Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Holandia  /  26 grudnia 2018

Puree z ziemniaków i marchwi – Hutspot

by Adrian i Monika Sroka
Hutspot - puree z ziemniaków i marchwi - gotowe danie,
Hutspot – puree z ziemniaków i marchwi – gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni holenderskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe

Hutspot (puree z ziemniaków i marchwi) to w bezpośrednim tłumaczeniu garnek bałaganu. Z jednej strony brzmi i wygląda dość dziwnie i mało apetycznie, bo z wyglądu przypomina nieco papki kojarzone z niemowlętami. Z drugiej zaś (już po przygotowaniu) okazuje się całkiem smaczne. Ugotowane ziemianki i marchewka bardzo dobrze do siebie pasują i uzupełniają. Zarówno, gdy leżą obok siebie na talerzu (tak jak to zwykliśmy w Polsce podawać) jak i wtedy, gdy są połączone.
Naszym zdaniem Hutspot to bardzo wygodne danie, które można zabrać na przykład do pracy. Szybko się odgrzewa i nie traci przy tym walorów smakowych.

Składniki

  • kilogram ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 500 g marchwi
  • 500 g cebuli
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości.
  2. Marchew kroimy w kostkę i także gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi.
  3. Cebulę drobno kroimy i podsmażmy na maśle (1 łyżka) do złotego koloru.
  4. Po ugotowaniu (i odcedzeniu) wszystkich składników, mieszamy je i ubijamy (bądź blendujemy). Dodajemy masło (pozostałe 2 łyżki) i gorące mleko, aby uzyskać bardziej aksamitne puree.
  5. Na koniec możemy dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Nas holenderska kuchnia zainspirowała do eksperymentowania z puree ziemniaczanym. Zwłaszcza, że jesienią i zimą trochę trudniej o świeże warzywa na talerzu.

Źródło:

  • https://www.wiatrak.nl/44886/kuchnia-holenderska-tluczonka

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • holandia

Nawigacja wpisu

Mięso mielone zawiniete w boczek – Slavinken
Lasagne szpinakowo-mięsna

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...