Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Włochy  /  26 listopada 2019

Panzerotti – pierożki drożdżowe

by Adrian i Monika Sroka
Panzerotti w piekarniku
Panzerotti w piekarniku – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 20 min (+ 1 godz na ciasto)
Trudność: łatwe, gdy mamy ciasto na pizze (średnie z robieniem ciasta)

Danie kuchni włoskiej
Zestawienie przepisów

Panzerotti to takie małe pizze w wersji calzone. Dzięki temu, że są wielkości dużego pieroga i są bardzo sycące, świetnie pasują na kolację lub śniadanie. Nadzienie możemy dowolnie zmieniać, pamiętając o tym, żeby w środku znalazło się coś wyrazistego, bo samo ciasto nie ma zbyt wiele smaku. Jest on tworzony głównie przez dodatki.

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki(na 8 porcji)

  • ciasto na pizzę z przepisu (ciasto na pizzę)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 200 g sera żółtego
  • słoik oliwek zielonych lub czarnych
  • 8 plasterków szynki
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól i pieprz
Panzerotti - nadzienie
Panzerotti – nadzienie – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Z ciasta na pizzę wyrabiamy placki o średnicy ok. 15 cm
  2. Każdy z nich smarujemy passsatą zostawiając ok 1-2 cm suchego brzegu
  3. Następnie nakładamy ser (w plasterkach lub utarty), pokrojone oliwki i plasterek szynki oraz posypujmy przyprawami wedle uznania
  4. Całość zawijamy, sklejając ze sobą brzegi – możemy przycinać opuszkami palców i lekko podwinąć spłaszczoną część 
  5. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut do zarumienienia

To danie nam bardzo przypadło do gustu jako alternatywa dla pizzy. Ukryte w środku nadzienie długo pozostaje ciepłe, a ser roztopiony.

Panzerotti na talerzu
Panzerotti na talerzu – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://winotoskanii.pl/Panzerotti-przepis-na-znakomite-wloskie-pierogi-blog-pol-1507290770.html
  • https://roadtripbus.pl/panzerotti-z-szynka-i-mozzarella/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • włochy

Nawigacja wpisu

Ciasto na pizzę
Kuchnia niemiecka – przepisy

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...