Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Włochy  /  8 stycznia 2019

Lasagne szpinakowo-mięsna

by Adrian i Monika Sroka
Warstwy lasagne
Warstwy lasagne , fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni holenderskiej
brak zestawienia

Czas wykonania: 1 godz 15 min
Trudność: średnia

Nawet z najpiękniejszych zakątków świata miło jest wrócić do domu. Zapytacie może: “Jak to? Przecież lasagne wcale nie jest polskim daniem.” Wiemy, że danie, o którym chcemy dziś napisać, pochodzi z Włoch. Jednak lasagne w naszej kuchni zagościła na stałe i pojawia się na stole częściej niż na przykład schabowy. Wprowadziliśmy do niej swoje małe zmiany. Jedną z warstw stanowi szpinak, a mięso jeszcze na patelni łączymy z sosem pomidorowym, zamiast oryginalnych oddzielnych warstw. Beszamel, który jest jednym z naszych ulubionych sosów, zazwyczaj pojawia się tylko na wierzchu (czasem także tuż obok szpinaku). 

Przetworzone składniki na lasagne
Przetworzone składniki , fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • makaron lasagne
  • 1 łyżka masła
  • 500 g szpinaku (zimą używamy mrożonego)
  • mascarpone lub śmietana
  • passata pomidorowa – 1 butelka
  • sól 
  • pieprz
  • 250 g sera żółtego 

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 0,5 litra mleka
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

W ramach przygotowania potrawy możemy podzielić nasza prace na 3 niezależnie wykonywane etapy:

Warstwa mięsa:

  1. Drobno pokrojoną cebulę smażymy do zeszklenia na patelni.
  2. Następnie dodajemy mięso mielone i dosypujemy zioła prowansalskie, sól i pieprz.
  3. Smażymy do momentu aż mięso będzie szare. Nie smażymy zbyt długo, żeby nie wyschło.
  4. Następnie dodajemy passatę pomidorową i pod przykryciem dusimy jeszcze 10 min. Jeżeli uważasz, że nadzienie jest zbyt rzadkie, to duś bez przykrycia, żeby mogło się zagęścić.

Warstwa szpinaku:

  1. Myjemy i siekamy szpinak. 
  2. Następnie dusimy go na maśle i odrobinie wody (2 łyżkach) na patelni.
  3. Gdy szpinak zmięknie dodajemy mascarpone lub śmietanę i dusimy 5 minut.

Jeśli używamy szpinaku mrożonego przygotowujemy go w następujący sposób:

  1. Rozpuszczamy na patelni łyżkę masła.
  2. Łamiemy szpinak i wkładamy na patelnię.
  3. Gdy szpinak się całkiem rozpuści i woda nieco odparuje dodajemy mascarpone lub śmietanę i dusimy przez chwilę.
Układanie warstw lasagne
Układanie warstw lasagne, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Beszamel:

  1. Rozpuszczamy masło w rondelku.
  2. Dodajemy mąkę i mieszamy, aby utworzyć gęstą kulę.
  3. Trzymając garnek nadal na ogniu powoli dodajemy mleko, aby uzyskać aksamitny sos. Na początku dodajemy po kilka łyżek mleka i rozprowadzamy gęstą masę w płynie, tak aby całość równomiernie nabierała coraz rzadszej konsystencji. Gdy konsystencja przypomina budyń, pozostałą ilość mleka dolewamy większymi porcjami. W ten sposób unikamy grud w gotowym sosie.
  4. Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. 
  5. Dodajemy gałkę gałkę muszkatołową. Gotujący się sos mieszamy jeszcze około 2-3 minut na małym ogniu. Dzięki temu jest bardziej puszysty.
  6. Na końcu dodajemy część (około 1/5) startego żółtego sera. 

Finalne łączenie:

  1. Po przygotowaniu składników wszystkich warstw, musimy je połączyć. Gdy korzystamy z makaronu wymagającego gotowania, musimy go najpierw przygotować. My preferujemy makaron, który nie wymaga obgotowywania. To jest dużo wygodniejsze rozwiązanie.
  2. Lasagne przygotowujemy w prostokątnym naczyniu żaroodpornym.
  3. Warstwy tworzymy kolejno w sposób następujący: dno wykładamy makaronem. Później mięso, następnie drugi raz makaron, szpinak, trzeci raz makaron, mięso, czwarty raz makaron, beszamel.
  4. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy bez przykrycia przez 20-30 minut (czas minimalny określa zastosowany makaron).
Gotowa lasagne
Gotowa lasagne, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:
Zebranie wielu różnych przepisów i doświadczeń. 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • włochy

Nawigacja wpisu

Puree z ziemniaków i marchwi – Hutspot
Kuchnia gruzińska – zestawienie przepisów

1 comment

  • Kuchnia włoska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    7 września 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/lasagne-szpinakowo-miesna/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...