Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: średnie
Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów
Niemal w każdym europejskim kraju możemy spotkać dania gulaszowe. Zarówno mięsne jak i wegetariańskie. Także i Włochy mają swój odpowiednik gulaszu wśród swoich tradycyjnych dań. Caponata jest to gulasz, którego bazę stanowią bakłażany. Dzięki temu ma on dość charakterystyczny smak i jak przystało na danie wegetariańskie, jest niezwykle lekki. Bogaty smak zawdzięcza dodatkom. Co zaskakujące – oryginalnie podawany jest schłodzony.
Składniki
- 2 bakłażany
- 2 papryki
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 2 łyżki kaparów
- garść rodzynek
- garść oliwek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
- Bakłażany kroimy w dużą kostkę, obficie posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie płuczemy je dokładnie i smażymy.
- Na osobnej patelni smażymy dodając kolejno cebulę, paprykę i seler.
- Następnie dodajemy pomidory i dusimy przez 10 minut.
- Kończymy smażenie.
- Dodajemy resztę składników: podsmażone bakłażany, rodzynki, oliwki i kapary.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Oryginalnie należy podawać schłodzony, ale my próbowaliśmy również na ciepło i bardzo nam smakował.
Źródło: