Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Włochy  /  22 października 2019

Minestrone – Włoska zupa warzywna

by Adrian i Monika Sroka
Minestrone
Minestrone – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 2 godziny 
Trudność: średnie

Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów

Zupę minestrone robiliśmy już kilkakrotnie i za każdym razem niezwykle nam smakowała. Sam przepis można potraktować jako bazę do tworzenia wielu zup w tym stylu. Tak naprawdę ogólny schemat przygotowywania można by skrócić do prostego schematu – każdy stały/twardy składnik należy przygotować i osobno podsmażyć,. Tak przygotowane warzywa połączyć, zalać bulionem i podgotować 10-15 minut. Dzięki takiemu podejściu smaki w zupie nie przenikają się i każde warzywo zachowuje swój wyjątkowy charakter.
Pamiętajmy tylko o tym, że te kwaśne składniki (tutaj pomidory) dodajemy do garnka dopiero wtedy, gdy te, które muszą zmięknąć (tutaj fasolka szparagowa, w innych przypadkach również ziemniaki) są już gotowe. 

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 2 małe/młode cukinie
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 200 g fasolki szparagowej
  • puszka białej fasoli
  • 1 kg pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • litr wody lub bulionu
  • makaron
  • sól, pieprz i łyżeczka wędzonej papryki
  • masło i oliwa do smażenia
Minestrone
Minestrone – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu do zeszklenia cebuli. Pod koniec dodajemy również posiekany czosnek. Po usmażeniu przekładamy do dużego garnka na zupę. 
  2. Na patelni po cebuli podsmażamy pokrojone w plasterki marchewkę oraz seler naciowy. W razie potrzeby dodajemy trochę masła lub oliwy. Gdy nieco zmiękną, przekładamy do garnka. 
  3. Następnie smażymy paprykę pokrojoną w kostkę i również odkładamy ją do garnka.
  4. Kolejna jest cukinia. Ją także kroimy w kostkę, niezależnie smażymy na patelni do miękkości i odkładamy do garnka.
  5. Wlewamy bulion, wsypujemy przyprawy i dodajemy fasolkę szparagową oraz fasolę z puszki. Całość gotujemy przez około 15 minut do miękkości fasolki.
  6. W międzyczasie parzymy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka razem z passatą, gdy fasolka szparagowa jest miękka.
  7. Opcjonalnie możemy też dodać makaron 10 minut przed końcem gotowania.

Zupa bardzo dobrze smakuje również z pieczywem lub grzankami. 

Źródło:

  • https://www.bonappetit.com/recipe/italian-vegetable-stew

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • włochy
  • zupa

Nawigacja wpisu

Risi e bisi – risotto z groszkiem
Caponata – gulasz z bakłażana

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...