
Czas wykonania: 2 godz
Trudność: średnie
Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów
Pizza – jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Bardzo łatwo zrobić ją w domu, ale trudno uzyskać smak podobny do tego z najlepszych pizzerii. Najważniejsze jest ciasto. To od niego zależy czy pizza wyjdzie cienka i krucha czy gruba i puszysta. Jakiś czas temu znalazłem świetny przepis na takie ciasto i po niewielkich modyfikacjach używam go z powodzeniem do dzisiaj. Pozwala on na zrobienie zarówno cienkiego ciasta jak i grubego. Zależnie od preferencji.

Składniki
- 500 g mąki pszennej (4 szklanki)
- 300 g letniej wody (1,5 szklanki)
- pół łyżeczki soli
- 5 g drożdży świeżych
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru

Przygotowanie
Zaczyn
Na początku trzeba zrobić zaczyn czyli upewnić się, że drożdże są świeże i zaczną rosnąć (wystartują)
- Włączamy piekarnik na termoobieg 50 stopni. Gdy się zagrzeje, to wyłączamy go.
- Do kubka nalewamy ciepłej wody (do połowy) w temperaturze max. 40 stopni. Możemy też podgrzać wodę bezpośrednio w kubku.
- Do wody wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Następnie dokładnie mieszamy upewniając się, że rozmieszaliśmy (rozgnietliśmy łyżką) wszystkie kawałki drożdży.
- Następnie otwieramy piekarnik na co najmniej 30 sekund (żeby wychłodzić go do temperatury 40 stopni) i wkładamy kubek, stawiając go na głębokim talerzu (jest to dobre zabezpieczenie na wypadek wylania się zaczynu z kubka).
- Zaczyn powinien rosnąć co najmniej do podwojenia objętości, czyli do wypełnienia całego kubka. Jeżeli nam się wyleje to nic się nie stało, nadal możemy go użyć.

Ciasto
Gdy mamy gotowy zaczyn możemy wyrobić ciasto.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę.
- Dodajemy sól.
- Następnie wlewamy szklankę letniej wody i zaczyn. Dodajemy też łyżkę oliwy z oliwek.
- Teraz możemy zacząć wyrabiać ciasto.
- Zaczynamy od zamieszania go łyżką, żeby związać jak najwięcej mokrych składników.
- Następnie dokładnie zagniatamy rękami, aż będzie odchodził od nich odchodziło. W razie potrzeby można dosypać mąki. My zazwyczaj zagniatamy ciasto bezpośrednio w odpowiednio dużej misce, bo łatwiej ją umyć, ale można również wyrabiać je na stolnicy, jak będzie już mniej lepiące.
- Po 10-15 minutach wyrabiania ciasto powinno być gotowe, czas na leżakowanie.
- Ciasto dzielimy na 4 (dla cienkich spodów) lub 3 (dla grubego spodu) kawałki i każdy z nich zawijamy w folię spożywczą.
- Jeżeli chcemy uzyskać puszyste ciasto, to zostawiamy kulki ciasta na godzinę w temperaturze pokojowej (uwaga, rosnące ciasto może wyjść z folii, wtedy owijamy go luźno raz jeszcze żeby nie wyschło). W przypadku kruchego spodu możemy ominąć ten krok.
- Następnie odkładamy je do lodówki. Najlepiej na co najmniej 24 h.
- Ciasto można też mrozić, ale wtedy nie wychodzi tak puszyste.

Przygotowanie pizzy
- Gdy chcemy przygotować pizzę, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozgniatamy, rozciągamy je do wielkości blaszki (najlepiej na papierze do pieczenia). Jeśli ciasto jest bardzo lepkie, warto trochę podsypać mąką. Można też je rozwałkować, ale nie jest to zalecane.
- Ciasto początkowo zapiekamy w piekarniku przez 5 minut. Tak, aby już nie rosło w piekarniku.
- Nakładamy na pizzę składniki w kolejności: sos pomidorowy, tarty ser żółty, a następnie dodatki w kolejności tych, które mają się najmniej przypiec do tych najbardziej (np. salami chcemy przypiec, więc ułożymy je wyżej niż kukurydzę).
- Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni na dolnej grzałce przez 10-12 minut.
Źródło:
[…] ciasto na pizzę z przepisu (ciasto na pizzę) […]