Czas wykonania: 45 min
Trudność: średnie
Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów
Jeśli lubicie dania z kurczaka, cacciatore może być ciekawym pomysłem na urozmaicenie Waszego menu. W ten sposób Włosi przyrządzają również królika. Obok mięsa potrzebne są cebula, sos pomidorowy i pieczarki.
My podaliśmy cacciatore z risi e bisi. Polecamy takie połączenie na włoski obiad!
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 250 g małych pieczarek
- 200 g boczku
- cebula
- czosnek
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki kaparów
- 100 g oliwek
- pół szklanki wytrawnego wina (opcjonalnie)
- oregano
- bazylia
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Dzielimy mięso na duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Mięso obsmażamy na oliwie i maśle ze wszystkich stron na patelni, żeby je zamknąć, czyli do szarego koloru.
- Pieczarki kroimy na duże kawałki (połówki lub ćwiartki).
- Zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy do naczynia do zapiekania.
- Na patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy kilka minut – do miękkości.
- Układamy podsmażone pieczarki na mięsie w naczyniu do zapiekania.
- Smażymy drobno posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę.
- Po kilku minutach dodajemy siekany czosnek.
- Pod koniec smażenia możemy też dodać pół szklanki wina, żeby zdeglasować przywarte kawałki boczku na patelni.
- Na koniec na patelnię wlewamy sos pomidorowy oraz wrzucamy oliwki, kapary i przyprawy.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- Tak przygotowanym sosem zalewamy kurczaka w formie do zapiekania.
- Pieczemy go przez 25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Źródło: