Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Chorwacja, Europa  /  25 lipca 2019

Burek – ciasto filo z farszem

by Adrian i Monika Sroka
Gotowy burek
Gotowy burek – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: średnie

Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów

Roztopione masło
Roztopione masło – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Burek to jedno z naszych ulubionych dan kuchni bałkańskiej. Gdy mamy gotowe ciasto filo (niestety wcale nie tak łatwo je kupić), to przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. To idealna ciepła przekąska na spotkanie ze znajomymi, która nam wyjątkowo smakuje.

Składniki

  • opakowanie ciasta filo
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany
  • 250 g sera białego
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
Burek - zawijanie ciasta
Burek – zawijanie ciasta – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

Nadzienie 

  1. Obieramy i siekamy czosnek. Następnie podsmażamy go lekko na patelni.
  2. Potem dodajemy szpinak i smażymy go do miękkości.
  3. Następnie rozdrabniamy ser biały i mieszamy go ze szpinakiem.
  4. Po wymieszaniu wyłączamy gaz pod patelnią i mieszamy z rozbitym jajkiem.
Gotowe ruloniki na burek
Gotowe ruloniki na burek – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Ciasto 

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  2. Oddzielamy każdy płat ciasta filo i kładziemy go osobno na blacie (oczywiście po kolei, nie wszystkie jednocześnie). 
  3. Smarujemy cały płat ciasta rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka.
  4. Farsz (ser ze szpinakiem) kładziemy na brzegu ciasta i zawijamy tak jak na zdjęciu.
  5. Wszystkie zawinięte burki kładziemy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut (lub do zarumienienia). 
Gotowy burek
Gotowy burek – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe.

Źródło:

  • https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/231-burek-z-serem

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • chorwacja
  • dodatek
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Papryka nadziewana mięsem mielonym – Punjene paprike
Ćevapčići – grillowane kotleciki z mięsa mielonego

1 comment

  • Kuchnia serbska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    5 maja 2020

    […] https://ksiegasmaku.pl/burek-ciasto-filo-z-farszem/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...