Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Holandia  /  24 grudnia 2018

Mięso mielone zawiniete w boczek – Slavinken

by Adrian i Monika Sroka
Mięso mielone zawiniete w boczek- Slavinken - gotowe danie
Mięso mielone zawiniete w boczek – Slavinken – gotowe danie, fot. Adrian Sroka

Danie kuchni holenderskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe

Slavinken to proste danie o ciekawym smaku. Tak naprawdę jest to zwykły kotlet mielony (podobny do Gehaktbal, ale tylko smażony bez duszenia). Największą różnicę wprowadza tutaj owinięcie mięsa w boczek do smażenia. To powoduje, że tłuszcz i smak z boczku przedostają się do mięsa. Przy okazji mięso otulone boczkiem jest zabezpieczone przed nadmiernym wysychaniem. Slavinken, czyli mięso mielone zawiniete w boczek to dobry sposób, by zaserwować zwykłe kotlety w zupełnie nowej odsłonie. 

Czytając zrealizowane przez nas przepisy z pewnością zauważycie, że Holendrzy bardzo lubią gałkę muszkatołową. Pojawiła się ona prawie we wszystkich daniach z Holandii, których przygotowania jak dotąd się podjęliśmy. 

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 10 plasterków boczku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 bułka
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • masło lub olej do smażenia
Slavinken - przygotowanie
Slavinken – przygotowanie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Namaczamy porwaną na kawałki bułkę w mleku.
  2. Mieszamy oba rodzaje mięsa w dużej misce z namoczoną bułką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Z mięsa formujemy średniej wielkości ruloniki.
  4. Owijamy je plastrami boczku i smażymy na patelni przez 10-12 min, aż będą w pełni usmażone (można je też zapiekać lub grillować w piekarniku przez 20 min w temp. 200 stopni). 

My podaliśmy Slavinken z puree ziemniaczanym z gotowaną marchewką. 

Źródło:

  • https://www.lekkerensimpel.com/hutspot/
  • https://www.copymethat.com/r/zyuDTfA/slavinken-dutch-bacon-meatrolls/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • holandia

Nawigacja wpisu

Stamppot – ziemniaki z jarmużem
Puree z ziemniaków i marchwi – Hutspot

1 comment

  • Kuchnia holenderska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    28 stycznia 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/slavinken-mieso-mielone-zawiniete-w-boczek/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...