Czas wykonania: 40 min
Trudność: łatwe
Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów
Wiele państw europejskich ma wśród swoich najpopularniejszych dań klopsiki. Najlepszym tego przykładem jest Szwecja i jej słynne Kottbullar. W niemieckiej wersji klopsy po królewiecku mają dodatek anchois oraz skórki z cytryny. Dodatkowo dużo smaku dodaje musztardowo-kaparowy sos.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 1 cebula
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 5 filetów anchois (sardynek)
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka natki pietruszki
- otarta skórka z cytryny
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 1 litr bulionu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżka musztardy
- łyżka kaparów
- 100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie
- Cebule kroimy drobno i szklimy na patelni.
- Następnie mięso, zasmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posikane filety anchois, majeranek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny sól i pieprz umieszczany w misce i dokładnie mieszamy ręką.
- Następnie formujemy kulki z mięsa o rozmiarze trochę większym od orzecha włoskiego.
- Każda z kulak obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.
- Smażymy je tylko do zamknięcia mięsa.
- Wszystkie klopsiki umieszczamy w garnku. Najlepiej w tym samym, w którym je smażyliśmy.
- Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy przez 15 minut.
- Następnie dodajemy masło, mąkę, musztardę i posiekane kapary.
- Dolewamy tez śmietanę kremówkę.
- Gotujemy przez 10 minut.
Najlepiej podawać z ziemniakami.