Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Chorwacja, Europa  /  30 lipca 2019

Ćevapčići – grillowane kotleciki z mięsa mielonego

by Adrian i Monika Sroka
Ćevapčići - grillowane kotleciki z mięsa mielonego
Ćevapčići – grillowane kotleciki z mięsa mielonego – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe

Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów

Ćevapčići czyli grillowane kotleciki są bardzo popularne w Chorwacji i innych krajach bałkańskich. Można je nawet często spotkać w Polsce w restauracjach lub lokalach z kebabami.W naszym wykonaniu kotleciki wyszły trochę zbyt suche. Prawdopodobnie z grilla smakowałyby dużo lepiej. W związku z tym warto pamiętać o wysokiej temperaturze pieczenia i zapieczeniu mięsa.

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
Ćevapčići w piekarniku
Ćevapčići w piekarniku – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni do zeszklenia.
  2. Mięso łączymy ze wszystkimi dodatkami i dokładnie mieszamy ręką w misce.
  3. Formujemy kotleciki w formie ruloników o średnicy 1,5 cm i długości ok. 5-7 cm.
  4. Kotleciki powinno się grillować, ale my upiekliśmy je w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 minut. Trzeba tylko pamiętać, żeby mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i na początku włożyć na najwyższy poziom piekarnika na 5 minut. W ten sposób zapiekamy mięso przed właściwym pieczeniem.

Być może w wersji przygotowywanej w piekarniku lepiej sprawdziłaby się wieprzowina. 
Źródło:

Źródło:

  • https://www.doradcasmaku.pl/przepis-cevap%C4%8Dici-kuchnia-balkanska-284296
  • http://skladbananow.pl/cevapcici-jak-na-serba-przystalo/
  • https://balkanyrudej.pl/cevapcici-czyli-cos-dla-miesozercow/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • chorwacja
  • danie główne
  • europa

Nawigacja wpisu

Burek – ciasto filo z farszem
Soparnik – pikantny placek wypełniony botwiną

1 comment

  • Kuchnia serbska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    5 maja 2020

    […] https://ksiegasmaku.pl/cevapcici-grillowane-kotleciki-z-miesa-mielonego/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...