Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Niemcy  /  15 kwietnia 2020

Klopsy po Królewiecku

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 40 min
Trudność: łatwe

Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów

Wiele państw europejskich ma wśród swoich najpopularniejszych dań klopsiki. Najlepszym tego przykładem jest Szwecja i jej słynne Kottbullar. W niemieckiej wersji klopsy po królewiecku mają dodatek anchois oraz skórki z cytryny. Dodatkowo dużo smaku dodaje musztardowo-kaparowy sos.

Zmieszane mięso
Zmieszane mięso, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 1 cebula
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 filetów anchois (sardynek)
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka natki pietruszki
  • otarta skórka z cytryny
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 litr bulionu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • łyżka musztardy
  • łyżka kaparów
  • 100 ml śmietany kremówki
Obtaczanie klopsików w mące
Obtaczanie klopsików w mące, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy drobno i szklimy na patelni.
  2. Następnie mięso, zasmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posikane filety anchois, majeranek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny sól i pieprz umieszczany w misce i dokładnie mieszamy ręką.
  3. Następnie formujemy kulki z mięsa o rozmiarze trochę większym od orzecha włoskiego.
  4. Każda z kulak obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.
  5. Smażymy je tylko do zamknięcia mięsa.
  6. Wszystkie klopsiki umieszczamy w garnku. Najlepiej w tym samym, w którym je smażyliśmy.
  7. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy przez 15 minut.
  8. Następnie dodajemy masło, mąkę, musztardę i posiekane kapary.
  9. Dolewamy tez śmietanę kremówkę.
  10. Gotujemy przez 10 minut.
Klopsy po Królewiecku
Klopsy po Królewiecku, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Najlepiej podawać z ziemniakami.

Źródło:

  • https://akademiasmaku.pl/przepis/klopsy-po-krolewiecku-z-kaparami,1142
  • https://www.pyszne.pl/foodwiki/niemcy/klopsy-po-krolewiecku/
  • http://www.mirabelkowy.pl/2015/03/konigsberger-klopse-klopsy-krolewieckie.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • niemcy

Nawigacja wpisu

Gulaschsuppe – zupa gulaszowa
Kuchnia serbska – zestawienie przepisów

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...