Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Włochy  /  15 października 2019

Risi e bisi – risotto z groszkiem

by Adrian i Monika Sroka
Risi e bisi
Risi e bisi – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 30 min
Trudność: łatwe

Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów

Wyobraź sobie mały domek w górach. To pensjonat, w którym zatrzymujemy się we Włoszech, będąc na nartach w Alpach. Wracamy zmęczeni po kolejnym dniu pełnym atrakcji. Dziś pogoda nam dopisała i mogliśmy do woli poszaleć na stoku. Niestety w związku z tym nie mieliśmy czasu, żeby porządnie zjeść, dodając sobie energii tylko gorącą herbatą, kanapkami i czekoladą w przerwach przy wyciągu. Dlatego też zaraz po przebraniu się głodni pędzimy do restauracji. Już nam burczy w brzuchach, więc planujemy zamówić coś, co nas przyjemnie nasyci. Przeglądając menu niestety niewiele rozpoznajemy, bo nie znamy włoskiego. Dlatego też zdecydowaliśmy się zapytać kelnera, a może i właściciela, o rekomendację. Powiedział, że zdecydowanie najlepszym daniem, które może nam w tej sytuacji przyrządzić, jest “risi a bisi”. Nie wiedząc, co to znaczy, zamówiliśmy. Gdy po dwudziestu minutach oczekiwania dostaliśmy nasze danie, zjedliśmy je niezwykle szybko. Okazało się, że risi e bisi to po prostu risotto z zielonym groszkiem. Bardzo syte i smaczne danie.
Takie samo risotto możemy dość szybko i bez większych przygotowań ugotować w swoim domu. 

Smażony boczek z cebulą
Smażony boczek z cebulą – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 250 g ryżu do risotto (arborio)
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 500 g mrożonego groszku
  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
Risi e bisi po wsypaniu ryżu
Risi e bisi po wsypaniu ryżu – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Smażymy pokrojony w kostkę boczek i odlewamy wysączony tłuszcz.
  2. Na rozgrzanym maśle i oliwie smażymy pokrojoną cebulę do zeszklenia i łączmy z boczkiem.
  3. Dodajemy ryż i smażymy przez 2 minuty, mieszając.
  4. Zmniejszamy ogień, stopniowo dodajemy bulion, od czasu do czasu mieszamy.
  5. Ryż gotujemy do momentu aż będzie miękki, mniej więcej do wchłonięcia przez niego całego bulionu. Gdy używasz innego ryżu, być może będziesz musiał dodać bulionu, ale nie przesadzaj z nim, bo ryż wyjdzie zbyt klejący.
  6. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy groszek (warto sprawdzić czas gotowania na opakowaniu groszku).
  7. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Do podania posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Źródło:

  • http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2015/02/risi-e-bisi-czyli-ryz-z-groszkiem-z.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • włochy

Nawigacja wpisu

Sos bolognese
Minestrone – Włoska zupa warzywna

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...