Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Włochy  /  5 listopada 2019

Cacciatore – kurczak w sosie pomidorowym

by Adrian i Monika Sroka
Cacciatore - kurczak z pieczarkami
Cacciatore – kurczak z pieczarkami – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 45 min
Trudność: średnie

Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów

Jeśli lubicie dania z kurczaka, cacciatore może być ciekawym pomysłem na urozmaicenie Waszego menu. W ten sposób Włosi przyrządzają również królika. Obok mięsa potrzebne są cebula, sos pomidorowy i pieczarki. 
My podaliśmy cacciatore z risi e bisi. Polecamy takie połączenie na włoski obiad!

Usmażony kurczak
Usmażony kurczak – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 250 g małych pieczarek
  • 200 g boczku
  • cebula
  • czosnek
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 100 g oliwek
  • pół szklanki wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • oregano
  • bazylia
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
Smażenie piersi kurczaka
Smażenie piersi kurczaka – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Dzielimy mięso na duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Mięso obsmażamy na oliwie i maśle ze wszystkich stron na patelni, żeby je zamknąć, czyli do szarego koloru. 
  3. Pieczarki kroimy na duże kawałki (połówki lub ćwiartki). 
  4. Zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy do naczynia do zapiekania. 
  5. Na patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy kilka minut – do miękkości. 
  6. Układamy podsmażone pieczarki na mięsie w naczyniu do zapiekania. 
  7. Smażymy drobno posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. 
  8. Po kilku minutach dodajemy siekany czosnek. 
  9. Pod koniec smażenia możemy też dodać pół szklanki wina, żeby zdeglasować przywarte kawałki boczku na patelni. 
  10. Na koniec na patelnię wlewamy sos pomidorowy oraz wrzucamy oliwki, kapary i przyprawy.
  11. Doprowadzamy do wrzenia.
  12. Tak przygotowanym sosem zalewamy kurczaka w formie do zapiekania. 
  13. Pieczemy go przez 25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Boczek
Boczek – fot. Monika Skoczylas-Sroka
Gotowe cacciatore
Gotowe cacciatore – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://codojedzenia.pl/cacciatore-co-to-jest-cacciatore/
  • https://filozofiasmaku.pl/2013/06/06/kurczak-cacciatore/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • włochy

Nawigacja wpisu

Caponata – gulasz z bakłażana
Ciasto na pizzę

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...