Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Chorwacja, Europa  /  17 lipca 2019

Duszone mięso z warzywami – Mućkalica

by Adrian i Monika Sroka
Mućkalica - Duszone mięso z warzywami
Mućkalica – Duszone mięso z warzywami – fot. Adrian Sroka

Czas wykonania: 1 godz 30 min
Trudność: łatwe

Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów

Duszone mięso z warzywami – Mućkalica – to bardzo proste i stosunkowo nie wymagające danie. Pomimo tego, że danie ma postać gulaszu, jest dość lekkie ze względu na pomidorową bazę. Pasuje nawet na ciepłe dni. Ze względu na swoją prostotę mućkalica jest bardzo popularna w wielu regionach Chorwacji oraz ma wiele różnych odmian. Dużą zaletą jest to, że nie wymaga wielkich zakupów, bo składa się z kilku łatwo dostępnych składników. Wystarczy dobre mięso, papryka, boczek, puszka pomidorów i do dzieła! 

Plastry karkówki
Plastry karkówki – fot. Adrian Sroka

Składniki

  • 0,5 kg karkówki
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • puszka pomidorów
  • liść laurowy
  • olej
  • szklanka wody lub bulionu
  • natka pietruszki
Pokrojone mięso
Pokrojone mięso – fot. Adrian Sroka

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem smażymy cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
  2. Następnie wrzucamy świeżą paprykę pokrojoną w kostkę ok. 1 cm.
  3. Dosypujemy też paprykę w proszku, pomidory i liść laurowy.
  4. Smażymy tak przez kilka minut.
  5. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Tylko do momentu aż stanie się szare – zamknie pory.
  6. Tak podsmażone mięso dorzucamy do garnka i doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Wlewamy szklankę wody lub bulionu, zakrywany pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  8. Podajemy posypane świeżą, posiekaną natką pietruszki. 

Duszone mięso z warzywami bardzo przypadło nam do gustu i chętnie wpiszemy je do naszego domowego menu jako zamiennik klasycznego gulaszu. 

Gotowe duszone mięso z warzywami
Gotowe duszone mięso z warzywami – fot. Adrian Sroka

Źródło:

  • http://www.notatnikkuchenny.pl/muckalica-grillowane-duszone-mieso/
  • https://www.volim-meso.hr/leskovacka-muckalica/
  • https://www.nezavisne.com/zivot-stil/recept_dana/Leskovacka-muckalica/416462

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • chorwacja
  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Kuchnia chorwacka – zestawienie przepisów
Polędwiczka pieczona z termosondą

1 comment

  • Kuchnia serbska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    5 maja 2020

    […] https://ksiegasmaku.pl/duszone-mieso-z-warzywami-muckalica/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...