Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Włochy  /  8 października 2019

Sos bolognese

by Adrian i Monika Sroka
Sos bolognese z makaronem
Sos bolognese z makaronem – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 2 godz
Trudność: średnie

Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów

Sos bolognese to chyba najpopularniejszy włoski sos do makaronu. Jednak zazwyczaj w Polsce pod nazwą „bolognese” spotykamy sos, który składa się głównie z sosu pomidorowego oraz zasmażonego mięsa mielonego w różnych proporcjach z dodatkiem przypraw. Czasem posypany jest również tartym parmezanem. We włoskiej wersji wygląda on zupełnie inaczej. Głównym składnikiem jest wołowe mięso mielone i soffritto (czyli włoska zasmażka). Soffritto jest to zasmażona mieszanina trzech bardzo drobno posiekanych warzyw: cebuli, marchewki i selera naciowego. Okazało się, że jest to bardzo popularna baza do włoskich sosów i dań. Nazywana jest też nieraz „włoską trójcą”. Sos bolognese w nowym wydaniu bardzo nam smakował.

Przygotowanie soffritto
Przygotowanie soffritto – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g boczku
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • szklanka białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • szklanka mleka (opcjonalnie, można zamienić na bulion)
  • szklanka bulionu
  • puszka siekanych pomidorów

Dodatkowo:

  • ser twardy (dojrzewający) do posypania
  • makaron
  • listki bazylii
Miksowanie
Miksowanie – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Cebulę, selera, marchewkę i czosnek kroimy na drobne kawałki o równej wielkości. Można też użyć do tego blendera.
  2. W dużym garnku ustawionym na średnim ogniu roztapiamy masło z oliwą. 
  3. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulę, marchewkę, czosnek i seler, doprawiamy solą. 
  4. Warzywa mają zmięknąć, będą one stanowiły smakową bazę dla naszego sosu. 
  5. Dodajemy boczek i zasmażamy go razem z warzywami. Jeśli chcemy, żeby boczek się dobrze podsmażył, warto odgarnąć na bok warzywa. 
  6. Następnie dodajemy partiami mięso i zasmażamy je, aż zmieni kolor z czerwonego na szary. 
  7. Jeżeli dodajemy do potrawy wino, to mięso smażymy dodatkowo ok. 10 minut, żeby powstało brązowe przypalenie mięsa na dnie garnka. 
  8. Następnie dodajemy wino i deglasujemy kawałki mięsa, które przywarły do dna garnka (czyli odrywamy je od dna, mieszając łopatką). 
  9. Następnie dodajemy płynne składniki: mleko, pomidory, bulion. Solimy i pieprzymy w zależności od upodobań.
  10. Przykrywamy i powoli dusimy przez godzinę, półtorej aż sos będzie jednolity. 
  11. Tak przygotowany sos możemy wykorzystać do makaronu lub lasagne. 
Gotowe soffritto
Gotowe soffritto – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Jeśli danie podajemy z makaronem, to bezpośrednio przed podanie. W powinniśmy makaron ugotowany al dente dodać do sosu i razem pogotować przez chwilę. 

Sos bolognese
Sos bolognese – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • http://foodnouveau.com/recipes/how-tos/how-to-make-an-authentic-bolognese-sauce/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • włochy

Nawigacja wpisu

Kuchnia włoska – zestawienie przepisów
Risi e bisi – risotto z groszkiem

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...