Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Włochy  /  29 października 2019

Caponata – gulasz z bakłażana

by Adrian i Monika Sroka
Gotowa caponata
Gotowa caponata – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: średnie

Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów

Niemal w każdym europejskim kraju możemy spotkać dania gulaszowe. Zarówno mięsne jak i wegetariańskie. Także i Włochy mają swój odpowiednik gulaszu wśród swoich tradycyjnych dań. Caponata jest to gulasz, którego bazę stanowią bakłażany. Dzięki temu ma on dość charakterystyczny smak i jak przystało na danie wegetariańskie, jest niezwykle lekki. Bogaty smak zawdzięcza dodatkom. Co zaskakujące – oryginalnie podawany jest schłodzony. 

Cebula z papryką na patelni
Cebula z papryką na patelni – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki kaparów
  • garść rodzynek
  • garść oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
Smażenie bakłażana
Smażenie bakłażana – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Bakłażany kroimy w dużą kostkę, obficie posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. 
  2. Po tym czasie płuczemy je dokładnie i smażymy. 
  3. Na osobnej patelni smażymy dodając kolejno cebulę, paprykę i seler. 
  4. Następnie dodajemy pomidory i dusimy przez 10 minut. 
  5. Kończymy smażenie. 
  6. Dodajemy resztę składników: podsmażone bakłażany, rodzynki, oliwki i kapary.
  7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  8. Oryginalnie należy podawać schłodzony, ale my próbowaliśmy również na ciepło i bardzo nam smakował. 
Caponata przed zmieszaniem
Caponata przed zmieszaniem – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://aniastarmach.pl/przepis/caponata/
  • https://www.olgasmile.com/gulasz-z-baklazana-caponata.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • vege
  • włochy

Nawigacja wpisu

Minestrone – Włoska zupa warzywna
Cacciatore – kurczak w sosie pomidorowym

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...