Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Chorwacja, Europa  /  1 sierpnia 2019

Soparnik – pikantny placek wypełniony botwiną

by Adrian i Monika Sroka
Soparnik na talerzu
Soparnik na talerzu – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe

Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów

Jakiś czas temu szukaliśmy alternatyw dla zupy z botwiny. Bardzo ją lubimy, ale nawet najlepszej potrawy nie da się jeść na okrągło, prawda? Z drugiej strony sezon na botwinkę nie trwa zbyt długo (patrz: https://kalendarz.ksiegasmaku.pl/).  Kiedyś odkryliśmy kaszotto z botwiną i mięsem mielonym, a w tym tygodniu dzięki naszej kulinarnej podróży  – chorwacki soparnik. Jeśli lubicie wariacje na temat składników dobrze znanych w Polsce – zapraszamy! Danie jest proste w przygotowaniu i oprócz składników, które na pewno zawsze macie pod ręką potrzebna jest tylko botwina. U nas z tego przepisu powstała nie tylko smaczna i lekka kolacja, ale była to również doskonała zabawa sensoryczna.

Botwina
Botwina – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • sól
  • łyżka oleju
  • 2 pęczki botwiny (potrzebne jest dużo liści)
  • cebula
Krojenie botwiny
Krojenie botwiny – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Wsypujemy mąkę do miski i zalewamy gorącą wodą.
  2. Mieszamy łyżką i dodajemy olej.
  3. Następnie zagniatamy ręką, aż ciasto stanie  się jednolite.
  4. Dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy obie w kształcie okrągłych równych placków.
  5. Cebule kroimy drobno i smażymy na oleju.
  6. Następnie wrzucamy posiekaną drobno botwinę.
  7. Gotowe nadzienie kładziemy na jednym placku i przykrywamy drugim.
  8. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Soparnik - Botwina w cieście
Soparnik – Botwina w cieście – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Smakował dobrze, choć następnym razem dalibyśmy więcej botwiny do środka. 2-3 pęczki na taką ilość ciasta powinny wystarczyć.

Źródło:

  • http://nutsandwalnuts.com/soparnik-croatian-traditional/
  • https://youtu.be/SpJEZc4YT6k
  • https://www.culinary-heritage.com/recipe.asp?sprakid=4&regionid=71&recipesid=2834

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • chorwacja
  • dodatek
  • europa

Nawigacja wpisu

Ćevapčići – grillowane kotleciki z mięsa mielonego
Kuchnia włoska – zestawienie przepisów

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...