
Kuchnia chorwacka jest idealnym wyborem na wakacyjne miesiące. Jest bogata w świeże warzywa (paprykę, cukinię, pomidory), owoce morza i zioła.
Jest ona także bardzo różnorodna. Każdy z regionów ma zupełnie inne menu. Regiony nadmorskie obfituja w ryby, zioła i oliwę z oliwek. Z kolei regiony dalej od brzegu preferują mięso, ziemniaki, kapustę i rózne warzywa.
Przekąski

Bećar Paprikaš – chorwacki paprykarz



Zupy
Bijela Manestra – chorwacka zupa ziemniaczana

Dania główne
Skampi na buzaru – owoce morza gotowane w winie

Soparnik – pikantny placek wypełniony botwiną

Punjene paprike – papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i przyprawami, gotowana z sosem pomidorowym
Sarma – faszerowana kapusta (gołąbki)

Ćevapčići – grillowane kotleciki z mięsa mielonego
Grah sa zeljem – gulasz fasolowy z kiszoną kapustą

Mućkalica – duszone mięso z warzywami
Šunka u Kruhu (Szynka pieczona w cieście)
Desery
Strukli – ciasto z twarogiem i śmietaną

Paprenjaci – ciasteczka z pieprzem


Dubrovačka torta – tort czekoladowy
Źródła:
[…] Danie kuchni chorwackiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni chorwackiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni chorwackiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni chorwackiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni chorwackiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni chorwackiejZestawienie przepisów […]
Mule na buzaru z Istrii – danie rybne.