Czas
Trudność: łatwe
Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów
Wyobraź sobie mały domek w górach. To pensjonat, w którym zatrzymujemy się we Włoszech, będąc na nartach w Alpach. Wracamy zmęczeni po kolejnym dniu pełnym atrakcji. Dziś pogoda nam dopisała i mogliśmy do woli poszaleć na stoku. Niestety w związku z tym nie mieliśmy czasu, żeby porządnie zjeść, dodając sobie energii tylko gorącą herbatą, kanapkami i czekoladą w przerwach przy wyciągu. Dlatego też zaraz po przebraniu się głodni pędzimy do restauracji. Już nam burczy w brzuchach, więc planujemy zamówić coś, co nas przyjemnie nasyci. Przeglądając menu niestety niewiele rozpoznajemy, bo nie znamy włoskiego. Dlatego też zdecydowaliśmy się zapytać kelnera, a może i właściciela, o rekomendację. Powiedział, że zdecydowanie najlepszym daniem, które może nam w tej sytuacji przyrządzić, jest “risi a bisi”. Nie wiedząc, co to znaczy, zamówiliśmy. Gdy po dwudziestu minutach oczekiwania dostaliśmy nasze danie, zjedliśmy je niezwykle szybko. Okazało się, że risi e bisi to po prostu risotto z zielonym groszkiem. Bardzo syte i smaczne danie.
Takie samo risotto możemy dość szybko i bez większych przygotowań ugotować w swoim domu.
Składniki
- 250 g ryżu do risotto (arborio)
- 100 g boczku
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 500 g mrożonego groszku
- 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
Przygotowanie
- Smażymy pokrojony w kostkę boczek i odlewamy wysączony tłuszcz.
- Na rozgrzanym maśle i oliwie smażymy pokrojoną cebulę do zeszklenia i łączmy z boczkiem.
- Dodajemy ryż i smażymy przez 2 minuty, mieszając.
- Zmniejszamy ogień, stopniowo dodajemy bulion, od czasu do czasu mieszamy.
- Ryż gotujemy do momentu aż będzie miękki, mniej więcej do wchłonięcia przez niego całego bulionu. Gdy używasz innego ryżu, być może będziesz musiał dodać bulionu, ale nie przesadzaj z nim, bo ryż wyjdzie zbyt klejący.
- Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy groszek (warto sprawdzić czas gotowania na opakowaniu groszku).
- Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Do podania posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Źródło:
[…] mięsa potrzebne są cebula, sos pomidorowy i pieczarki. My podaliśmy cacciatore z risi e bisi. Polecamy takie połączenie na włoski […]