Późną jesienią, zimą i wczesną wiosną wybór kraju, z którego kuchnią chcielibyśmy się zmierzyć, stanowi dla nas pewne wyzwanie. Można powiedzieć, że nasze kulinarne podróże synchronizują się z porą roku. Latem i jesienią odważniej podróżujemy na południe, bez trudu wypełniając koszyk świeżymi warzywami i owocami. Gdy zaś za oknem jest (lub powinno być) zimno, a na straganach królują ziemniaki, jabłka, marchewki i cebule, poruszamy się w rejonach naszych sąsiadów, czasem wyskakując na północ.
Zagłębiając się w niemieckie przepisy, trafialiśmy najczęściej na ziemniaki, kiełbasy, różne rodzaje mięsa, cebulę.
Szczególnie przypadły nam do gustu dwa przepisy – na zapiekankę ziemniaczaną oraz tartę flambee. Spróbujcie koniecznie!
Przekąski

Weisswurst – biała kiełbasa z dodatkiem słodkiej musztardy

Käsespätzle – kluski serowe
- https://www.mojegotowanie.pl/przepis/kaesespaetzle
- https://www.austria.info/pl/informacje-ogolne/austriacka-kuchnia/przepisy-kulinarne-z-austrii/kasespatzle-makaron-z-serem
- https://www.chefkoch.de/rezepte/1062121211526182/Schnelle-Kaesespaetzle.html
- http://www.maklowicz.pl/pl/przepisy/maklowicz-w-podrozy,8/kase-spatzle—serowe-szpecle
- https://polkawtyrolu.com/2017/01/16/szpecle/
- http://www.facetnatalerzu.pl/2012/01/spatzle-szpecle-maczne-kluseczki.html


Birnen, Bohnen und Speck – GRUSZKI, FASOLA i SŁONINA

Rösti – placki ziemniaczane w grubo startych ziemniaków

Thüringener Klöße – Knedle ziemniaczane z Turyngii

Curry Wurst – kiełbaska z sosem curry

Kartoffelpuffer – placki ziemniaczane
Zupa


Kartoffelsuppe – kartoflanka z warzywami, kiełbasą i boczkiem
Danie głównie






Sauerbraten – Niemiecka pieczeń z marynowanego mięsa wołowego z sosem pieczeniowym
- https://www.chefkoch.de/rezepte/1716781280412009/Sauerbraten-mit-Rotkohl-und-Kartoffelkloessen.html
- https://www.essen-und-trinken.de/rezepte/56819-rzpt-sauerbraten
- https://smakiwroclawia.pl/przepis/niemcy-westfalia-sauerbraten-%E2%80%93-marynowana-wolowina-podana-z-kluskami-slaskimi-i-czerwona-kapusta/

Hackbraten – pieczeń z mięsa mielonego i jajka, z dodatkiem bułki i dużej ilości czosnku – pieczeń rzymska



Eintopf – danie jednogarnkowe

Döpperkooche – Ziemniaczana zapiekanka z twarogiem i kiełbaskami (niem. )
Deser



[…] Danie kuchni niemieckiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni niemieckiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni niemieckiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni niemieckiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni niemieckiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni niemieckiejZestawienie przepisów […]