Danie kuchni holenderskiej
brak zestawienia
Czas wykonania: 1 godz 15 min
Trudność: średnia
Nawet z najpiękniejszych zakątków świata miło jest wrócić do domu. Zapytacie może: “Jak to? Przecież lasagne wcale nie jest polskim daniem.” Wiemy, że danie, o którym chcemy dziś napisać, pochodzi z Włoch. Jednak lasagne w naszej kuchni zagościła na stałe i pojawia się na stole częściej niż na przykład schabowy. Wprowadziliśmy do niej swoje małe zmiany. Jedną z warstw stanowi szpinak, a mięso jeszcze na patelni łączymy z sosem pomidorowym, zamiast oryginalnych oddzielnych warstw. Beszamel, który jest jednym z naszych ulubionych sosów, zazwyczaj pojawia się tylko na wierzchu (czasem także tuż obok szpinaku).
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- łyżeczka ziół prowansalskich
- makaron lasagne
- 1 łyżka masła
- 500 g szpinaku (zimą używamy mrożonego)
- mascarpone lub śmietana
- passata pomidorowa – 1 butelka
- sól
- pieprz
- 250 g sera żółtego
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mąki
- 0,5 litra mleka
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
W ramach przygotowania potrawy możemy podzielić nasza prace na 3 niezależnie wykonywane etapy:
Warstwa mięsa:
- Drobno pokrojoną cebulę smażymy do zeszklenia na patelni.
- Następnie dodajemy mięso mielone i dosypujemy zioła prowansalskie, sól i pieprz.
- Smażymy do momentu aż mięso będzie szare. Nie smażymy zbyt długo, żeby nie wyschło.
- Następnie dodajemy passatę pomidorową i pod przykryciem dusimy jeszcze 10 min. Jeżeli uważasz, że nadzienie jest zbyt rzadkie, to duś bez przykrycia, żeby mogło się zagęścić.
Warstwa szpinaku:
- Myjemy i siekamy szpinak.
- Następnie dusimy go na maśle i odrobinie wody (2 łyżkach) na patelni.
- Gdy szpinak zmięknie dodajemy mascarpone lub śmietanę i dusimy 5 minut.
Jeśli używamy szpinaku mrożonego przygotowujemy go w następujący sposób:
- Rozpuszczamy na patelni łyżkę masła.
- Łamiemy szpinak i wkładamy na patelnię.
- Gdy szpinak się całkiem rozpuści i woda nieco odparuje dodajemy mascarpone lub śmietanę i dusimy przez chwilę.
Beszamel:
- Rozpuszczamy masło w rondelku.
- Dodajemy mąkę i mieszamy, aby utworzyć gęstą kulę.
- Trzymając garnek nadal na ogniu powoli dodajemy mleko, aby uzyskać aksamitny sos. Na początku dodajemy po kilka łyżek mleka i rozprowadzamy gęstą masę w płynie, tak aby całość równomiernie nabierała coraz rzadszej konsystencji. Gdy konsystencja przypomina budyń, pozostałą ilość mleka dolewamy większymi porcjami. W ten sposób unikamy grud w gotowym sosie.
- Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Dodajemy gałkę gałkę muszkatołową. Gotujący się sos mieszamy jeszcze około 2-3 minut na małym ogniu. Dzięki temu jest bardziej puszysty.
- Na końcu dodajemy część (około 1/5) startego żółtego sera.
Finalne łączenie:
- Po przygotowaniu składników wszystkich warstw, musimy je połączyć. Gdy korzystamy z makaronu wymagającego gotowania, musimy go najpierw przygotować. My preferujemy makaron, który nie wymaga obgotowywania. To jest dużo wygodniejsze rozwiązanie.
- Lasagne przygotowujemy w prostokątnym naczyniu żaroodpornym.
- Warstwy tworzymy kolejno w sposób następujący: dno wykładamy makaronem. Później mięso, następnie drugi raz makaron, szpinak, trzeci raz makaron, mięso, czwarty raz makaron, beszamel.
- Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy bez przykrycia przez 20-30 minut (czas minimalny określa zastosowany makaron).
Źródło:
Zebranie wielu różnych przepisów i doświadczeń. 🙂
[…] https://ksiegasmaku.pl/lasagne-szpinakowo-miesna/ […]