Czas wykonania: 2 godz
Trudność: średnie
Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów
Sos bolognese to chyba najpopularniejszy włoski sos do makaronu. Jednak zazwyczaj w Polsce pod nazwą „bolognese” spotykamy sos, który składa się głównie z sosu pomidorowego oraz zasmażonego mięsa mielonego w różnych proporcjach z dodatkiem przypraw. Czasem posypany jest również tartym parmezanem. We włoskiej wersji wygląda on zupełnie inaczej. Głównym składnikiem jest wołowe mięso mielone i soffritto (czyli włoska zasmażka). Soffritto jest to zasmażona mieszanina trzech bardzo drobno posiekanych warzyw: cebuli, marchewki i selera naciowego. Okazało się, że jest to bardzo popularna baza do włoskich sosów i dań. Nazywana jest też nieraz „włoską trójcą”. Sos bolognese w nowym wydaniu bardzo nam smakował.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 laski selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 150 g boczku
- sól
- pieprz
- 1 kg mięsa mielonego wołowego
- szklanka białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
- szklanka mleka (opcjonalnie, można zamienić na bulion)
- szklanka bulionu
- puszka siekanych pomidorów
Dodatkowo:
- ser twardy (dojrzewający) do posypania
- makaron
- listki bazylii
Przygotowanie
- Cebulę, selera, marchewkę i czosnek kroimy na drobne kawałki o równej wielkości. Można też użyć do tego blendera.
- W dużym garnku ustawionym na średnim ogniu roztapiamy masło z oliwą.
- Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulę, marchewkę, czosnek i seler, doprawiamy solą.
- Warzywa mają zmięknąć, będą one stanowiły smakową bazę dla naszego sosu.
- Dodajemy boczek i zasmażamy go razem z warzywami. Jeśli chcemy, żeby boczek się dobrze podsmażył, warto odgarnąć na bok warzywa.
- Następnie dodajemy partiami mięso i zasmażamy je, aż zmieni kolor z czerwonego na szary.
- Jeżeli dodajemy do potrawy wino, to mięso smażymy dodatkowo ok. 10 minut, żeby powstało brązowe przypalenie mięsa na dnie garnka.
- Następnie dodajemy wino i deglasujemy kawałki mięsa, które przywarły do dna garnka (czyli odrywamy je od dna, mieszając łopatką).
- Następnie dodajemy płynne składniki: mleko, pomidory, bulion. Solimy i pieprzymy w zależności od upodobań.
- Przykrywamy i powoli dusimy przez godzinę, półtorej aż sos będzie jednolity.
- Tak przygotowany sos możemy wykorzystać do makaronu lub lasagne.
Jeśli danie podajemy z makaronem, to bezpośrednio przed podanie. W powinniśmy makaron ugotowany al dente dodać do sosu i razem pogotować przez chwilę.
Źródło: