Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: średnie
Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów
Zupę minestrone robiliśmy już kilkakrotnie i za każdym razem niezwykle nam smakowała. Sam przepis można potraktować jako bazę do tworzenia wielu zup w tym stylu. Tak naprawdę ogólny schemat przygotowywania można by skrócić do prostego schematu – każdy stały/twardy składnik należy przygotować i osobno podsmażyć,. Tak przygotowane warzywa połączyć, zalać bulionem i podgotować 10-15 minut. Dzięki takiemu podejściu smaki w zupie nie przenikają się i każde warzywo zachowuje swój wyjątkowy charakter.
Pamiętajmy tylko o tym, że te kwaśne składniki (tutaj pomidory) dodajemy do garnka dopiero wtedy, gdy te, które muszą zmięknąć (tutaj fasolka szparagowa, w innych przypadkach również ziemniaki) są już gotowe.
Składniki
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 2 małe/młode cukinie
- 3 łodygi selera naciowego
- 200 g fasolki szparagowej
- puszka białej fasoli
- 1 kg pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę)
- 1 litr passaty pomidorowej
- litr wody lub bulionu
- makaron
- sól, pieprz i łyżeczka wędzonej papryki
- masło i oliwa do smażenia
Przygotowanie
- Cebulę kroję w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Pod koniec dodajemy również posiekany czosnek. Po usmażeniu przekładamy do dużego garnka na zupę.
- Na patelni po cebuli podsmażamy pokrojone w plasterki marchewkę oraz seler naciowy. W razie potrzeby dodajemy trochę masła lub oliwy. Gdy nieco zmiękną, przekładamy do garnka.
- Następnie smażymy paprykę pokrojoną w kostkę i również odkładamy ją do garnka.
- Kolejna jest cukinia. Ją także kroimy w kostkę, niezależnie smażymy na patelni do miękkości i odkładamy do garnka.
- Wlewamy bulion, wsypujemy przyprawy i dodajemy fasolkę szparagową oraz fasolę z puszki. Całość gotujemy przez około 15 minut do miękkości fasolki.
- W międzyczasie parzymy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka razem z passatą, gdy fasolka szparagowa jest miękka.
- Opcjonalnie możemy też dodać makaron 10 minut przed końcem gotowania.
Zupa bardzo dobrze smakuje również z pieczywem lub grzankami.
Źródło: