
Kontynuujemy naszą kulinarną podróż. W ostatnim czasie pełnym niepewności możliwość realizowania elementów codzienności w sposób niezakłócony, wnosi wiele spokoju. Chodźcie do kuchni i wybierzcie się z nami do Serbii, żeby zobaczyć co ma nam do zaoferowania kuchnia serbska.
Dlaczego Serbia w kwietniu? Stragany jeszcze pełne zimowych warzyw i owoców, a nowalijki są raczej nieśmiałymi gośćmi, potrzebujemy więc pomysłów kulinarnych opartych na prostych składnikach.
Kuchnia serbska jest typowym reprezentantem kuchni bałkańskiej. Dominuje w niej mięso i potrawy mączne. Podobnie jak na niedalekich Węgrzech, popularna jest tu także papryka.
Przekąski

Kačamak – potrawa z gotowanej mąki kukurydzianej z dodatkiem białego sera, skwarek

Gibanica – ciasto przekładane serem





Zupy

Tarator – chłodnik ogórkowy

Dania główne


Pljeskavica – kotlet z siekanego mięsa

Burek – Ciasto zapiekane z serem

Sarma – gołąbki, dużo mniejsze niż polskie i zawinięte w cieńsze liście kiszone kapusty

Podvarak – pieczone mięso w kapuście kiszonej

Musaka – zapiekanka mięsno – ziemniacza

Mućkalica – Grillowane-duszone mięso

Ražnjići – Serbskie szaszłyki

Desery

Ratluk (rachatłukum, lokum) – “galaretka”

Baklava – deser z ciasta filo, miodu i orzechów

Ser z pigwy – galaretka, dżem pigwowy (hiszpanskie membrillo)

[…] Danie kuchni serbskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni serbskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni serbskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni serbskiejZestawienie przepisów […]