Czas wykonania: 1 godz 30 min
Trudność: łatwe
Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów
Duszone mięso z warzywami – Mućkalica – to bardzo proste i stosunkowo nie wymagające danie. Pomimo tego, że danie ma postać gulaszu, jest dość lekkie ze względu na pomidorową bazę. Pasuje nawet na ciepłe dni. Ze względu na swoją prostotę mućkalica jest bardzo popularna w wielu regionach Chorwacji oraz ma wiele różnych odmian. Dużą zaletą jest to, że nie wymaga wielkich zakupów, bo składa się z kilku łatwo dostępnych składników. Wystarczy dobre mięso, papryka, boczek, puszka pomidorów i do dzieła!
Składniki
- 0,5 kg karkówki
- 100 g boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- łyżeczka wędzonej papryki
- puszka pomidorów
- liść laurowy
- olej
- szklanka wody lub bulionu
- natka pietruszki
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem smażymy cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
- Następnie wrzucamy świeżą paprykę pokrojoną w kostkę ok. 1 cm.
- Dosypujemy też paprykę w proszku, pomidory i liść laurowy.
- Smażymy tak przez kilka minut.
- W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Tylko do momentu aż stanie się szare – zamknie pory.
- Tak podsmażone mięso dorzucamy do garnka i doprawiamy solą i pieprzem.
- Wlewamy szklankę wody lub bulionu, zakrywany pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
- Podajemy posypane świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Duszone mięso z warzywami bardzo przypadło nam do gustu i chętnie wpiszemy je do naszego domowego menu jako zamiennik klasycznego gulaszu.
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/duszone-mieso-z-warzywami-muckalica/ […]