Czas wykonania: 20 min (+ 1 godz na ciasto)
Trudność: łatwe, gdy mamy ciasto na pizze (średnie z robieniem ciasta)
Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów
Panzerotti to takie małe pizze w wersji calzone. Dzięki temu, że są wielkości dużego pieroga i są bardzo sycące, świetnie pasują na kolację lub śniadanie. Nadzienie możemy dowolnie zmieniać, pamiętając o tym, żeby w środku znalazło się coś wyrazistego, bo samo ciasto nie ma zbyt wiele smaku. Jest on tworzony głównie przez dodatki.
Składniki(na 8 porcji)
- ciasto na pizzę z przepisu (ciasto na pizzę)
- 200 ml passaty pomidorowej
- 200 g sera żółtego
- słoik oliwek zielonych lub czarnych
- 8 plasterków szynki
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól i pieprz
Przygotowanie
- Z ciasta na pizzę wyrabiamy placki o średnicy ok. 15 cm
- Każdy z nich smarujemy passsatą zostawiając ok 1-2 cm suchego brzegu
- Następnie nakładamy ser (w plasterkach lub utarty), pokrojone oliwki i plasterek szynki oraz posypujmy przyprawami wedle uznania
- Całość zawijamy, sklejając ze sobą brzegi – możemy przycinać opuszkami palców i lekko podwinąć spłaszczoną część
- Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut do zarumienienia
To danie nam bardzo przypadło do gustu jako alternatywa dla pizzy. Ukryte w środku nadzienie długo pozostaje ciepłe, a ser roztopiony.
Źródło: