Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: średnie
Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów
Burek to jedno z naszych ulubionych dan kuchni bałkańskiej. Gdy mamy gotowe ciasto filo (niestety wcale nie tak łatwo je kupić), to przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. To idealna ciepła przekąska na spotkanie ze znajomymi, która nam wyjątkowo smakuje.
Składniki
- opakowanie ciasta filo
- 1 jajko
- 200 ml śmietany
- 250 g sera białego
- 500 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
Przygotowanie
Nadzienie
- Obieramy i siekamy czosnek. Następnie podsmażamy go lekko na patelni.
- Potem dodajemy szpinak i smażymy go do miękkości.
- Następnie rozdrabniamy ser biały i mieszamy go ze szpinakiem.
- Po wymieszaniu wyłączamy gaz pod patelnią i mieszamy z rozbitym jajkiem.
Ciasto
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Oddzielamy każdy płat ciasta filo i kładziemy go osobno na blacie (oczywiście po kolei, nie wszystkie jednocześnie).
- Smarujemy cały płat ciasta rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka.
- Farsz (ser ze szpinakiem) kładziemy na brzegu ciasta i zawijamy tak jak na zdjęciu.
- Wszystkie zawinięte burki kładziemy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut (lub do zarumienienia).
Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe.
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/burek-ciasto-filo-z-farszem/ […]
[…] https://ksiegasmaku.pl/burek-ciasto-filo-z-farszem/ […]