Danie kuchni holenderskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe
Slavinken to proste danie o ciekawym smaku. Tak naprawdę jest to zwykły kotlet mielony (podobny do Gehaktbal, ale tylko smażony bez duszenia). Największą różnicę wprowadza tutaj owinięcie mięsa w boczek do smażenia. To powoduje, że tłuszcz i smak z boczku przedostają się do mięsa. Przy okazji mięso otulone boczkiem jest zabezpieczone przed nadmiernym wysychaniem. Slavinken, czyli mięso mielone zawiniete w boczek to dobry sposób, by zaserwować zwykłe kotlety w zupełnie nowej odsłonie.
Czytając zrealizowane przez nas przepisy z pewnością zauważycie, że Holendrzy bardzo lubią gałkę muszkatołową. Pojawiła się ona prawie we wszystkich daniach z Holandii, których przygotowania jak dotąd się podjęliśmy.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 10 plasterków boczku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/3 szklanki mleka
- 1 bułka
- sól
- pieprz
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- masło lub olej do smażenia
Przygotowanie
- Namaczamy porwaną na kawałki bułkę w mleku.
- Mieszamy oba rodzaje mięsa w dużej misce z namoczoną bułką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Z mięsa formujemy średniej wielkości ruloniki.
- Owijamy je plastrami boczku i smażymy na patelni przez 10-12 min, aż będą w pełni usmażone (można je też zapiekać lub grillować w piekarniku przez 20 min w temp. 200 stopni).
My podaliśmy Slavinken z puree ziemniaczanym z gotowaną marchewką.
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/slavinken-mieso-mielone-zawiniete-w-boczek/ […]