitchen.nl/recepten/hete-bliksem#bereidingswijze

Draadjesvlees – (dosłownie włókniste mięso) duszona wołowina

  • https://www.thespruceeats.com/traditional-dutch-slow-braised-beef-1128786

Klapstuk – duszony szponder wołowy

  • https://www.roverway2018.nl/en/news/48-hutspot-with-klapstuk

Hachee – holenderski gulasz, czyli duże kawałki chudej wołowiny z cebulą i przyprawami w sosie własnym

  • http://www.kuchnia-polska.net/holenderskie-hachee,286

Gehaktbal – rodzaj kotleta mielonego, który ma kształt dużej kulki i jest polewany sosem; znacznie rzadziej jada się małe kulki

  • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R689016/gehaktbal-met-jus

Sos jus – sos mięsny

  • https://guide.michelin.com/sg/dining-out/what-is-jus/news

Slavinken – mięso mielone owijane w surowy boczek

  • https://ksiegasmaku.pl/slavinken-mieso-mielone-zawiniete-w-boczek/

Desery

Kuchnia holenderska
Photo by Anita Austvika on Unsplash

Appelgebak – placek z jabłkami i cynamonem

  • https://gettingrerooted.com/2009/12/24/dutch-apple-pie-appelgebak-or-appeltaart/comment-page-1/

Pannenkoeken – naleśniki z syropem

  • https://www.okokorecepten.nl/recept/pannenkoeken/pannenkoeken/pannenkoeken-basisrecept

Poffertjes – typowo holenderskie mini-naleśniczki z cukrem pudrem

  • http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2013/05/poffertjes-czyli-cos-maego-na-sodko.html
  • https://mojaholandia.nl/artykul/nalesniki-poffertjes
  • http://codziszjemnasniadanie.pl/post/19624689538

Hangop – deser jogurtowy

  • https://www.kenarry.com/dutch-hangop-yogurt-dessert/
  • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R810624/hangop-en-fruit
  • http://jedzjedz.pl/news/show/135/hangop

Oliebollen – racuchy z rodzynkami lub owocami

  • https://poproszedokladke.pl/2017/02/23/oliebollen-holenderskie-paczki/
  • https://www.wiatrak.nl/53837/przepis-na-klasyczne-holenderskie-oliebollen

Kerststol– słodkie ciasto drożdżowe z rodzynkami i nadzieniem ze zmielonych migdałów

  • https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/recepten/details/kerststol/

Appelbeignet – racuchy z jabłkami

  • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R868824/appelbeignets
  • https://dagelijksekost.een.be/gerechten/appelbeignets

W wielu polskich domach ziemniaki z wody (często w formie puree) są najczęstszym dodatkiem do drugiego dnia. Holendrzy jak widać też wielką sympatią darzą ziemniaki. Sądząc po liczbie sposobów, na które je podają, można powiedzieć, że poszli krok dalej niż my. 🙂

Oryginalne przepisy:
http://www.de-krimpenerwaard.nl/?page_id=234

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • europa
  • holandia
  • lista

Nawigacja wpisu

Węgierskie leczo – Lecsó
Marakon z serem i boczkiem – Túrós Csusza

2 comments

  • Stamppot – ziemniaki z jarmużem - Księga smaku
    23 grudnia 2018

    […] Nam bardzo przypadły do gustu pomysły Holendrów na urozmaicenie drugiego dania. Tutaj znajdziecie ich więcej: https://ksiegasmaku.pl/kuchnia-holenderska-przepisy/ […]

    Reply
  • Pieczone racuchy z jabłkami - Appelbeignet - Księga smaku
    19 marca 2019

    […] Danie kuchni holenderskiejZbiór przepisów […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...