Danie kuchni holenderskiej
Zestawienie przepisów
Czas
Trudność: łatwe
Hutspot (puree z ziemniaków i marchwi) to w bezpośrednim tłumaczeniu garnek bałaganu. Z jednej strony brzmi i wygląda dość dziwnie i mało apetycznie, bo z wyglądu przypomina nieco papki kojarzone z niemowlętami. Z drugiej zaś (już po przygotowaniu) okazuje się całkiem smaczne. Ugotowane ziemianki i marchewka bardzo dobrze do siebie pasują i uzupełniają. Zarówno, gdy leżą obok siebie na talerzu (tak jak to zwykliśmy w Polsce podawać) jak i wtedy, gdy są połączone.
Naszym zdaniem Hutspot to bardzo wygodne danie, które można zabrać na przykład do pracy. Szybko się odgrzewa i nie traci przy tym walorów smakowych.
Składniki
- kilogram ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 500 g marchwi
- 500 g cebuli
- 100 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 2 listki laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy do miękkości.
- Marchew kroimy w kostkę i także gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi.
- Cebulę drobno kroimy i podsmażmy na maśle (1 łyżka) do złotego koloru.
- Po ugotowaniu (i odcedzeniu) wszystkich składników, mieszamy je i ubijamy (bądź blendujemy). Dodajemy masło (pozostałe 2 łyżki) i gorące mleko, aby uzyskać bardziej aksamitne puree.
- Na koniec możemy dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Nas holenderska kuchnia zainspirowała do eksperymentowania z puree ziemniaczanym. Zwłaszcza, że jesienią i zimą trochę trudniej o świeże warzywa na talerzu.
Źródło: