Kuchnia włoska jest prawdopodobnie znana przez wszystkich. Jest ona bardzo popularna w Polsce. Każdy zna dania z makaronem, lasagne czy pizzę. Jednak w wielu przypadkach są to jedynie spolszczone wersje oryginałów. Zagłębiając się w tematykę kuchni włoskiej odkryliśmy, że często polskie wersje bardzo mocno odbiegają od włoskiej tradycji. Świetnym przykładem jest tu sos bolognese, który znaliśmy jako sos w głównej mierze oparty na sosie pomidorowym z dodatkiem mięsa mielonego i cebuli. We Włoszech Bolognese składa się przede wszystkim z dużej ilości wołowego mięsa mielonego z niewielką ilością pomidorów. Smak sosu tworzy głownie tak zwane włoskie trio: cebula, seler naciowy i marchewka. Inne charakterystyczne składniki których używa kuchnia włoska to pomidory, dobre wino oraz długodojrzewajacy ser (np. parmezan). Są one częstym dodatkiem do sosów.
Zupy
Mineastrone – Włoska zupa warzywna
Przekąski
Polenta – placek z kaszki kukurydzianej
Danie główne
Makarony
Fettuccine Alfredo – makaron w sosie maślanym
Bucatini all’Amatriciana – s sosie pomidorowym
Penne all’arrabbiata – makaron w sosie pomidorowym
Ravioli – pierożki makaronowe
Risotto
Risi e bisi – risotto z groszkiem
Osso buco alla Milanese – gicz cieleca po mediolansku
Saltimbocca – kotleciki cielęce
Pizza
Pizza alla napoletana
Cacciatore – kurczak w sosie pomidorowym
Caponata – gulasz z bakłazana
Veal Milanese – kotlet po mediolańsku
Cheese and zucchini pie – ciasto serowo cukiniowe
Desery
Inne zestawienie:
Dzięki za zalinkowanie mojego przepisu! 🙂 Mam nadzieję, że kiedyś uda się spróbować go wykonać :)!
[…] Danie kuchni włoskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni włoskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni włoskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni włoskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni włoskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni włoskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni włoskiejZestawienie przepisów […]