Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe
Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów
Ćevapčići czyli grillowane kotleciki są bardzo popularne w Chorwacji i innych krajach bałkańskich. Można je nawet często spotkać w Polsce w restauracjach lub lokalach z kebabami.W naszym wykonaniu kotleciki wyszły trochę zbyt suche. Prawdopodobnie z grilla smakowałyby dużo lepiej. W związku z tym warto pamiętać o wysokiej temperaturze pieczenia i zapieczeniu mięsa.
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni do zeszklenia.
- Mięso łączymy ze wszystkimi dodatkami i dokładnie mieszamy ręką w misce.
- Formujemy kotleciki w formie ruloników o średnicy 1,5 cm i długości ok. 5-7 cm.
- Kotleciki powinno się grillować, ale my upiekliśmy je w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 minut. Trzeba tylko pamiętać, żeby mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i na początku włożyć na najwyższy poziom piekarnika na 5 minut. W ten sposób zapiekamy mięso przed właściwym pieczeniem.
Być może w wersji przygotowywanej w piekarniku lepiej sprawdziłaby się wieprzowina.
Źródło:
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/cevapcici-grillowane-kotleciki-z-miesa-mielonego/ […]