Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe
Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów
Jakiś czas temu szukaliśmy alternatyw dla zupy z botwiny. Bardzo ją lubimy, ale nawet najlepszej potrawy nie da się jeść na okrągło, prawda? Z drugiej strony sezon na botwinkę nie trwa zbyt długo (patrz: https://kalendarz.ksiegasmaku.pl/). Kiedyś odkryliśmy kaszotto z botwiną i mięsem mielonym, a w tym tygodniu dzięki naszej kulinarnej podróży – chorwacki soparnik. Jeśli lubicie wariacje na temat składników dobrze znanych w Polsce – zapraszamy! Danie jest proste w przygotowaniu i oprócz składników, które na pewno zawsze macie pod ręką potrzebna jest tylko botwina. U nas z tego przepisu powstała nie tylko smaczna i lekka kolacja, ale była to również doskonała zabawa sensoryczna.
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- sól
- łyżka oleju
- 2 pęczki botwiny (potrzebne jest dużo liści)
- cebula
Przygotowanie
- Wsypujemy mąkę do miski i zalewamy gorącą wodą.
- Mieszamy łyżką i dodajemy olej.
- Następnie zagniatamy ręką, aż ciasto stanie się jednolite.
- Dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy obie w kształcie okrągłych równych placków.
- Cebule kroimy drobno i smażymy na oleju.
- Następnie wrzucamy posiekaną drobno botwinę.
- Gotowe nadzienie kładziemy na jednym placku i przykrywamy drugim.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Smakował dobrze, choć następnym razem dalibyśmy więcej botwiny do środka. 2-3 pęczki na taką ilość ciasta powinny wystarczyć.
Źródło: